[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Πυρηνική τραγωδία στον βωμό του κέρδους
Σάββατο 26 Μαρτίου 2011 Posted by STEVENIKO

Της ΜΙΝΑΣ ΑΓΓΕΛΙΝΗ




Ο μεγαλύτερος παγκοσμίως παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας, που ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 1,19 δισ. ευρώ για την περίοδο από τον Απρίλιο έως τον Δεκέμβριο του 2009, είχε ψαλιδίσει τις δαπάνες συντήρησης των αντιδραστήρων

Στον βωμό του κέρδους θυσίασε την ασφάλεια όχι μόνο των Ιαπώνων πολιτών αλλά και της διεθνούς κοινότητας η πολυεθνική εταιρεία Tepco, που εκμεταλλεύεται τους «λαβωμένους» πυρηνικούς σταθμούς της Φουκουσίμα, προκαλώντας τη μεγαλύτερη καταστροφή της «χώρας του ανατέλλοντος ηλίου» μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Δεν είναι τυχαίο ότι ο μεγαλύτερος παγκοσμίως παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας σε οικονομικό του έγγραφο, τον Αύγουστο του 2003, επέμενε στην αναγκαιότητα του εξορθολογισμού του συνόλου των λειτουργιών της, συμπεριλαμβανομένης και της μείωσης των δαπανών συντήρησης, με σκοπό τη διασφάλιση των κερδών της - στις αρχές του 2010 ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 1,19 δισ. ευρώ για την περίοδο από τον Απρίλιο έως τον Δεκέμβριο του 2009 έναντι ζημιάς 1,04 δισ. ευρώ πριν από έναν χρόνο.

Στο διάστημα μεταξύ Σεπτεμβρίου 2002 και Απριλίου 2003 η πολυεθνική εταιρεία είχε υποχρεωθεί να θέσει εκτός λειτουργίας τους πυρηνικούς αντιδραστήρες της λόγω αποκαλύψεων που αφορούσαν την παραποίηση περίπου 30 ελεγκτικών εκθέσεων σε σχέση με τρεις πυρηνικούς σταθμούς του ομίλου.

Επρόκειτο, μεταξύ άλλων, για τη συγκάλυψη από μέρους του ηλεκτροπυρηνικού κολοσσού τριών περιστατικών που συνέβησαν στους σταθμούς της Φουκουσίμα.

Με 28 εκατ. πελάτες στο Τόκιο και στη γύρω περιοχή, η Tepco ανακοίνωσε θριαμβευτικά στις 30 Ιουλίου του περασμένου έτους ότι προτίθεται να πενταπλασιάσει τις προβλέψεις της για τα καθαρά κέρδη για το έτος 2010-2011. Για το διάστημα μεταξύ Απριλίου - Δεκεμβρίου 2010, η πολυεθνική κατέγραψε καθαρά κέρδη 139 δισ. γεν (1,2 δισ. ευρώ).

Ακόμη και μέσα στην καρδιά της καταστροφής στη Φουκουσίμα, η Tepco εξακολουθεί να είναι προσκολλημένη σε χρηματοοικονομικές θεωρήσεις. Φαίνεται ότι η εταιρεία περίμενε μέχρι την τελευταία στιγμή για να γεμίσει με θαλασσινό νερό τον πυρήνα των αντιδραστήρων. «Πράγματι, αν γεμίσει με νερό, ο πυρήνας του αντιδραστήρα αχρηστεύεται», επισημαίνει εκπρόσωπος του σωματείου CGT στον κλάδο της ενέργειας.

Κατασκευάστηκε το '60
Το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα φτιάχτηκε τη δεκαετία του '60 με όλες τις αντισεισμικές προδιαγραφές και, όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί, ήταν έτοιμο να βάλει λουκέτο. Τα σημερινά του προβλήματα ενέσκηψαν λίγο πριν τεθεί εκτός λειτουργίας. Γι' αυτόν τον λόγο οι Ιάπωνες είχαν προγραμματίσει μέσα στον Μάρτιο να τον απενεργοποιήσουν. Οσο όμως κι αν οι επιστήμονες προσπαθούσαν να τον εκσυγχρονίσουν και να τον θωρακίσουν με καλύτερα υλικά, το ατσάλι ή το μπετόν του θα είναι πάντα με τις προδιαγραφές του '60.

Για τους λόγους αυτούς ο επικεφαλής της Τepco έχει εξαφανιστεί από τότε που ξέσπασε η κρίση. Ο αντιπρόεδρος της διαχειρίστριας εταιρείας έκανε μία και μοναδική δημόσια εμφάνιση, ζητώντας συγνώμη από τους Ιάπωνες.


ethnos

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...