[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Ερχονται μειώσεις μισθών και αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις
Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2011 Posted by STEVENIKO


«Δεν θα ληφθούν νέα μέτρα» διαβεβαιώνουν σε όλους τους τόνους τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου κι αν ολοκλήρωναν εκεί τη φράση τους, σίγουρα οι πολίτες θα ήταν λίγο πιο ήσυχοι. Ωστόσο, όπως συμβαίνει εδώ και περίπου δύο χρόνια, ακολουθεί και το μεγάλο «αλλά» και συγκεκριμένα το «αλλά πρέπει να εφαρμοστούν όσα έχουν ψηφιστεί».

Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Πολύ απλά ότι εάν έχουμε αποκλίσεις για τον έναν (π.χ. βαθύτερη ύφεση) ή τον άλλο (π.χ. αδυναμία έγκαιρης ανασυγκρότησης του κρατικού μηχανισμού) λόγο, τότε τα πρόσθετα μέτρα θα πρέπει να θεωρούνται βέβαια, καθώς όπως έχει διαμηνύσει η Τρόικα, μετά τον φετινό εκτροχιασμό δεν πρόκειται να υπάρξει η παραμικρή ανοχή για τις δημοσιονομικές επιδόσεις του 2012, πόσο μάλλον όταν οι δανειστές μας συμφώνησαν σε ένα δεύτερο «πακέτο» βοήθειας που προβλέπει ασφυκτική, καθημερινή εποπτεία.

Οι αβεβαιότητες πολλές και το οικονομικό επιτελείο προβληματίζεται για το πώς θα αποφύγει τις φετινές αποκλίσεις. Ποιές είναι αυτές οι αβεβαιότητες;

  • η εφεδρεία στο Δημόσιο, τόσο η πρώτη φάση που αφορά σε 30.000 υπαλλήλους όσο και η δεύτερη που προβλέπει μείωση κατά 30% των οργανισμών και υπηρεσιών
  • η είσπραξη του Νέου Τέλους Ακινήτων
  • η απόδοση του μέτρου της εξίσωσης του ΕΦΚ στο πετρέλαιο
  • η απόδοση των νέων τεκμηρίων
  • η απόδοση της εισφοράς στις επιχειρήσεις
  • η απόδοση των Φόρων Κατανάλωσης
  • η είσπραξη των προβλεπόμενων εσόδων από το πεδίο των αποκρατικοποιήσεων

Σε κάθε περίπτωση ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για τη κατάθεση του τελικού σχεδίου του Προϋπολογισμού του 2012, που θα εγκαινιάζει τη δεκαετή περίοδο λιτότητας στην οποία μπαίνει η χώρα, με στόχο τη μείωση του Χρέους σε βιώσιμα επίπεδα, όπως τουλάχιστον προβλέπει η νέα συμφωνία των Ευρωπαίων ηγετών. Είναι ενδεικτικό του τι έρχεται ότι με βάση την έκθεση βιωσιμότητας του Χρέους, ο στόχος για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος από την επόμενη κιόλας χρονιά στηρίζεται κυρίως στη πρόβλεψη για μείωση κατά περίπου 8,5 δισ ευρώ των δαπανών για μισθούς, συντάξεις, επιχορηγήσεις. Για το 2013 εκτιμάται ότι το στοίχημα θα κερδηθεί στοίχημα με αύξηση κατά περίπου 2,1 δισ ευρώ των φορολογικών εσόδων, ενώ για το 2014 έχει υπολογιστεί περαιτέρω μείωση κατά 4,4 δισ ευρώ των δαπανών για μισθούς, συντάξεις και επιχορηγήσεις.

Πέρα από τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί έως τώρα, στο 10ετές πρόγραμμα αναμένονται αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και ειδικά στις συλλογικές συμβάσεις, κάτι που θα πιέσει προς τα κάτω τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα. Συν τοις άλλοις, θα συρρικνωθεί περαιτέρω ο στενός και ευρύτερος δημόσιος τομέας, κάτι που θα μειώσει δραστικά τον αριθμό των απασχολούμενων στο Δημόσιο. Από την επόμενη χρονιά ξεδιπλώνεται και το φορολογικό που φέρνει αύξηση των βαρών, μέσω της φορολόγησης από τις 5.000 ? μισθωτών- συνταξιούχων, της φορολόγησης από το πρώτο ευρώ των ελευθέρων επαγγελματιών, της μείωσης κατά 50% των φοροαπαλλαγών, της αύξησης των αντικειμενικών αξιών.



STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Ερχονται μειώσεις μισθών και αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις"

Leave a reply