[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Μετακύλιση χρέους σημαίνει χρεοκοπία
Τρίτη 7 Ιουνίου 2011 Posted by STEVENIKO

Ακόμη και μια εθελοντική μετακύλιση χρέους του ιδιωτικού τομέα θα θεωρηθεί χρεοκοπία δηλώνει η Moody's και η Fitch, σε αντίθεση με τηνS&P, που εκτιμά ότι δεν συνιστά χρεοκοπία, εάν διατηρηθούν οι αρχικοί όροι της συμφωνίας.

Είναι δύσκολο να είναι πραγματικά εθελοντική μία μετακύλιση χρέους του ιδιωτικού τομέα και μάλλον θα θεωρηθεί χρεοκοπία, δήλωσε ο επικεφαλής του τμήματος δημοσίου χρέους της Moody's.
Είναι δύσκολο να είναι πραγματικά εθελοντική μία μετακύλιση χρέους του ιδιωτικού τομέα και μάλλον θα θεωρηθεί χρεοκοπία, δήλωσε ο επικεφαλής του τμήματος δημοσίου χρέους της Moody's.

"Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς στις τρέχουσες συνθήκες ότι αυτό θα γινόταν εθελοντικά", είπε σε δημοσιογράφους στο Παρίσι ο κ. Οόστερβελντ. "Ο ορισμός μας περί χρεοκοπίας προβλέπει ότι για να είναι κάτι εθελοντικό πρέπει να είναι πραγματικά εθελοντικό. Το πιθανότερο είναι, ότι κατά την άποψή μας θα πρόκειται για πιστωτικό επεισόδιο".

Παράλληλα, ο κ. Οόστερβελντ ανέφερε ότι είναι αδύνατον να υπάρξει ελεγχόμενη και ταυτόχρονα αποτελεσματική, αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η Fitch, όσον αφορά στο ενδεχόμενο εμπλοκής ιδιωτών ομολογιούχων στις προσπάθειες διάσωσης της ελληνικής οικονομίας, στα πλαίσια του νέου πακέτου χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας.

Σε ανακοίνωσή της διαμηνύει ότι το ενδεχόμενο της εθελοντικής αναδιάρθρωσης θα εκληφθεί για την ίδια ως χρεοκοπία. Συγκεκριμένα, ο οίκος αξιολόγησης διευκρινίζει ότι εάν ζητηθεί από τους ιδιώτες ομολογιούχους να ανταλλάξουν ελληνικό χρέους με νέο, το οποίο θα περιλαμβάνει "σημαντικά λιγότερο πλεονεκτικούς όρους", τότε θα συνιστούσε χρεοκοπία, ακόμη κι αν η συμμετοχή τους έχει εθελοντικό χαρακτήρα.

Επίσης, υποχρεωτική και όχι εθελοντική, θα θεωρηθεί η ανταλλαγή εφόσον εμφανιστεί απαραίτητη για την αποφυγή χρεοκοπίας. Και σε αυτήν την περίπτωση, η Fitch θα θεωρήσει ότι η ανταλλαγή αυτή συνιστά χρεοκοπία.

Ωστόσο, αντίθετη ήταν η προσέγγιση της Standard & Poor's, που σε ανακοίνωσή της την Παρασκευή, υποστήριζε ότι μια πιθανή εθελοντική συμφωνία για την ανταλλαγή ή την επαναγορά ομολόγων, δεν θα συνιστούσε χρεοκοπία, εφόσον οι αρχικοί όροι δεν μεταβληθούν.

Έσχατη λύση η συμμετοχή ιδιωτών
Κατηγορηματικός ως προς το ότι η συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών στην όποια διευθέτηση του ελληνικού χρέους θα πρέπει να είναι η έσχατη λύση, εμφανίστηκε ο επικεφαλής της Ένωσης Γερμανικών Τραπεζών (BDB), Αντρέας Σμιτς.

"Είναι προς το συμφέρον όλων μας να ξεπεράσουμε την κρίση χρέους και η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωπαϊκή νομισματική ένωση. Η συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών μπορεί να αποτελέσει μόνο ύστατη κίνηση στο πλαίσιο μιας λύσης που να είναι βιώσιμη για όλες τις πλευρές. Δεν έχουμε φθάσει ακόμα σε αυτό το σημείο", δήλωσε ο κ. Σμιτς.

Ο κ. Σμιτς είπε επίσης ότι μια πιθανή αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους μπορεί να υπάρξει μόνο σε εθελοντική βάση και ότι μια πιθανή λύση θα μπορούσε να περιλαμβάνει επιμήκυνση της λήξης των ελληνικών ομολόγων.

πηγη

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Μετακύλιση χρέους σημαίνει χρεοκοπία"

Leave a reply