[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Τί έρχεται; Οι ευρωπαϊκές τράπεζες "ξεφορτώνονται" Ελληνικά ομόλογα
Πέμπτη 19 Μαΐου 2011 Posted by STEVENIKO

Η μία μετά την άλλη, οι μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες σπεύδουν να μειώσουν την έκθεση τους σε ελληνικά ομόλογα, προκειμένου να αποφύγουν δυσάρεστες εκπλήξεις στο προσεχές διάστημα ("κούρεμα", επιμήκυνση κλπ κλπ).

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ακόμα και πιστοί, έως πρόσφατα "σύμμαχοί" μας, όπως οι γαλλικοί όμιλοι, έχουν κάνει αρκετές σημαντικές διορθωτικές κινήσεις, με αποτέλεσμα, σήμερα, το συνολικό ύψος των ελληνικών ομολόγων που έχουν στα χαρτοφυλάκια τους να έχει πέσει στα επίπεδα των περίπου 20 δισ ευρώ, από 60 δις που ήταν πριν από περίπου 1,5 χρόνο, όταν δηλαδή ξεκίναγε αυτή η περιπέτεια.

Αντίστοιχη ήταν και η κίνηση που έκαναν τα γερμανικά τραπεζικά χαρτοφυλάκια. Εν προκειμένω, η έκθεση τους σε τίτλους του ελληνικού δημοσίου περιορίστηκε σε λίγο πάνω από 10 δισ ευρώ.

Πριν από έναν χρόνο, το αντίστοιχο ποσό διαμορφώνονταν πέριξ των 40 δισ ευρώ. Κάτω κι από τα 10 δισ ευρώ, έχει περιορισθεί πλέον η έκθεση των βρετανικών τραπεζών, ενώ υπάρχουν και οι ιταλικές οι οποίες φρόντισαν να μηδενίσουν την οποιαδήποτε έκθεση τους, σχεδόν από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η κρίση.

Το παράδοξο της υπόθεσης είναι ότι τα ιταλικά ΜΜΕ ήταν αυτά τα οποία "φώναζαν" περισσότερο δυνατά απ όλα για τον κίνδυνο το ελληνικό χρέος να προκαλέσει προβλήματα στο τραπεζικό τους σύστημα, τη στιγμή που το τελευταίο είχε φροντίσει να ρευστοποιήσει από την πρώτη στιγμή κάθε ελληνική συμμετοχή του.

Για την ιστορία και όχι μόνο θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι ανάλογη κίνηση με τα τραπεζικά χαρτοφυλάκια έκαναν κι όλα τα επενδυτικά funds της Ευρώπης. Αυτή τη στιγμή, το ισχυρότερο κρατικό, και συγκεκριμένα το νορβηγικό, έχει περιορίσει την ελληνική του έκθεση σε κάτι λιγότερο από 0,4%. Αντίστοιχα το ίδιο συμβαίνει και με τα υπόλοιπα funds.

  • Μήπως η Ευρώπη "ξεφορτώνεται" την Ελλάδα;
  • Μήπως έχουν δρομολογηθεί "εξελίξεις" τέτοιες που θα οδηγήσουν σε "μοναχικό δρόμο" την Ελληνική οικονομία;
  • Μήπως η δραχμή δεν είναι πλέον κατάρα, αλλά αναγκαστικός προορισμός για την Ελλάδα;

Αυτές τις ερωτήσεις έρχεται να ενισχύσει με σημερινές δηλώσεις του στην γερμανική εφημερίδα Stuttgarter Zeitung ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλόντ Γιούνκερ, ο οποίος αναφερόμενος στην Ελλάδα, τόνισε ότι "η Ελλάδα πρέπει να γνωρίζει ότι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη έχει και τα όριά της".

"Η Ελλάδα πρέπει να γνωρίζει ότι η αλληλεγγύη έχει τα όριά της, αν ο κόσμος (στην Ευρώπη) αποκτήσει την εντύπωση ότι η ελληνική πλευρά δεν επιδεικνύει την αναγκαία αποφασιστικότητα", είπε ο Γιούνκερ.

Ο Γιούνκερ πρόσθεσε ότι είναι κάθετα αντίθετος στη συνολική αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ενώ επισήμανε πως μια ενδεχόμενη ήπια αναδιάρθρωση δεν θα είναι μεμονωμένο μέτρο, αλλά θα αποτελεί μέρος ενός ολοκληρωμένου πακέτου μεταρρυθμίσεων.

kostasxan

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...