[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Η Γερμανία δεν είναι απόρθητο φρούριο στην κρίση
Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011 Posted by STEVENIKO


Τα γερμανικά θεμέλια τρίζουν


Η Γερμανία παρά την φαινομενική «ανοσία» της στην κρίση χρέους, τελικά δεν μένει ανεπηρέαστη από αυτή. Όπως φαίνεται, τα spreads «ακουμπάνε» και τις όχθες του Ρήνου, αφού τα γερμανικά επιτόκια έφτασαν τις 150 μονάδες, έχοντας περάσει και από τις 200 στο μέσο της περασμένης εβδομάδας. Τώρα φαίνεται να ηρέμησαν λίγο μετά την μείωση των γαλλικών επιτοκίων, όμως όπως έδειξε η άνοδος τους, η εξάπλωση της κρίσης χτυπά και το θεωρούμενο ως απόρθητο φρούριο των γερμανικών ομολόγων.

Η Figaro γράφει ότι το πρώτο που λαμβάνεται από τις αγορές είναι ότι η Γερμανία, δεν είναι άτρωτη στην κρίση, το αντίθετο μάλιστα. Η ανάπτυξη έχει ήδη επιβραδυνθεί στη Γερμανία στο 0,5% στο πρώτο τρίμηνο και είναι πιθανό να μειωθεί ακόμη περισσότερο το τέταρτο τρίμηνο.

Η προοπτική της χαμηλής ανάπτυξης δημιουργεί μια ακόμη ανησυχία αφού και το γερμανικό χρέους δεν είναι χαμηλό, βρίσκεται στο 82,6% του ΑΕΠ. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το δημόσιο χρέος αναμένεται να αυξηθεί κατά 25 δισ. ευρώ φέτος και οι αγορές έχουν βάσιμους λόγους να ανησυχούν για την επιδείνωση της ικανότητας των Γερμανών να αποπληρώσουν.

Μια άλλη εξήγηση για την αύξηση των γερμανικών επιτοκίων είναι ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που είναι απαραίτητο πλέον να εξελιχθεί τους επόμενους μήνες. Οι Γερμανοί εμφανίζονται ανένδοτοι στο ζήτημα αυτό αλλά οι ειδικοί εκτιμούν, ότι τελικά η κρίση θα πάρει τέτοιες διαστάσεις που η Γερμανία δεν θα καταφέρει να παραμείνει ένα φρούριο, απομονωμένο από τον υπόλοιπο κόσμο.

Το τελικό συμπέρασμα από το ταρακούνημα των γερμανικών επιτοκίων είναι ότι αν οι Γερμανοί δεν θέλουν να δουν την Ευρώπη να καταρρέει σαν χάρτινος πύργος, θα πρέπει να τελικά να συμμετάσχουν στην συγκέντρωση πόρων για τη χρηματοδότηση της ζώνης του ευρώ. Και στην περίπτωση αυτή, ο φαύλος κύκλος συνεχίζεται αφού η πιστοληπτική τους ικανότητα θα πολιορκηθεί και πάλι από τους διεθνείς δανειστές.

Πηγη

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Η Γερμανία δεν είναι απόρθητο φρούριο στην κρίση"

Leave a reply