[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Είμαστε “αποικία» των Βρυξελλών
Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011 Posted by STEVENIKO


Με ρεπορτάζ στην Αθήνα του χρέους, η Le Monde επιχειρεί να εμβαθύνει στην κατάσταση ενός έθνους που βρίσκεται σε οικονομική και ψυχολογική ύφεση. Η Γαλλική εφημερίδα με αφορμή ένα ζευγάρι δημοσίων υπαλλήλων αναφέρει οι Έλληνες αισθάνθηκαν ταπεινωμένοι από το χαρακτηρισμό “τεμπέληδες” και όσο-γράφει- κι αν οικονομολόγοι έδειξαν ότι κάτι τέτοιο δεν έχει βάση, η εικόνα παρέμεινε.

“Η Ελλάδα -σημειώνει η Le Monde- είναι άρρωστη. Όσο αυξάνει η ύφεση, τόσο αυξάνουν και οι αυτοκτονίες ενώ μέχρι πρόσφατα η χώρα ήταν περήφανη που είχε την τελευταία Ευρωπαϊκή θέση σε αυτόν τον τομέα. Η Ελλάδα πάσχει από ένα είδος συλλογικής κατάθλιψης που γεννήθηκε στο τούνελ μιας ύφεσης η οποία δεν έχει τέλος”.

Οι Έλληνες σφίγγουν το ζωνάρι τους αλλά χωρίς αποτέλεσμα γράφουν οι Γάλλοι. “Η Τρόικα μόλις αναγνώρισε ότι η επιστροφή στις αγορές θα γίνει το 2021, κάτι που σημαίνει ακόμη δέκα χρόνια στερήσεων και δανείων.

Οι διαδηλωτές αλλά και οι πτήσεις προς την Αυστραλία ή άλλους λιγότερο μακρινούς ορίζοντες αναφέρει η εφημερίδα μαρτυρούν αυτή τη δυσφορία: «Δεν υπάρχει μέλλον στην Ελλάδα. "

Στη συνέχεια η Le Monde κάνει μια βουτιά στη μεταπολιτευτική ιστορία σημειώνοντας ότι από την πτώση της χούντας ο ελληνικός πολιτικός ορίζοντας στράφηκε προς την Ευρώπη καθώς η ευρωπαϊκή πρόοδος και το ευρώ ήταν συνώνυμα με τη νεωτερικότητα και την ευημερία. "Για πρώτη φορά οι Έλληνες έχουν τόσες πολλές επιφυλάξεις για την ωριμότητα της Ευρωπαϊκής ηγεσίας» , λέει ο πολιτικός επιστήμονας Γιώργος Σεφερτζής ενώ ο Γιάννης Μαυρής επισημαίνει ότι πλέον οι δημοσκοπήσεις δείχνουν “τη σταδιακή διάβρωση του φιλοευρωπαικού συναισθήματος στην Ελλάδα”.

“Έχουμε γίνει αποικία των Βρυξελλών” δηλώνει αγανακτισμένος ο ψυχίατρος Δημήτρης Πλουμπίδης που βλέπει τους ασθενείς του να αυξάνουν λόγω της κρίσης. “Αισθάνομαι ταπεινωμένος ως Έλληνας”.

“Το Παρίσι και το Λονδίνο που επικαλέστηκαν το αρχαίο παρελθόν της Ελλάδας για την απελευθέρωση της από τους Τούρκους και την ανέφεραν ως λίκνο της δημοκρατίας, τώρα τη θυμούνται μόνο για το χρέος της”, σημειώνει-μεταξύ άλλων- η Γαλλική εφημερίδα.

Πηγη

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Είμαστε “αποικία» των Βρυξελλών"

Leave a reply