[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Liberation: «Στις πλατείες γεννήθηκε η Δημοκρατία»
Πέμπτη 26 Μαΐου 2011 Posted by STEVENIKO

Την ξεχασμένη γέννηση της Δημοκρατίας στις πλατείες των αρχαίων πόλεων, όπου οι πολίτες προσέρχονταν να συζητήσουν αυτό που ξεπερνούσε το ιδιωτικό και αφορούσε την κοινότητα, υπενθυμίζει σχόλιο στη γαλλική Liberation, με αφορμή τους Ισπανούς Indignados.


Η Δημοκρατία γεννήθηκε σε δημόσιους χώρους. Δηλαδή σε χώρους όπου, σε αρχαίες πόλεις και κωμοπόλεις, οι πολίτες μπορούσαν να συγκεντρώνονται για να συζητούν ζητήματα που ξεπερνούσαν το άτομο και αφορούσαν την κοινότητα στο σύνολό της. Οι «Αγανακτισμένοι» της Πουέρτα Δελ Σολ ξαναζωντανεύουν στη Μαδρίτη αυτή την ιδρυτική σκηνή της Δημοκρατίας, αναφέρει μεταξύ άλλων σε σύντομο σχόλιό του στη Liberation, ο Νικολά Ντεμοράν.

Basta! - Φτάνει πιά, φωνάζουν οι Indrigrados στην Πλατεία Δελ Σολ της Μαδρίτης.
Basta! - Φτάνει πιά, φωνάζουν οι Indrigrados στην Πλατεία Δελ Σολ της Μαδρίτης.

Μιλώντας από αφορμή το σύνθημα των Intignados, «Ναι στην πραγματική Δημοκρατία», ο Ντεμοράν, λέει, ότι η κίνηση των Ισπανών είναι μια κίνηση συμβολικής ισχύος και αυθεντικής πολιτικής. Διαδηλώνουν ειρηνικά, χαρούμενα, οργισμένα. Λένε στους ισπανούς ιθύνοντες ότι η Δημοκρατία, τέτοια που είναι σήμερα, δεν αρκεί πια. Οτι πρέπει να διευρυνθεί, να βαθύνει. Να ξανανοίξει. Και το βασικό τους σύνθημνα, το οποίο ουρλιάζουν «στη μούρη της πολιτικής τάξης» - το σύνθημα δηλαδή «Δεν μας εκπροσωπείτε!» - δίνει μια ιδέα για το βάθος της κρίσης και για το μέγεθος της προσμονής στην οποία κάποιες εκλογές - όπως οι περιφερειακές που έγιναν την Κυριακή στην Ισπανία - δεν αποτελούν απάντηση.

Liberation: «Στις πλατείες γεννήθηκε η Δημοκρατία»

Οι «Αγανακτισμένοι» της Πουέρτα Δελ Σολ δεν τρέφουν καμιά αυταπάτη για την επερχόμενη απομάκρυνσή τους από την αστυνομία. Οι σκηνές των διαδηλωτών και οι υπαίθριες κουζίνες τους κινδυνεύουν πράγματι να εξαφανιστούν. Ομως, οι αιτίες που γέννησαν αυτό το ξαφνικό, αυθόρμητο κίνημα, θα παραμείνουν άθικτες.

Και μάλιστα, πολύ σύντομα, είναι πιθανό να μεταφραστούν σε πολλές ευρωπαϊκές γλώσσες εάν οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τόσο της Δεξιάς όσο και της Αριστεράς, δεν έχουν να προσφέρουν στους πολίτες τους την προοπτική της οικονομικής ισχύος.

ethnos

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...