[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
ΙΑΠΩΝΙΑ:ΔΙΧΩΣ ΤΕΛΟΣ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ !
Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011 Posted by STEVENIKO

ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΙΜΩΡΙΑ ΤΩΝ ΥΠΕΥΘΥΝΩΝ! (ΕΤΑΙΡΕΙΑ, ΙΑΠΩΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΡΧΕΣ)

ΣΕ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΚΛΟΙΟ Η ΕΛΛΑΔΑ – ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΕΣ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ!

Δυστυχώς όσο περνάνε οι μέρες οι δραματικές εξελίξεις στην Ιαπωνία λαμβάνουν όλο και πιο επικίνδυνες και εφιαλτικές διαστάσεις με παγκόσμιο αντίκρισμα! Αποδεικνύεται ότι τόσο η εταιρία του πυρηνικού εργοστασίου της Φουκοσίμα (TEPCO), όσο και οι Ιαπωνικές αρχές αλλά και η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΙΕΑΕ), κορόιδευαν και εξαπατούσαν τους Ιάπωνες και όλους τους λαούς του πλανήτη σχετικά με τις πυρηνικές εξελίξεις, διαπράττοντας ένα χωρίς προηγούμενο ΕΓΚΛΗΜΑ κατά της ανθρωπότητας!!!

Επιβεβαιώνεται με τον πιο τραγικό και κυνικό τρόπο ότι όλο αυτό το διάστημα, χάριν της υπεράσπισης των συμφερόντων του παγκόσμιου λόμπι επενδυτών πυρηνικής ενέργειας, Ιαπωνικές και διεθνείς αρμόδιες αρχές, επιστήμονες αλλά και η ίδια η εταιρεία (TEPCO), συστηματικά και μεθοδευμένα απέκρυψαν το μέγεθος της καταστροφής παραπλανώντας τη διεθνή κοινή γνώμη για τις πρωτοφανείς τραγικές εξελίξεις. Ταυτόχρονα, οι ίδιοι, κατά εγκληματικό τρόπο, δεν προσέτρεξαν στη μεγαλύτερη δυνατή κινητοποίηση δυνάμεων και μέσων που επιβάλλεται αλλά και στην ανάληψη ριζικών μέτρων για να περιοριστεί η συγκλονιστική αυτή καταστροφή!

Τα σταθερά υψηλά επίπεδα ραδιενεργούς ουσίας που ανιχνεύονται στη θάλασσα στη Φουκουσίμα ενδεχομένως να σημαίνει ότι μπορεί να διαρρέει συνεχώς ραδιενέργεια, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της ιαπωνικής Υπηρεσία Πυρηνικής και Βιομηχανικής Ασφάλειας.

"Αυτή είναι μία πιθανότητα", δήλωσε ο αναπληρωτής διευθυντής της υπηρεσίας Χιντεχίκο Νισιγιάμα σε συνέντευξη Τύπου όταν ρωτήθηκε αν η μόλυνση της θάλασσας είναι συνεχής. Πρόσθεσε δε, ότι οι μηχανικοί δεν γνωρίζουν από πού προέρχεται η διαρροή.

Σημειώνεται ότι τα επίπεδα ραδιενεργού ιωδίου στο θαλασσινό νερό στην περιοχή γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο ήταν σήμερα 4.385 φορές πάνω από τα επιτρεπτά όρια, το μεγαλύτερο ποσοστό που έχει ανιχνευθεί μέχρι στιγμής.

Επίσης η ιαπωνική Υπηρεσία Πυρηνικής και Βιομηχανικής Ασφάλειας, δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να επεκτείνει τη ζώνη εκκένωσης γύρω από την περιοχή που βρίσκεται το πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα Νταϊίτσι. Είχε προηγηθεί αντίστοιχη ανακοίνωση της Διεθνούς υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας που ανέφερε ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας είναι αυξημένα σε απόσταση 40 χιλιομέτρων από το εργοστάσιο.

Ωστόσο οι ιαπωνικές αρχές, δια μέσου του κυβερνητικού εκπροσώπου, ανακοίνωσαν ότι δεν σκοπεύουν να επεκτείνουν άμεσα την ζώνη εκκένωσης των 20 χιλιομέτρων που έχει επιβληθεί γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο στη Φουκουσίμα. "Η ΙΑΕΑ μας ενημέρωσε ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας στο έδαφος ξεπερνούν τα προβλεπόμενα από την ίδια όρια και μας ζήτησε να παρακολουθούμε στενά την κατάσταση με βάση αυτές τις πληροφορίες", δήλωσε ο Γιουκίο Εντάνο.

Ερωτηθείς για την πιθανότητα επέκτασης της ζώνης εκκένωσης ο Εντάνο απάντησε: "Δεν πιστεύω ότι συντρέχει άμεση ανάγκη για κάτι τέτοιο. Ομως το γεγονός ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας στο έδαφος είναι αυξημένα μας οδηγεί αναπόφευκτα στην υπόθεση ότι μία μακροπρόθεσμη συγκέντρωση (ραδιενέργειας) μπορεί να είναι επικίνδυνη για την υγεία".

Πρόσθεσε δε, ότι θα συνεχιστεί η παρακολούθηση των επιπέδων ραδιενέργειας με τη μεγαλύτερη δυνατή προσοχή και τόνισε πως θα ληφθούν νέα μέτρα εάν αυτό κριθεί αναγκαίο.

Η ζώνη εκκένωσης γύρω από το εργοστάσιο στη Φουκουσίμα 1 παραμένει στα 20 χιλιόμετρα, όμως η ιαπωνική κυβέρνηση έχει συνστήσει στους κατοίκους που ζουν σε ακτίνα 20 με 30 χιλιομέτρων από το πυρηνικό εργοστάσιο να φύγουν χωρίς όμως να το επιβάλλει, συμβουλεύοντάς τους πάντως να παραμένουν μέσα στα σπίτια τους.

Βοήθεια από τις ΗΠΑ

Μια μονάδα Πεζοναυτών, ειδικευμένων σε πυρηνικές καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης θα αναχωρήσει σήμερα από τις Ηνωμένες Πολιτείες με προορισμό την Ιαπωνία για να βοηθήσει τις αρχές να διαχειριστούν την κρίση που προέκυψε μετά το πυρηνικό δυστύχημα στο εργοστάσιο της Φουκουσίμα, ανακοίνωσαν αμερικανοί αξιωματούχοι.

Πρόκειται για 155 Πεζοναύτες που ανήκουν στην "Μονάδα Αντιμετώπισης Χημικού ή Βιολογικού Ατυχήματος" (CBIRF) με βάση το Μέριλαντ και αναμένεται να φτάσουν στην Ιαπωνία την Παρασκευή.

"Θα βοηθήσουν τους ιάπωνες αξιωματούχους με τις γνώσεις τους στη ραδιολογία και αν χρειαστεί και τις ιαπωνικές ένοπλες δυνάμεις στον τομέα της ιατρικής, της επιμελητείας και των επικίνδυνων υλικών", διευκρίνισε αμερικανός στρατιωτικός.

Από τον καταστρεπτικό σεισμό της 11ης Μαρτίου και του τσουνάμι που ακολούθησε 27.500 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους ή αγνοούνται, ενώ το κόστος της καταστροφής ανέρχεται στα 300 δισ. δολάρια.

Ίχνη ραδιενέργειας έχουν ανιχνευτεί σχεδόν σε όλη την Κίνα

Όπως ανακοίνωσε σήμερα η κινεζική κυβέρνηση, μετά το πυρηνικό δυστύχημα στην Ιαπωνία, έχει ανιχνευτεί ραδιενέργεια σχεδόν σε όλη την Κίνα αλλά τα επίπεδά της είναι πολύ χαμηλά και δεν υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσιο υγεία

Συγκεκριμένα σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος η ραδιενέργεια έχει ανιχνευτεί σε όλες τις πολυπληθείς επαρχίες της βόρειας, ανατολικής και νότιας Κίνας.

Πολύ μικρά ποσοστά ιωδίου 131 και καισίου 137 και 134 από το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα ανιχνεύτηκαν στην ατμόσφαιρα σε αρκετές επαρχίες, αλλά και στο Πεκίνο, επισημαίνει το υπουργείο και προσθέτει πως οι τιμές είναι πολύ μικρές, δεν αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία και δεν απαιτείται η λήψη προληπτικών μέτρων.

Την Τετάρτη 30 /03 ,οι ίδιοι «υπεύθυνοι» επαναλάμβαναν διαρκώς σε όλους τους τόνους και με όλα τα μέσα ότι η κατάσταση δεν έχει αγγίξει ή ξεπεράσει τα όρια της επικινδυνότητας για την Ιαπωνία αλλά και τον υπόλοιπο πλανήτη! Αν συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια συγκάλυψης της κατάστασης όταν φτάσουμε στο σημείον να ανακοινωθεί επισήμως ότι αγγίξαμε και ξεπεράσαμε τα όρια επικινδυνότητας θα είναι πια πολύ αργά για όλους!

Οι τέσσερις αντιδραστήρες στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα Νταϊτσί που έχουν υποστεί σοβαρές βλάβες από το σεισμό και το τσουνάμι πρόκειται να παροπλιστούν, ανακοίνωσε η διαχειρίστρια εταιρεία Tokyo Electric Power (Tepco).

Η επιχείρηση προχώρησε στην ανακοίνωση μετά από σχεδόν τρεις εβδομάδες αποτυχημένων προσπαθειών να τεθεί υπό έλεγχο η κατάσταση στους αντιδραστήρες 1-4 του σταθμού. Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, η Tepco θα βολιδοσκοπήσει την κυβέρνηση και τους κατοίκους της περιοχής για να αποφασίσει αν θα συνεχίσει τη λειτουργία των αντιδραστήρων 5 και 6 του σταθμού, των οποίων η λειτουργία διακόπηκε με ασφάλεια, καθώς και των αντιδραστήρων του δεύτερου πυρηνικού σταθμού που έχει η ίδια επιχείρηση στη Φουκουσίμα, του Φουκουσίμα Νταϊνί.

Την ίδια ώρα, το ιαπωνικό υπουργείο Εμπορίου, που εποπτεύει την πυρηνική βιομηχανία, ανακοίνωσε ότι θα αναβαθμίσει τους κανόνες ασφαλείας στους πυρηνικούς της σταθμούς, αναγνωρίζοντας για πρώτη φορά ότι αυτοί που ήταν σε ισχύ μέχρι σήμερα ήταν ανεπαρκείς.

Την Τρίτη 29/03 ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Ναότο Καν δήλωσε πως η κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα είναι απρόβλεπτη, τονίζοντας πως η κυβέρνηση βρίσκεται σε ύψιστη ετοιμότητα για να αποφευχθεί μια οικολογική καταστροφή μετά την ανακάλυψη πλουτωνίου στο έδαφος και ραδιενέργειας στο νερό της θάλασσας.

Σύμφωνα με πληροφορίες που αναπαρήγαγαν τα διεθνή πρακτορεία η ραδιενέργεια στο νερό που βρίσκεται στον αντιδραστήρα κινείται σε ουράνια ύψη, 10 χιλιάδες φορές πάνω από το φυσιολογικό!!!

Επιπλέον, τη Δευτέρα 28.03 η Tepco ανακοίνωσε ότι ίχνη πλουτωνίου ανιχνεύθηκαν σε πέντε διαφορετικά σημεία στο έδαφος του πυρηνικού σταθμού, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι τα επίπεδά του δεν αποτελούν κίνδυνο για την υγεία! Η εταιρεία προέβη στην εκτίμηση ότι τουλάχιστον δύο από τα πέντε δείγματα συνδέονται με τις ζημιές που υπέστη ο σταθμός από το σεισμό και το τσουνάμι. «Το πλουτώνιο προέρχεται πιθανότατα από τις ράβδους του καυσίμου», επιβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ποσοστά ραδιενέργειας αρκετών χιλιάδων μιλισίβερτ έχουν μετρηθεί γύρω από τους αντιδραστήρες, όταν μόνο 100 μιλισίβερτ είναι υπεραρκετά για την ανάπτυξη καρκίνων!!! Την ίδια ώρα τα επίπεδα του ραδιενεργού ιωδίου στη θάλασσα ανοικτά της Φουκοσίμα είναι 1850 φορές πάνω από το κανονικό.

Ο εκπρόσωπος της Ιαπωνικής κυβέρνησης υποχρεώθηκε να αναγνωρίσει ότι η απουσία προόδου για τον έλεγχο της πυρηνικής τραγωδίας είναι απογοητευτική, ενώ ακόμα και οι τεχνητά αυτοσυγκρατημένοι εμπειρογνώμονες μιλάνε, πλέον, για πολλούς μήνες προσπαθειών ελέγχου της κατάστασης με αβέβαιη (το πιθανότερο) κατάληξη!!!

Σήμερα Τρίτη, ο Ιάπωνας Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η κατάσταση παραμένει απρόβλεπτη και ότι η κυβέρνησή του «θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα αυτό ευρισκόμενη σε κατάσταση υψίστου συναγερμού».
Όσον αφορά την τοποθεσία εγκατάστασης του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα, ο Ναότο Καν αναγνώρισε πως «δεν μπορούμε να αρνηθούμε ότι η εκτίμηση των κινδύνων του τσουνάμι εκείνη την εποχή ήταν εσφαλμένη»!

Είναι σαφές ότι η διεθνής κοινότητα, μέσω του ΟΗΕ πρέπει να παρέμβει άμεσα πριν να είναι – αν δεν είναι ήδη- αργά, με στόχο την ανάληψη του ελέγχου της κατάστασης στην Ιαπωνία αλλά και τη διενέργεια έρευνας για την απόδοση ευθυνών και την παραδειγματική τιμωρία όσων εμπλέκονται στην παγκόσμια αυτή τραγωδία.

Την ίδια ώρα, ακόμα και στην Ελλάδα, οι αρμόδιες επιτροπές καθησυχάζουν ότι το ραδιενεργό νέφος το οποίο κινήθηκε από τη Φουκουσίμα και βρέθηκε στην Ευρώπη και τη χώρα μας, δεν έφερε αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας, παρά τις φωνές που έκαναν λόγο για το αντίθετο ! Τα Μέσα Ενημέρωσης, δε, φρόντισαν να το υποβαθμίσουν σαν θέμα, ταυτιζόμενα πλήρως με τις επιδιώξεις των αρχών και τα κερδοσκοπικά συμφέροντα που κρύβονται πίσω από την αγορά πυρηνικής ενέργειας.

Αυτή την ώρα γίνεται απαραίτητη μια πολύ μεγάλη ενωτική παγκόσμια κινητοποίηση των λαών, η οποία θα πρέπει να απαιτήσει εδώ και τώρα:
• Τη σύγκλιση ειδικού διεθνούς δικαστηρίου για την τιμωρία των υπευθύνων (εταιρεία, ιαπωνικές και διεθνείς αρχές)
• Την αποκάλυψη όλης της αλήθειας σχετικά με την πυρηνική τραγωδία της Φουκουσίμα και διαφάνεια στις εξελίξεις.
• Την άμεση ανάληψη όλων εκείνων των μέτρων, όσο επώδυνων προσωρινά και αν είναι και τη δραστική κινητοποίηση δυνάμεων και μέσων, για τον κατά το δυνατόν περιορισμό της πυρηνικής καταστροφής και των συνεπειών της.
• Την παραδειγματική τιμωρία όλων των υπευθύνων, από την εταιρεία και τις Ιαπωνικές αρχές έως την ΙΑΕΑ, για την πυρηνική τραγωδία
• Την καταστροφή εδώ και τώρα όλων των πυρηνικών όπλων και πυρηνικών σταθμών πυρηνικής ενέργειας.

ΣΕ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΚΛΟΙΟ Η ΕΛΛΑΔΑ - ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΚΟΥΓΙΟΥ (ΤΟΥΡΚΙΑ)

Επίκαιρη όσο ποτέ είναι η έρευνα που πραγματοποίησε πριν 13 χρόνια το Πανεπιστήμιο Αθηνών αναφορικά με τον πυρηνικό σταθμό που σχεδιάζει να κατασκευάσει η Τουρκία στο Άκουγιου, στα νότια παράλια της χώρας.

Το παράδειγμα που αναφέρεται στη μελέτη είναι χαρακτηριστικό: Ένα χαµηλό βαροµετρικό στη διάρκεια του χειμώνα καλύπτει την Κεντρική Μεσόγειο και η Ελλάδα βρίσκεται στη θερµή ζώνη, απολαµβάνοντας υψηλότερες θερµοκρασίες από τους δυτικούς γείτονές της. Ένα ισχυρό νότιο ρεύµα κάνει την εµφάνισή του πάνω από την Κεντρική και Νότια Ελλάδα στα υψηλότερα στρώµατα της ατµόσφαιρας και οι θερµές αέριες μάζες που μεταφέρονται στην περιοχή προκαλούν πυκνές νεφώσεις και ισχυρές βροχοπτώσεις.

Με αυτές ακριβώς τις συνθήκες, το ραδιενεργό νέφος από ένα υποθετικό πυρηνικό ατύχηµα στο Άκουγιου θα έφτανε στα κατεχόµενα της Κύπρου και στο Αιγαίο µέσα σε 24 ώρες. Άλλες 12 ώρες θα περνούσαν µέχρι να εντοπιστεί πάνω από το Κεντρικό Αιγαίο και την ηπειρωτική Ελλάδα, ενώ στο ίδιο χρονικό διάστηµα µόνο ένα µικρό µέρος του νέφους θα επηρέαζε τη ∆υτική Τουρκία.

Στο χειρότερο σενάριο περιλαµβάνονται και οι ισχυρές βροχοπτώσεις πάνω από το Αιγαίο αλλά και στα ηπειρωτικά, που επιταχύνουν την απόθεση των ραδιενεργών σωµατιδίων στην επιφάνεια. Με τις συγκεκριµένες συνθήκες, µετά το πρώτο 24ωρο το ραδιενεργό νέφος δεν περιορίζεται στον ελληνικό χώρο αλλά µεταφέρεται και προς τη Βουλγαρία, την Αλβανία και την Ιταλία.

Ανάλογα µε τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή εξετάστηκαν και άλλα σενάρια, σύµφωνα µε τα οποία το ραδιενεργό νέφος από ένα ατύχηµα εξαπλώνεται κυρίως στη Συρία και ένα µικρό κοµµάτι της Νοτιοανατολικής Τουρκίας, ενώ σε δύο περιπτώσεις πλήττεται σοβαρά η Κύπρος που βρίσκεται σε πολύ µικρή απόσταση από το σηµείο όπου πρόκειται να κατασκευαστεί το πυρηνικό εργοστάσιο. Μάλιστα, λόγω των ρευµάτων αέρα που επικρατούν στην περιοχή αναµένεται και εξάπλωσή του σε µεγάλα ύψη που φτάνουν έως και τα 13 χιλιόµετρα. Έτσι, επισηµαίνεται στη µελέτη, τα ραδιενεργά σωµατίδια µπορεί να επηρεάσουν εκτός από τις προαναφερθείσες χώρες και τον Λίβανο, το Ισραήλ, την Αίγυπτο αλλά και αρκετά πιο μακρινές περιοχές µετά την τρίτη ηµέρα της διαρροής.

Πέρα από τα μετεωρολογικά δεδοµένα, οι ερευνητές εξέτασαν τη σεισµικότητα της ευρύτερης περιοχής από τον κόλπο του Ακουγιου έως την Κύπρο και το Αιγαίο. Όπως αναφέρεται στη μελέτη, η υποβύθιση της Αφρικανικής Πλάκας στη συγκεκριµένη περιοχή μπορεί να προκαλέσει σχετικά ρηχούς σεισµούς μεγέθους έως και 8,3 ρίχτερ, ενώ ο μεγαλύτερος που καταγράφηκε τα τελευταία 100 χρόνια ήταν το 1926 στα ανοιχτά της Ρόδου. Το μέγεθός του ανερχόταν στα 8 ρίχτερ, το βάθος της σεισµικής εστίας υπολογίστηκε στα 100 χιλιόµετρα και προκλήθηκαν σοβαρές ζηµιές στα ∆ωδεκάνησα και τα παράλια της Τουρκίας, και μικρότερες στην Αίγυπτο και τις χώρες της Μέσης Ανατολής. Ακόµα πιο κοντά στο Άκουγιου βρίσκεται το ανατολικό σύστηµα ρηγµάτων της Ανατολίας, στη Νοτιοανατολική Τουρκία, που τα τελευταία 200 χρόνια ανά τακτά χρονικά διαστήµατα «παράγει» σεισµούς μεγέθους 6 με 7,2 ρίχτερ.

Την έρευνα επιµελήθηκε ο σηµερινός πρόεδρος της Μόνιµης Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής και αναπληρωτής καθηγητής Φυσικής του Πανεπιστηµίου Αθηνών Κώστας Καρτάλης.

ΡΟΥΜΑΝΙΑ – ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΩΝ!

Σήμα κινδύνου για την ετοιμότητα των ρουµανικών υπηρεσιών να αντιµετωπίσουν ενδεχόµενο πυρηνικό ατύχηµα στον σταθμό της Τσερνάβοντα εκπέµπει η αµερικανική πρεσβεία στο Βουκουρέστι. Όπως αποκάλυψε το Wikileaks, Αµερικανοί αξιωµατούχοι εκτιµούν ότι οι αρχές δεν θα καταφέρουν να αντιµετωπίσουν επιτυχώς πιθανό ατύχηµα στον πυρηνικό σταθµό, που βρίσκεται στις όχθες του Δούναβη, 150 χλμ ανατολικά της πρωτεύουσας.

Στο τηλεγράφηµα, µε ηµεροµηνία 28 Ιανουαρίου 2009 που δηµοσιεύτηκε στην εφηµερίδα «Jurnalul National», αναφέρεται ότι η κυβέρνηση του Βουκουρεστίου δεν θα κατάφερνε να διαχειριστεί πιθανή διαρροή ραδιενέργειας από τον σταθµό, παρά τις επίσηµες διαβεβαιώσεις ότι τα μέτρα ασφαλείας είναι επαρκή.

Αξιωµατούχοι της αµερικανικής πρεσβείας αναφέρουν πως για την αντιµετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης υπάρχει στον σταθµό µια οµάδα µόλις επτά προσώπων, τα οποία εκπαιδεύονται για τον ρόλο τους αυτό µόνο µία φορά τον μήνα.

Σύμφωνα με Τα Νέα, την περασµένη Τετάρτη οι υπεύθυνοι του πυρηνικού σταθµού της Τσερναβόντα κάλεσαν δηµοσιογράφους για να συζητήσουν μαζί τους την ασφάλεια του σταθµού μετά τους φόβους που δηµιουργήθηκαν λόγω της πυρηνικής κρίσης στην Ιαπωνία. Ο διευθυντής του σταθµού Ιονέλ Μπουτσούρ υπογράµµισε πως οι δύο πυρηνικοί αντιδραστήρες είναι ασφαλείς και θα μπορούσαν να αντέξουν ένα μεγάλο σεισµό.

Σε ανακοίνωσή της, η εταιρεία Nuclearelectrica National Company, που εκµεταλλεύεται τον σταθµό, διευκρίνισε ότι έχει σχεδιαστεί για να αντέξει σεισµούς άνω των 8 ρίχτερ, τη στιγµή που, όπως τουλάχιστον υποστηρίζει η εταιρεία, «ο ισχυρότερος σεισµός που θα µπορούσε να πλήξει τη Ρουµανία είναι 7 -7,5 ρίχτερ». Σύµφωνα πάντα µε την εταιρεία, ένας σεισµός του µέγιστου µεγέθους για το οποίο έχει σχεδιαστεί ο σταθµός «µπορεί να σηµειωθεί µια φορά στα χίλια χρόνια», ενώ η τοποθεσία στην οποία κατασκευάστηκε επελέγη έπειτα από πολύπλοκες σεισµικές µελέτες.

Επίσης, ο διευθυντής παραγωγής του σταθµού Νταν Μπίγκου εξήγησε ότι ο σταθµός έχει 2.500 τόνους νερού για να εξασφαλίσει ότι οι αντιδραστήρες θα παραµείνουν κρύοι επί 15 ώρες αν κοπεί το ηλεκτρικό, καθώς και δύο γεννήτριες ντίζελ.

iskra

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...