[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
«Πρώτα οι άνθρωποι, μετά η απληστία»
Τρίτη 24 Μαΐου 2011 Posted by STEVENIKO

Φωνάζοντας «Χάσου G8» και «Πρώτα οι άνθρωποι, μετά η απληστία», χιλιάδες ακτιβιστές διαδήλωσαν στη Χάβρη της βόρειας Γαλλίας, το Σάββατο, καταγγέλλοντας τη σύνοδο G8 που θα διεξαχθεί στις 26 και 27 Μαΐου στην πόλη Ντοβίλ, της βορειοδυτικής Γαλλίας.

Ενώ πηγές των ΜΚΟ μιλούν για «απόβαση ακτιβιστών στις ακτές της Νορμανδίας», 14.000 αστυνομικοί, χωροφύλακες και οπλίτες προετοιμάζονται για την προστασία των συμμετεχόντων στη σύνοδο των 8 ισχυρών κρατών.

Λόγω των αυστηρών μέτρων ασφαλείας στην Ντοβίλ, οι διαδηλωτές (4.000 κατά τις Αρχές, 7.000 κατά τους διοργανωτές) συγκεντρώθηκαν στη Χάβρη. Κινήματα κατά της παγκοσμιοποίησης, εργατικά συνδικάτα, υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οργανώσεις κατά της πυρηνικής ενέργειας ζήτησαν να «μην αφήνουμε τα παγκόσμια ζητήματα στα χέρια των επιχειρηματιών», υποστηρίζοντας ότι «πρέπει να πολεμήσουμε για να τους διώξουμε». Η πορεία εξελίχθηκε ειρηνικά σχεδόν μέχρι το τέλος, όταν ακτιβιστές έσπασαν τα τζάμια σε καταστήματα τραπεζών στη Χάβρη. Στη Λωζάννη ακτιβίστριες περπάτησαν γυμνές στους δρόμους της πόλης, έχοντας γράψει με κόκκινη μπογιά στο κορμί τους: «Η ντροπή είναι δική τους, όχι δική μου».

Οι σύνοδοι του G8 θεωρούνται «αλεξικέραυνα» για τους… κεραυνούς διαδηλώσεων των ακτιβιστών και, ύστερα από τη σύνοδο στη Γένοβα το 2001 που βάφτηκε με αίμα, όλες οι υπόλοιπες διοργανώνονται σε περιοχές που μπορούν να αστυνομευθούν ευκολότερα. Η οδηγία είναι διπλή για τις αρχές στην Ντοβίλ: «Προστατεύστε τους ηγέτες του G8, αποτρέψτε πιθανές βίαιες κινητοποιήσεις στα περιθώρια της συνόδου». Τουλάχιστον δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη θα εποπτεύουν το «θόλο» που θα δημιουργηθεί πάνω από την Ντοβίλ, στην έκταση και στο ύψος του οποίου θα απαγορεύεται κάθε είδους υπερπτήση. Θα επιτρέπεται να εισέρχονται μόνο τα μαχητικά, τα μη επανδρωμένα, τα ελικόπτερα και τα αεροσκάφη των ηγετών. Στη διάθεση των Αρχών θα τεθούν 40 ελικόπτερα, δέκα φουσκωτά σκάφη, ενώ στο έδαφος θα κινητοποιηθούν δεκάδες τεθωρακισμένα οχήματα.

Διεθνείς αναλυτές υποστηρίζουν ότι στη σύνοδο, που φέρνει τον Αμερικανό πρόεδρο στην Ευρώπη, δεν αναμένονται σπουδαίες αποφάσεις για τις εξελίξεις στον αραβικό κόσμο και την πυρηνική ασφάλεια, μετά το δυστύχημα στη Φουκουσίμα, καθώς η σύνοδος θα επισκιαστεί από το θέμα της διαδοχής του Στρος-Καν στο ΔΝΤ.

inprecor

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...