[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Σφράγισμα χωρίς πόνο
Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011 Posted by STEVENIKO

Για να μην πονάει το δόντι σας, αλλά κυρίως για να φύγει από τους εφιάλτες σας ο τρομακτικός ήχος του τροχού, οι επιστήμονες δημιούργησαν τη νέα γενιά σφραγισμάτων. Πρόκειται για ένα «θαυματουργό» υλικό που βασίζεται σε ένα συστατικό το οποίο αποκαθιστά με ανώδυνο τρόπο τις βλάβες που έχει προκαλέσει στο δόντι η τερηδόνα.

«Τα αποτελέσματα που έχουμε αναλύσει μέχρι τώρα από τη σχετική έρευνα που πραγματοποιούμε δείχνουν ξεκάθαρο όφελος από αυτό το υλικό, καθώς και αποκατάσταση των βλαβών της τερηδόνας στο δόντι μέσα σε ένα μήνα μετά την εφαρμογή του» εξηγεί η καθηγήτρια Τζένιφερ Κίρκμαν, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας του Ινστιτούτου Οδοντικής Υγιεινής του Πανεπιστημίου του Leeds.

Η μέθοδος «σφράγισμα χωρίς τροχό» στην ουσία μιμείται τις συνθήκες που προάγουν τη φυσική ανάπτυξη του σμάλτου. Το σμάλτο σχηματίζεται γύρω από μόρια πρωτεΐνης και οι επιστήμονες που προσπαθούν να βρουν την εναλλακτική του τροχού κατάφεραν να αναπαραγάγουν τη φυσική πρωτεΐνη σε ένα υγρό με το οποίο μπορούν να «εμποτίσουν» το δόντι.

Τα δόντια αρχίζουν να χαλάνε όταν τα οξέα από τα βακτήρια του στόματος δημιουργούν μικροσκοπικές τρύπες στο σμάλτο. Οταν το διάλυμα πρωτεΐνης απλώνεται πάνω στο δόντι, απορροφάται αυτόματα από τις τρύπες και σχηματίζει ένα «καλούπι» πρωτεΐνης όπου το σμάλτο αρχίζει και πάλι να δημιουργείται. Μέσα σε λίγες εβδομάδες, το στρώμα σμάλτου αποκαθίσταται.
Ελβετική εταιρεία έχει ήδη κατοχυρώσει αυτή τη νέα τεχνολογία προκειμένου να ξεκινήσει τα πειράματα και εκφράζονται ελπίδες ότι θα λάβει το πράσινο φως για χρήση από τους οδοντίατρους.

«Οι ασθενείς είναι πολύ αγχωμένοι όταν φτάνουν στον οδοντίατρο. Μάλιστα, ο φόβος του τροχού κάνει πολλούς να αποφεύγουν να πηγαίνουν ακόμα και για έλεγχο, κάτι που τελικά τους οδηγεί στα ιατρεία όταν είναι πια αργά» εξηγεί ο Πολ Μπράντον, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Leeds.


STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Σφράγισμα χωρίς πόνο"

Leave a reply