[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Πέπλο συγκάλυψης στη Φουκουσίμα
Παρασκευή 29 Απριλίου 2011 Posted by STEVENIKO

Από το 2000 είχαν καταγγελθεί προβλήματα ασφάλειας και χαλαροί έλεγχοι στο πυρηνικό εργοστάσιο


The New York Times


Ενας ξένος αποκάλυψε την πιο σοβαρή απόπειρα συγκάλυψης προβλημάτων ασφάλειας σε πυρηνικό εργοστάσιο της Ιαπωνίας, και μάλιστα σε αυτό της Φουκουσίμα Ντά - Ιτσι που καταστράφηκε από τον σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου.

Το 2000, ο Κέι Σουγκαόκα, Αμερικανο-ιάπωνας επιθεωρητής των πυρηνικών εγκαταστάσεων, που εργαζόταν για την General Electric ανέφερε στην ιαπωνική ρυθμιστική αρχή την ύπαρξη τμήματος με ρωγμές, βέβαιος ότι οι υπεύθυνοι του εργοστασίου το απέκρυπταν. Εάν γινόταν γνωστό η Tokyo Electric Power θα έπρεπε να κάνει δαπανηρές επισκευές.

Η Υπηρεσία Πυρηνικής και Βιομηχανικής Ασφάλειας, αντί να δράσει, αποκάλυψε στην εταιρεία την ταυτότητα του Σουγκαόκα και της ζήτησε να ελέγξει μόνη τους αντιδραστήρες της. Επίσης επετράπη στην Τepco να εξακολουθήσει να λειτουργεί, καίτοι τα στελέχη της είχαν αποκρύψει από τις αρχές πολύ σημαντικότερα προβλήματα, όπως ρωγμές στους θόλους που προστάτευαν τους πυρήνες των αντιδραστήρων.

Θα χρειαστούν μήνες ή πιθανώς χρόνια μέχρι οι εμπειρογνώμονες να διαπιστώσουν κατά πόσο εκείνα τα προβλήματα ασφάλειας ή οι χαλαροί έλεγχοι συνέβαλαν στην παρούσα κρίση στο εργοστάσιο.

Η ιαπωνική κοινή γνώμη, πάντως, πιστεύει ότι για την τραγωδία της Φουκουσίμα ευθύνεται μία κουλτούρα συνενοχής όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Ηδη πολλοί Ιάπωνες και Δυτικοί ειδικοί υποστηρίζουν ότι η μη εφαρμογή μέτρων, όπως επιβαλλόταν, διαδραμάτισε επιβαρυντικό ρόλο για την πυρηνική κρίση, όπως π. χ. η ύπαρξη περιορισμένων κυματοθραυστών και η απόφαση τοποθέτησης στο ισόγειο των γεννητριών για την παραγωγή ρεύματος που απαιτείτο για την ψύξη των ράβδων καυσίμων.

Η επέκταση της άδειας λειτουργίας του παλαιότερου αντιδραστήρα της Φουκουσίμα επετράπη επειδή πολιτικοί, γραφειοκράτες και στελέχη της επιχείρησης ήθελαν να προωθήσουν τη χρήση πυρηνικής ενέργειας. Ετσι, η ρυθμιστική αρχή έδωσε άδεια λειτουργίας παρά τις προειδοποιήσεις για την παλαιότητα και επικινδυνότητα του σταθμού.

Χωρίς ουσιαστικές ποινές
Το 2002 οι προσπάθειες συγκάλυψης που έκανε η Tepco ήρθαν στη δημοσιότητα. Τότε ο πρόεδρος της εταιρείας παραιτήθηκε αλλά ανέλαβε καθήκοντα συμβούλου, άλλα στελέχη υποβιβάστηκαν αλλά βρήκαν θαυμάσιες θέσεις σε άλλες εταιρείες που συνεργάζονται με την Tepco, ενώ υπέστησαν απειροελάχιστες μειώσεις μισθών για τον ρόλο τους στη συγκάλυψη. Προκειμένου να αυξηθεί η χρήση πυρηνικής ενέργειας, η κυβέρνηση αδειοδότησε εργόστασια καίτοι βρίσκονταν πάνω σε σεισμικά ρήγματα ή παρουσίαζαν προβλήματα.

kathimerini

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...