[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Στημένα: Οι πρώτες αθλητικές διώξεις και οι προβλεπόμενες ποινές
Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011 Posted by STEVENIKO

Παραπέμπονται Ολυμπιακός Β., Καβάλα, Ηλιούπολη, Εθν. Αστέρας και 8 πρόσωπα

Με υποβιβασμό στην παρακάτω κατηγορία και πρόστιμο το οποίο μπορεί να φτάσει μέχρι τα 3 εκατ. ευρώ κινδυνεύουν οι ΠΑΕ Ολυμπιακός Βόλου, Καβάλα (Σούπερ Λίγκα), Ηλιούπολη και Εθνικός Αστέρας (Β΄ Εθνική) εφόσον κριθούν συνένοχες για τις κατηγορίες της δωροδοκίας και των προσυνεννοημένων αγώνων, με τις οποίες κατηγορούνται παράγοντες, προπονητές ή ποδοσφαιριστές τους.

Τα οκτώ φυσικά πρόσωπα που διώκονται με τις ως άνω κατηγορίες κινδυνεύουν με πρόστιμα από 20.000 - 60.000 ευρώ και με ισόβια απαγόρευση οποιασδήποτε δραστηριότητας σχετίζεται με το ποδόσφαιρο.
Οι ποδοσφαιρικοί εισαγγελείς της ΕΠΟ κκ. Ανδρέας Φάκος και Μανώλης Αντωνακάκης παρέπεμψαν να απολογηθούν στις αρμόδιες πειθαρχικές επιτροπές της Σούπερ Λίγκας, της Ενωσης Β΄ - Γ΄ Εθνικής και της ΕΠΟ με την κατηγορία της δωροδοκίας και τη συμμετοχή σε στοιχηματικά παιχνίδια τέσσερις ομάδες, έναν μάνατζερ, δύο προπονητές, τρεις παράγοντες, έναν (απολυθέντα) υπάλληλο της ΕΠΟ και έναν ποδοσφαιριστή.

Ειδικότερα στην Πειθαρχική Επιτροπή της Σούπερ Λίγκας παραπέμπονται να απολογηθούν:
1. Η ΠΑΕ Ολυμπιακός Βόλου και ο μεγαλομέτοχός της Αχιλλέας Μπέος.
2. Η ΠΑΕ Καβάλα και ο πρώην προπονητής της ομάδας Γιάννης Παπακώστας.

Στην Πειθαρχική Επιτροπή της Ένωσης Β΄- Γ΄ Εθνικής παραπέμπονται να απολογηθούν:
1. Η ΠΑΕ Ηλιούπολη, ο μεγαλομέτοχός της Γιώργος Τσακογιάννης, ο πρόεδρός της Νίκος Χάλκος και ο ποδοσφαιριστής της Μιχάλης Νικολόπουλος.
2. Η ΠΑΕ Εθνικός Αστέρας και ο πρώην προπονητής της ομάδας Νίκος Παντέλης.

Στην Πειθαρχική Επιτροπή της ΕΠΟ παραπέμπονται να απολογηθούν :
1. Ο μάνατζερ Αθανάσιος Ντότσης.
2. Ο υπάλληλος της ΕΠΟ Γιάννης Παπαδόπουλος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μολονότι παραπέμπεται η ΠΑΕ Καβάλα, δεν έγινε το ίδιο με τον πρόεδρό της Σταύρο Ψωμιάδη, ούτε με τον καταζητούμενο πατέρα του Μάκη Ψωμιάδη, ο οποίος είναι το πραγματικό αφεντικό της ομάδας και στην ποινική δίωξη που του έχει ασκηθεί από την εισαγγελία πρωτοδικών κατηγορείται ως επικεφαλής μιας εκ των τριών εγκληματικών οργανώσεων που έστηναν ματς. Αντ' αυτών (προς το παρόν;) θεωρήθηκε συμμέτοχος και παραπέμπεται ο άλλοτε προπονητής της Καβάλας (και νυν του Λεβαδειακού) Ι. Παπακώστας.

Το ερωτηματικό με τον Ολυμπιακό Βόλου στο Γιουρόπα Λιγκ

Οι κατηγορούμενοι (ομάδες και φυσικά πρόσωπα) θα πρέπει τώρα να κληθούν σε απολογία από τα αρμόδια πειθαρχικά όργανα, κάτι που αναμένεται να γίνει ως την ερχόμενη Παρασκευή. Θεωρείται πάντως βέβαιο ότι οι όποιες ποινές επιβληθούν θα τελεσιδικήσουν στην Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ όπου προφανώς θα προσφύγουν οι θιγόμενοι.

Ιδιαίτερα όσον αφορά τον Ολυμπιακό Βόλου, γίνεται αντιληπτό ότι η υπόθεση δεν μπορεί να ολοκληρωθεί ως την ερχόμενη Πέμπτη (15/7) που η ομάδα της Μαγνησίας είναι να παίξει το πρώτο ματς με τη Ραντ Βελιγραδίου για τα προκριματικά του Γιουρόπα Λιγκ.

Τίθεται συνεπώς το ερώτημα τι θα πράξει η ΕΠΟ που θα πρέπει να ενημερώσει άμεσα την UEFA για την ασκηθείσα πειθαρχική δίωξη κατά του Ολυμπιακού Βόλου, αλλά και η ίδια η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία η οποία (εκ του Κανονισμού της) μπορεί να παρέμβει και να αποκλείσει ομάδα που εμπλέκεται με οποιονδήποτε τρόπο σε σκάνδαλο με στημένα.

Τι ποινές προβλέπει ο Πειθαρχικός Κώδικας της ΕΠΟ

Για τις κατηγορίες της δωροδοκίας ο Πειθαρχικός Κώδικας της ΕΠΟ αναφέρει:

«Οποιοσδήποτε προσφέρει, υπόσχεται ή δίδει αδικαιολόγητο δώρο σ΄ ένα όργανο της ΕΠΟ, έναν αξιωματούχο αγώνα, ποδοσφαιριστή ή αξιωματούχο ομάδας, για λογαριασμό του ή για λογαριασμό τρίτου, προσπαθώντας ή προτρέποντας την παραβίαση των κανονισμών της ΕΠΟ, UEFA, FIFA, θα τιμωρείται με τις ποινές που ακολουθούν:
1. α) με χρηματική ποινή 20.000 - 60.000 ευρώ.
β) με απαγόρευση εκτελέσεως από αυτόν οποιασδήποτε δραστηριότητας σχετίζεται με το ποδόσφαιρο.
γ) με απαγόρευση εισόδου στους αγωνιστικούς χώρους.
2. Η παθητική δωροδοκία θα τιμωρείται με τις αυτές ποινές.
3. Σε σοβαρές περιπτώσεις και σε περίπτωση επαναλήψεως, οι χρηματικές ποινές διπλασιάζονται, οι δε ποινές β και γ επαγγέλλονται εφ όρου ζωής.
4. Σε περίπτωση που υπαίτια είναι ομάδα και συνδέεται με αποτέλεσμα αγώνα, η υπαίτια ομάδα θα τιμωρείται με υποβιβασμό και χρηματική ποινή 300.000 ευρώ»

Για τη συμμετοχή ομάδων και παραγόντων σε προσυνεννοημένους αγώνες ο Πειθαρχικός Κώδικας προβλέπει:

«1. Οποιοσδήποτε αξιωματούχος ή εν γένει εμπλεκόμενος στον χώρο του ποδοσφαίρου, προσπαθεί ή συμμετέχει σε προσπάθεια προκαθορισμού του αποτελέσματος ενός αγώνα για να προσκομίσει στον εαυτό του ή σε τρίτους περιουσιακά οφέλη, μέσω χρηματικών αποδόσεων από στοιχηματισμό τιμωρείται με τις ποινές που αναφέρονται στην παράγραφο 1 α, β, γ του παρόντος άρθρου.
2. Αν υπήρξε πράγματι επίτευξη του σκοπού, επιβάλλονται οι ανωτέρω ποινές με τριπλασιασμό των χρηματικών ποινών.
3. Εάν υπαίτια της προσπάθειας ή και της επίτευξης των ανωτέρω είναι ομάδα ή αξιωματούχος της, οι χρηματικές ποινές δεκαπλασιάζονται, η δε ομάδα τιμωρείται με υποβιβασμό.»
Το σύνολο των παραγόντων, προπονητών και παικτών που παραπέμπονται στις αρμόδιες Πειθαρχικές Επιτροπές μαζί με τις ομάδες που εκπροσωπούσαν την περίοδο κατά την οποία φέρεται ότι τέλεσαν τα αδικήματα για τα οποία κατηγορούνται, περιλαμβάνονταν στη λίστα των 15 κατηγορούμενων για «σύσταση και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, απάτη κατ΄επάγγελμα, εκβίαση, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα κατ΄ επάγγελμα, δωροδοκία για αλλοίωση αποτελέσματος αγώνα κατ΄ εξακολούθηση και συμμετοχή σε παράνομο στοίχημα κατ΄ εξακολούθηση», σύμφωνα με το πόρισμα που συνέταξε η Αντεισαγγελέας Πρωτοδικών κυρία Πόπη Παπανδρέου.
Απαντες απολογήθηκαν στον αρμόδιο εισαγγελέα και προφυλακιστέοι κρίθηκαν οι Αχιλλέας Μπέος και Γιώργος Τσακογιάννης.

Από τη λίστα των 15, οι ποδοσφαιρικοί εισαγγελείς δεν συνέταξαν κατηγορητήριο για το αφεντικό της Καβάλας Μάκη Ψωμιάδη που καταζητείται, τον πρόεδρο της Καβάλας και γιο του Σταύρο Ψωμιάδη ο οποίος είναι εκτός φυλακής με εγγύηση 800.000 ευρώ, όπως επίσης και για τους μπουκ Βασίλη Καρακούλια (έχει προφυλακιστεί), Ανδρέα Δημόπουλο, Δημήτρη Ζαβαντία, Βασίλη Γεωργιτσάκο και στον Νίκο Ζαμάνη.

Για τους άλλους 68 παράγοντες, προπονητές, ποδοσφαιριστές, διαιτητές και μπουκ οι οποίοι βαρύνονται με ελαφρύτερες κατηγορίες και δεν έχουν απολογηθεί ακόμη στον αρμόδιο ειδικό ανακριτή, οι ποδοσφαιρικοί εισαγγελείς προφανώς θα εκδώσουν κατηγορητήριο μεταγενέστερα.


πηγη

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Στημένα: Οι πρώτες αθλητικές διώξεις και οι προβλεπόμενες ποινές"

Leave a reply