[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
«Μια πιθανή χρεοκοπία της Ελλάδας θα έπληττε όχι μόνο τις ευρωπαϊκές τράπεζες αλλά και τις αμερικανικές»
Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011 Posted by STEVENIKO

Ο οικονομικός συντάκτης των New York Times Graham Bowley, περιγράφει πως η οικονομική και πολιτική κρίσης στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με φόβους που εκφράζονται για τους ρυθμούς ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας, έκαναν τις αγορές να παραπαίουν χθες Τετάρτη.

Καθώς χιλιάδες κόσμου διαδήλωσαν χθες στην Αθήνα κατά των νέων μέτρων λιτότητας, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ανακοίνωσε ανασχηματισμό της κυβέρνησης του και αίτημα για ψήφο εμπιστοσύνης από την ελληνική Βουλή. Το νέο πακέτο διάσωσης είναι στον αέρα.

Οι επενδυτές ανησυχούν για το ενδεχόμενο η κατάσταση να ξεφύγει εκτός κάθε ελέγχου και να γίνει αφορμή για μπαράζ κρίσεων σε άλλες υπερχρεωμένες χώρες όπως η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Ισπανία. Κάτι που θα απειλούσε κατά συνέπεια και τις ευρωπαϊκές τράπεζες αλλά και το οικονομικό σύστημα των ΗΠΑ.

Επενδυτής δήλωνε χθες: «Σήμερα η αγορά δεν μπορεί να αποφύγει το κύμα των ολοένα και δυσμενέστερων οικονομικών δεικτών και πολιτικών εξελίξεων.» Ο Dow Jones έκλεισε χθες με 200 μονάδες κάτω, πτώση σε ποσοστό περίπου 1.5%. Ενώ οι αγορές έβαλαν τα δυνατά τους τον τελευταίο χρόνο να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη στην αμερικανική ανάκαμψη, οι μετοχές πέφτουν βδομάδα τη βδομάδα στο άκουσμα άσχημων ειδήσεων και εξελίξεων.

Παρόλο που αρκετοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι θα αποτραπεί τελικά το ενδεχόμενο η Ελλάδα να κηρύξει πτώχευση, η πολιτική αστάθεια στη χώρα δημιουργεί έντονη ανησυχία στους διεθνείς επενδυτές.

Αμερικανός οικονομολόγος λέει: «Υπάρχει διάχυτη η ανησυχία ότι μια πιθανή χρεοκοπία της Ελλάδας θα έπληττε όχι μόνο τις ευρωπαϊκές τράπεζες αλλά και τια αμερικανικές. Αν χρεοκοπήσει η Ελλάδα, αυτό θα επηρεάσει και την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας, πλήττοντας τις αμερικανικές εξαγωγές και την ικανότητα των τραπεζών να δανείζουν».

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...