[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Η Τρόικα επιστρέφει για μέτρα, μειώσεις μισθών, εφεδρεία και κλειστά επαγγέλματα
Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011 Posted by STEVENIKO

Ξεπερνά τα 11 δισ. ευρώ το «πακέτο» των παρεμβάσεων για το 2012, που προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο αλλά και η νέα δέσμη μέτρων που ανακοινώθηκε πριν τη Σύνοδο Κορυφής, με στόχο τη περαιτέρω μείωση του Ελλείμματος κατά τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ.

Αυτός είναι και ο κεντρικός στόχος του Προϋπολογισμού του 2012, ο οποίος αποτελεί μια από τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η νέα Κυβέρνηση εντός της εβδομάδας και συνδέεται τόσο με την εκταμίευση της 6ης δόσης όσο και με τις διαβουλεύσεις για το δεύτερο «πακέτο» βοήθειας, κατ' εφαρμογήν των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου.

Ωστόσο, πέρα από τον Προϋπολογισμό του 2012, το οικονομικό επιτελείο πρέπει να τακτοποιήσει μια σειρά εκκρεμοτήτων, με άμεσο δημοσιονομικό αποτέλεσμα αρχής γενομένης από το «κλείσιμο» του φετινού Προϋπολογισμού εντός στόχων, δηλαδή χωρίς να ξεπεράσει το Ελλειμμα το όριο του 9%.

Επίσης, πρέπει να γίνουν οι αναγκαίες ενέργειες για την εφαρμογή της εργασιακής εφεδρείας, να εφαρμοστούν οι διατάξεις για το κλείσιμο και τις συγχωνεύσεις Οργανισμών, να κατατεθεί και να ψηφιστεί το νέο Φορολογικό νομοσχέδιο, να ολοκληρωθεί το άνοιγμα των «κλειστών» επαγγελμάτων, να υλοποιηθεί το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.

Ο βαθμός δυσκολίας για τη νέα Κυβέρνηση ανεβαίνει, αν λάβει κανείς υπόψιν ότι πριν καν λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, θα έχουν ξεκινήσει και οι διαπραγματεύσεις με τη Τρόικα, προκειμένου να οριστικοποιηθεί η 5η Επικαιροποίηση του Μνημονίου αλλά και να τεθούν οι βάσεις για το Νέο Μνημόνιο που θα συνοδεύει τη νέα δανειακή σύμβαση. Από την έως τώρα αξιολόγηση αναδεικνύονται, ωστόσο, πολλά σημεία τριβής.

Στο πεδίο των δημοσιονομικών, η Κομισιόν επιμένει ότι στη παρούσα φάση δεν είναι ενδεδειγμένη η μείωση των φορολογικών συντελεστών.

Στο πεδίο των αποκρατικοποιήσεων θεωρείται ότι οι στόχοι των επόμενων τριμήνων έχουν πάει μακριά λόγω καθυστερήσεων.

Στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων, πέρα από τη πίεση για ταχύτερους ρυθμούς, η Κομισιόν περιμένει τη δεύτερη έκθεση του ΟΟΣΑ για τις προνοιακές δαπάνες, ενώ όσον αφορά στα κλειστά επαγγέλματα χαρακτηρίζεται αναποτελεσματικό το πλαίσιο για συμβολαιογράφους, δικηγόρους, μηχανικούς.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα ενδεχομένως να προκύψει στο πεδίο των εργασιακών, καθώς η Κομισιόν εγείρει ενστάσεις για τη προβλεπόμενη αύξηση του 1,6% της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, ενώ παράλληλα ασκεί πιέσεις προς τη Κυβέρνηση για συζητήσεις με τους κοινωνικούς εταίρους με αντικείμενο τους κατώτερους μισθούς, τη Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και τις ασφαλιστικές εισφορές.


STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Η Τρόικα επιστρέφει για μέτρα, μειώσεις μισθών, εφεδρεία και κλειστά επαγγέλματα"

Leave a reply