[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Τι κρίμα να μην είναι ο Νάιτζελ Φάρατζ Έλληνας...
Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011 Posted by STEVENIKO

του Βασ. Αναστασόπουλου


«Μαύρο πρόβατο» ή «κακό παιδί», αν προτιμάτε, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Βρετανός ευρωβουλευτής Νάιτζελ Φάρατζ (Nigel Farage), ηγέτης του μικρού Κόμματος της Ανεξαρτησίας στη χώρα του, έγινε πρόσφατα «instant hit» στο YouTube, χάρη στην «πύρινη» ομιλία του και τον σκληρό, αλλά μεστό του λόγο ενώπιον της ηγεσίας της ΕΕ, μιλώντας για μη εκλεγμένους ηγέτες που ρυθμίζουν τις τύχες των Ευρωπαίων, για «κυβερνήσεις-μαριονέτες σε Ελλάδα και Ιταλία» και για μια Ευρώπη που, πλέον, διοικείται από τη Γερμανία!

Μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο ενώπιον του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι, του προέδρου της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, του Επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Όλι Ρεν και του προέδρου του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο κ. Φάρατζ είχε την ευθύτητα και το σθένος να τους «πετάξει» κατάμουτρα ότι δεν μπορούν άμεσα να θεωρηθούν υπεύθυνοι για τη δεδομένη αποτυχία του ευρώ, καθώς δεν είναι εκλεγμένοι και δεν έχουν δημοκρατική νομιμοποίηση για το ρόλο τους απέναντι στην κρίση.

Μάλιστα, ο κ. Φάρατζ «άγγιξε» ακόμα περισσότερο εμάς τους Έλληνες, όταν, σε μια αποστροφή του λόγου του, βρήκε την ευκαιρία να «καυτηριάσει» τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς και την αντίδρασή τους, όταν ο τέως -πλέον- πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, έκανε το λάθος να... ψελλίσει τη λέξη «δημοψήφισμα». «Όταν ο κύριος Παπανδρέου χρησιμοποίησε τη λέξη "δημοψήφισμα", ο κ. Ρεν το χαρακτήρισε ως "ρήγμα εμπιστοσύνης" και οι φίλοι σας εδώ μαζεύτηκαν σαν αγέλη από ύαινες, περικυκλώνοντας τον Παπανδρέου, κατεβάζοντάς τον και αντικαθιστώντας τον με μια κυβέρνηση-μαριονέτα» είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι αποφασίστηκε στη συνέχεια να φύγει και ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος αντικαταστάθηκε από τον πρώην κοινοτικό Επίτροπο, Μάριο Μόντι, «αρχιτέκτονα αυτής της ευρώ-καταστροφής».

Ο κ. Φάρατζ, συνεχίζοντας το «βομβαρδισμό» του, είπε ότι η όλη κατάσταση μοιάζει με «μυθιστόρημα της Αγκάθα Κρίστι, όπου προσπαθούμε να προβλέψουμε ποιος είναι ο επόμενος που θα χτυπηθεί. Η μόνη διαφορά είναι ότι γνωρίζουμε ποιοι είναι οι αχρείοι». Απευθυνόμενος, δε, ξανά προς τη ηγεσία της ΕΕ, τόνισε: «Θα πρέπει να είστε υπόλογοι για όσα έχετε κάνει. Θα πρέπει όλοι σας να απολυθείτε». Τέλος, εξαπέλυσε άλλη μία -εκ των πολλών το τελευταίο διάστημα- επίθεση εις βάρος του Χέρμαν βαν Ρομπάι, ρωτώντας τον με «ποιον δικαίωμα, ένας μη εκλεγμένος λέει στον ιταλικό λαό ότι δεν είναι ώρα για εκλογές!».

Ο Νάιτζελ Φάρατζ θα μπορούσε να είναι ένας ακόμα κοινός εθνικιστής... Θα μπορούσε για πολλούς να είναι ακόμα και ο Βρετανός... Καρατζαφέρης. Αλλά δεν είναι. Με παρεμβάσεις του στο Ευρωκοινοβούλιο και με συνεντεύξεις του σε μια σειρά μέσων ενημέρωσης ήδη από το 2010, είναι ο άνθρωπος που, με αυθάδεια και παρρησία, δίχως «μαλλιά στη γλώσσα», αναδεικνύει το ρόλο των Ευρωπαίων «ηγετών» στην εξάπλωση και γιγάντωση της οικονομικής κρίσης, αλλά και το πώς μεταχειρίζονται την Ελλάδα μέσα στο πλαίσιο αυτό. Ο διάσημος ευρωσκεπτικιστής είναι, άλλωστε, ένας από τους ελάχιστους που είχαν την τόλμη να αμφισβητήσουν και να «καυτηριάσουν» -και μάλιστα, με πολλά... ντεσιμπέλ στη φωνή τους- την ανεπάρκεια των ηγετών της ευρωζώνης στην αντιμετώπιση της κρίσης από την πρώτη κιόλας μέρα. Έχοντας πλέον αποδειχθεί απολύτως σωστός, δίνει το παράδειγμα για το πώς πραγματικά πρέπει να είναι ο πολιτικός λόγος, δίχως φληναφήματα, ωραιοποιήσεις, «καλώς να έρθει η Τρόικα», «ευχαριστούμε τον κ. Ράιχενμπαχ» και άλλα τέτοια...

Και αν η πρόσφατη ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο έκανε ρεκόρ «χτυπημάτων» στο YouTube και διαδόθηκε σε χρόνο «dt» μέσα από το Facebook και το Twitter, δεν είναι μόνο για τα «έξω από τα δόντια» λόγια του, αλλά και γιατί, καμιά φορά, είναι ωραίο να ακούγονται τα αυτονόητα...STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Τι κρίμα να μην είναι ο Νάιτζελ Φάρατζ Έλληνας..."

Leave a reply