[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Γιώργος Ξένος: Ο ίσκιος του ανθρώπου είναι ο πολιτισμός του
Κυριακή 29 Μαΐου 2011 Posted by STEVENIKO

Έκθεση έργων του ζωγράφου Γιώργου Ξένου στο Επιγραφικό Μουσείο της οδού Τοσίτσα

Ο Γιώργος Ξένος, ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους των θέσεων που εκφράζει η σύγχρονη ελληνική τέχνη από τα μέσα περίπου της δεκαετίας του 1980, λειτούργησε ορθολογικά συναιρώντας τη ζωγραφική και το σχέδιο σε μιαν ενιαία αντίληψη.

Τα έργα του καλλιτέχνη που θα εκτεθούν στο Επιγραφικό Μουσείο Αθηνών, φιλοτεχνημένα με σύγχρονη εικαστική οπτική, αναπτύσσουν έναν ενδιαφέροντα διάλογο με την υπάρχουσα αρχαία ελληνική δημιουργία.

Ξεκίνησε δυναμικά με το έργο του μια ποιητική και πολιτική προοπτική, που ανοίγει τόσο για τον ίδιο όσο και για την εποχή του ορίζοντες μιας σπάνιας καθαρότητας και ενορχηστρώνει κινήσεις μιας αυστηρής συνέπειας.

Εδώ και τριάντα χρόνια κινείται ανάμεσα στον ευρύ φαινομενικό ορίζοντα του κόσμου και το συστηματικό μέτρο της ζωγραφικής χειρονομίας.

Τα ερωτήματα που θέτει με το έργο του προκαλούν και ανασκευάζουν τον χώρο της ελληνικής ζωγραφικής.

Για τον Γιώργο Ξένο η ζωγραφική δεν είναι τέχνη μόνο του αποτελέσματος και της αναπαράστασης, αλλά τέχνη της αναδιαπραγμάτευσης και του επαναπροσδιορισμού της μορφής, της εικόνας, της παρουσίας, της οντότητας.

Τα έργα που θα εκτεθούν στο Επιγραφικό Μουσείο Αθηνών πραγματεύονται το ίχνος, την εικόνα, τη γραφή, τον πολιτισμό, θέματα που ο καλλιτέχνης ερευνά δεκαετίες.

“Η γραφή, ως αξία διαχρονική”, λέει ο ίδιος, “με κεντρικό άξονα την ανθρώπινη ύπαρξη, αναπτύσσει μια διαλεκτική ανάγοντας στην πραγματική διάσταση και σημασία του το καλλιτεχνικό προϊόν. Η λάμψη του ίχνους, ως μέγιστη δυνατότητα, συντονίζει βλέμμα και σκέψη αφήνοντας ίσκιο στον μύθο, σημαίνον στοιχείο του πολιτισμού”.

Ο καλλιτέχνης αναπτύσσει τα θέματά του σε μεγάλες επιφάνειες, κυρίως από χαρτί, δουλεύοντας με ακρυλικά και μελάνι, υλικά που προσδίδουν διαφάνεια και ρευστότητα στις συνθέσεις του.

«Η σκιά είναι η συνειδητοποίηση του ίχνους» εξηγεί στη Μάνια Ζούση μεταξύ άλλων ο ζωγράφος Γιώργος Ξένος, με αφορμή την έκθεση έργων του στο Επιγραφικό Μουσείο της οδού Τοσίτσα με θέμα «ο ίσκιος του ανθρώπου είναι ο πολιτισμός του» από τις 26 Μαίου έως τις 20 Ιουλίου.

Ο Γιώργος Ξένος γεννήθηκε το 1953 στην Αθήνα. Από το 1976-1982 σπούδασε στην “Ecole Nationale Superieure des Beaux Arts – Section des Arts Plastiques” στο Παρίσι.

Από το 1983-1986 έζησε και εργάστηκε στην Αθήνα.

Το 1987 έζησε και εργάστηκε στο Mönchengladbach της Γερμανίας. Από το 1988-1992 έζησε και εργάστηκε στο Βερολίνο, όπου βίωσε τα ιστορικά γεγονότα της πτώσης του Τείχους. ΄Εργα της περιόδου αυτής εξέθεσε στο Winckelmann Museum της πόλης Stendal (Ιούνιος – Οκτώβριος 1991) και στο Pergamon Museum του Βερολίνου (Ιανουάριος-Νοέμβριος 1992).

Από το 1993 ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Ο Γιώργος Ξένος έχει πραγματοποιήσει σημαντικές ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

www.gxenos.gr

ΕΠΙΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
ΕΓΚΑΙΝΙΑ: 26 Μαΐου 2011, ώρα 20.00 Σύνδεσμος

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 26 Μαΐου - 20 Ιουλίου 2011

Τοσίτσα 1 Τ.Κ. 10682, Αθήνα

Τηλέφωνο: 210 8232950, 210 8217637

Ε-mail: ema@culture.gr

Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη έως Κυριακή, 8.30 – 15.00


ΠΗΓΗ

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...