[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Οι Αυστραλοί γράφουν για τη μακροζωία της Ικαρίας!
Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013 Posted by STEVENIKO


Tο φαινόμενο της μακροζωίας στην Ικαρία απασχόλησε και το περιοδικό «The Weekend Australian Magazine», ένθετο της εφημερίδας «Τhe Australian».


Το πεντασέλιδο έγχρωμο αφιέρωμα του περιοδικού με τίτλο «Ζείτε με αργούς ρυθμούς για να ζήσετε πολλά χρόνια» στηρίζεται σε μεγάλη έρευνα του National Geographic, η οποία δημοσιεύεται στη δεύτερη έκδοση του Blue Zones.Το δημοσίευμα εστιάζεται σε οκτώ περιπτώσεις υπερήλικων κατοίκων της Ικαρίας αλλά και σε εκτιμήσεις επιστημόνων.

Ένας απ” αυτούς είναι ο 98χρονος Σταμάτης Μωραΐτης, ο οποίος το 1943 λαμβάνοντας μέρος στην εθνική αντίσταση τραυματίστηκε και πήγε για θεραπεία στις ΗΠΑ μέσω Τουρκίας.O κ. Σταμάτης έμεινε στην Αμερική. Πριν από 45 χρόνια οι γιατροί  διέγνωσαν ότι έπασχε από καρκίνο στους πνεύμονες και ότι βρισκόταν στα τελευταία στάδια της ασθένειας, δίνοντάς του μόλις 9 μήνες ζωής.Να τι λέει ο ίδιος: «Τότε ήταν πολύ ακριβές οι κηδείες εκεί. Έτσι, είπα στη γυναίκα μου ότι θα γυρίσω στην Ικαρία για να με θάψουν κοντά στους γονείς μου. Βρήκα τους φίλους μου στο χωριό που γεννήθηκα και αρχίσαμε να πίνουμε. Σκεφτόμουν ότι τουλάχιστον θα πεθάνω χαρούμενος. Βρισκόμασταν κάθε μέρα και πίναμε κρασάκι.

Εγώ περίμενα, όμως καθώς περνούσε ο καιρός εγώ ένιωθα ακόμη πιο δυνατός. Πέρασαν οι 9 μήνες και εγώ ένιωθα καλύτερα από πριν. Μετά πέρασαν 11 μήνες, ακόμη καλύτερα… και τώρα 45 χρόνια μετά είμαι ακόμη εδώ!» είπε ακόμη και συνέχισε: «Πριν από μερικά χρόνια επέστρεψα στις ΗΠΑ για να βρω τους γιατρούς μου, αλλά δεν τα κατάφερα. Είχαν πεθάνει όλοι».Η εξήγησή του για τη μακροζωία στην Ικαρία είναι απλή: «Είναι το κρασί» λέει και προσθέτει: «Είναι αγνό, καθαρό, χωρίς προσθετικά. Το εμπορικό κρασί έχει συντηρητικά. Όμως αυτό το κρασί που φτιάχνουμε μόνοι μας είναι αγνό».

Ο Νταν Μπέτνερ, που υπογράφει το ρεπορτάζ, λέει πως εδώ και δέκα χρόνια για λογαριασμό του National Geographic σε συνεργασία με άλλους επιστήμονες μελετούν τόπους όπου οι κάτοικοί τους είναι αιωνόβιοι.Όλα τα στοιχεία δείχνουν πως οι Ικαριώτες ζουν κατά μέσο όρο δέκα χρόνια περισσότερο από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους και τους Αμερικάνους σημειώνειΚατά τον ίδιο αλλά και κατά τους επιστήμονες το μυστικό της μακροζωίας στην Ικαρία, μπορεί να είναι ο καθαρός αέρας, ο φιλικός και ανοιχτός τρόπος ζωής, τα φρέσκα λαχανικά ή το φρέσκο γάλα κατσίκας.

Ακόμη, το ορεινό έδαφος καθώς η μετακίνηση από το ένα μέρος στο άλλο σε κρατά σε καλή φυσική κατάσταση.
Μπορεί ακόμη να οφείλεται στη φυσική ακτινοβολία από τους βράχους από γρανίτη.


«Το βέβαιο είναι πως στη μακροζωία τους συμβάλουν και οι αργοί ρυθμοί ζωής και ο μεσημεριανός ύπνος» προσθέτει.


Πηγή: newpost

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for " Οι Αυστραλοί γράφουν για τη μακροζωία της Ικαρίας!"

Leave a reply