[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
«Λανθασμένη απόφαση η είσοδος της Ελλάδας στην Ευρωζώνη»
Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2011 Posted by STEVENIKO

Διάγγελμα Σαρκοζί στο γαλλικό λαό



«Δεν μπορώ να φανταστώ μια χώρα 10 εκατομμυρίων ανθρώπων χωρίς χρήματα».


«Ήταν λανθασμένη η επιλογή εισόδου της Ελλάδας στην Ευρωζώνη».

«Εάν δεν καταλήγαμε σε μια συμφωνία για την Ελλάδα, ο κόσμος θα βυθιζόταν στην καταστροφή»!

Με τις δραματικές αυτές δηλώσεις ο Νικολά Σαρκοζί επιχείρησε να εξηγήσει στους Γάλλους πολίτες τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής, κατά τη διάρκεια της διακαναλικής συνέντευξης που παραχώρησε, σε μορφή διαγγέλματος, σε δημοσιογράφους των τηλεοπτικών δικτύων TF1 και France 2.

Ο Γάλλος πρόεδρος χρησιμοποίησε υπερθετικούς χαρακτηρισμούς για να «χρωματίσει» την κρίση στην Ευρωζώνη, λέγοντας πως «σε περίπτωση που γινόταν έκρηξη του ευρώ, θα γινόταν έκρηξη σε όλη την Ευρώπη»!

Επεφύλασσε και αρνητικές εκπλήξεις για τη χώρα μας, όταν μίλησε για την ‘ιστορικά λανθασμένη’ απόφαση των υπολοίπων Ευρωπαίων να δεχθούν την Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ, ενώ υποστήριξε πως μέχρι στιγμής, η βοήθεια της χώρας του προς την Αθήνα δεν έχει στοιχίσει τίποτα.

«Η Γαλλία είναι έτοιμη να δώσει 11,5 δισ. ευρώ στην Ελλάδα με επιτόκιο 3%-3,5%, ενώ εάν η Ελλάδα εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της, οι Γάλλοι πολίτες δεν θα ζημιωθούν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Προαναγγελία νέων έκτακτων μέτρων;
Όπως πολλά γαλλικά ΜΜΕ είχαν υπονοήσει ο Νικολά Σαρκοζί εκμεταλλεύθηκε την ευκαιρία της διακαναλικής αυτής συνέντευξης για να αφήσει ανοικτό ένα παράθυρο επιβολής νέων, έκτακτων μέτρων προς την κατεύθυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής της Γαλλίας.

Συγκεκριμένα ανακοίνωσε από τηλεοράσεως και σε εθνικό δίκτυο την υποβάθμιση των προοπτικών ανάπτυξης της γαλλικής οικονομίας στο 1% το 2012 (από 1,7% προηγουμένως), και δήλωσε πως συνέπεια αυτής της υποχώρησης στους ρυθμούς ανάπτυξης θα πρέπει να αναθεωρηθεί ο κυβερνητικός προϋπολογισμός και «να βρεθούν επιπλέον περίπου 6 έως 8 δισ. ευρώ».

Μέτρα δεν εξήγγειλε αλλά είναι προφανές πως αυτά τα 8 δισεκατομμύρια ευρώ από κάπου πρέπει να βρεθούνε …
Εκτός κι αν ο Γάλλος πρόεδρος προσδοκά σε … έξωθεν βοήθεια.

Κι αυτό γιατί πριν την έναρξη της συνέντευξης, εκπρόσωπος της γαλλικής προεδρίας είχε επιβεβαιώσει πως ο Νικολά Σαρκοζί ανέλαβε πρωτοβουλία για να προσελκύσει κινεζική οικονομική βοήθεια προς την Ευρωζώνη «μέσω ενός ειδικού μηχανισμού, συνδεδεμένου με το ΔΝΤ» και ότι προς τούτο είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κινέζο ομόλογό του Χου Τζιντάο!

Σε κάθε περίπτωση η συνέντευξη – διάγγελμα του Γάλλου προέδρου πραγματοποιήθηκε 6 μήνες πριν τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών στη χώρα και ενόσω οι αντίπαλοί του τον κατηγορούν για πολιτικά και επικοινωνιακά «τρικ», τον χαρακτηρίζουν σκωπτικά – για το πόσο τον έχει επισκιάσει η Γερμανίδα Καγκελάριος στα ευρωπαϊκά κέντρα αποφάσεων – ως «Ταρζάν των διαπραγματεύσεων» και με το προφίλ του να έχει υποστεί μεγάλο πλήγμα κατά τις διαπραγματεύσεις που οδήγησαν τελικά στη συμφωνία για το ελληνικό «κούρεμα».


STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "«Λανθασμένη απόφαση η είσοδος της Ελλάδας στην Ευρωζώνη»"

Leave a reply