[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Κλαδεύουν πάλι εφάπαξ - επικουρικές
Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011 Posted by STEVENIKO

Νέες περικοπές σε επικουρικές συντάξεις έρχονται τον Ιανουάριο και αφορούν τους ασφαλισμένους στο Δημόσιο, το ΙΚΑ και τα Ταμεία των ΔΕΚΟ και των τραπεζών. Το κλάδεμα κυμαίνεται από 5% έως 30%, ανάλογα με την οικονομική κατάσταση του φορέα

Οι περικοπές σε επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ θα είναι διαφορετικών ταχυτήτων ανάλογα με την οικονομική κατάσταση του κάθε Ταμείου
Οι περικοπές σε επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ θα είναι διαφορετικών ταχυτήτων ανάλογα με την οικονομική κατάσταση του κάθε Ταμείου


Μειώσεις χωρίς τέλος για επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ, με τους ασφαλιστικούς φορείς να χάνουν τη "μάχη" με τα ελλείμματα. Οι αναλογιστικές μελέτες ολοκληρώθηκαν και σε όσα Ταμεία είναι στο "κόκκινο" έρχονται μειώσεις από 5% έως και 30% από τον Ιανουάριο.

Πρόκειται για την τρίτη παρέμβαση στο Ασφαλιστικό τους τελευταίους μήνες, ενώ ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο και νέων μέτρων στα τέλη του χειμώνα. Συγκεκριμένα, σε περίπτωση που συνεχιστεί η μείωση των εσόδων (λόγω ανεργίας, μείωσης μισθών κ.ά.) θα υπάρξουν πρόσθετες περικοπές ακόμα και στις κύριες συντάξεις.


Στο "μέτωπο" των ταμείων επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας αυτή τη στιγμή το ετήσιο έλλειμμα είναι 1,2 δισ. ευρώ. Οι μελέτες δείχνουν, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, πως αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα μέσα στην επόμενη τριετία δεν θα υπάρχουν λεφτά για συντάξεις και άλλες παροχές.

Οι περικοπές σε επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ θα είναι διαφορετικών... ταχυτήτων, ανάλογα με την οικονομική κατάσταση του κάθε Ταμείου. Σε όσους ασφαλιστικούς φορείς είναι στο "κόκκινο" έρχονται περικοπές εδώ και τώρα, ενώ σε όσα Ταμεία υπάρχει πρόβλεψη για ελλείμματα σε βάθος χρόνου θα δοθεί πίστωση χρόνου (με τις μειώσεις να γίνονται κλιμακωτά).

Ο υπ. Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης
Ο υπ. Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης

Με βάση τις εισηγήσεις των αναλογιστών και των υπηρεσιακών παραγόντων, οι μειώσεις στα επικουρικά ταμεία θα αγγίξουν κατά κύριο λόγο τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα (ΕΤΕΑΜ) και τους ασφαλισμένους στα Ταμεία των ΔΕΚΟ και των τραπεζών (ΤΑΥΤΕΚΩ). Οσον αφορά στα εφάπαξ βοηθήματα, "χαμένοι" θα είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι εργαζόμενοι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, ενώ φαίνεται πως διασώζονται οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα.

Σημειώνεται πως το τελευταίο τρίμηνο έχουν τεθεί σε εφαρμογή μια σειρά μέτρων στις επικουρικές συντάξεις και στα εφάπαξ. Η αρχή έγινε τον Σεπτέμβριο με την επιβολή ειδικής εισφοράς από 3% έως 10% στις επικουρικές συντάξεις άνω των 300 ευρώ.

Η "συνέχεια" δόθηκε αυτόν τον μήνα με περικοπές στις επικουρικές συντάξεις του ΕΤΕΑΜ, του ΤΑΥΤΕΚΩ, αλλά και στα εφάπαξ που δικαιούνται οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ και οι υπάλληλοι της Εμπορικής. Επομένως υπάρχουν φορείς που οι χορηγούμενες παροχές θα περικοπούν για τρίτη φορά μέσα σε μόνο λίγους μήνες.

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΑ
Ερχονται μειώσεις δύο "ταχυτήτων" 20% - 25%

Δύο "ταχυτήτων" θα είναι οι μειώσεις σε όσα επικουρικά ταμεία βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο. Χαμένοι θα είναι κατά κύριο λόγο οι μισθωτοί του ευρύτερου δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, που μέσα σε λίγους μήνες θα δουν τις συντάξεις τους να περικόπτονται για δεύτερη φορά. Στόχος είναι το ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξεων να "πέσει" στο 20% στα ταμεία επικουρικής ασφάλισης. Το προωθούμενο σχέδιο - σύμφωνα με πληροφορίες - προβλέπει τα εξής:

 • Μείωση 20% από την 1η Ιανουαρίου των επικουρικών συντάξεων που χορηγούν το ΕΤΕΑΜ (μισθωτοί ιδιωτικού τομέα) και το ΤΑΥΤΕΚΩ (εργαζόμενοι σε ΔΕΚΟ και τράπεζες). Ανάλογη θα είναι η μείωση και στα μερίσματα που χορηγεί το Μετοχικό Ταμείο Δημοσίων Υπαλλήλων.

Σημειώνεται πως από 1ης Νοεμβρίου μειώθηκε κατά 30% το ποσό των επικουρικών συντάξεων που υπερβαίνει τα 150 ευρώ στο ΕΤΕΑΜ (για χαμηλότερα ποσά συντάξεων δεν υπήρξε περικοπή). Παράλληλα μειώθηκαν κατά 15% οι επικουρικές συντάξεις του ΤΑΥΤΕΚΩ (συνταξιούχοι της ΔΕΗ, του ΟΤΕ, των ΕΛΤΑ αλλά και του ΕΤΑΤ) και κατά 20% τα μερίσματα που χορηγεί το Ταμείο των δημοσίων υπαλλήλων (στα μερίσματα προβλέπεται η περικοπή κατά 50% του ποσού που υπερβαίνει τα 500 ευρώ).

 • Μείωση 25% σε βάθος πενταετίας των επικουρικών συντάξεων σε όσα Ταμεία οι μελέτες δείχνουν αναλογιστικά ελλείμματα. Στην κατηγορία αυτή αναμένεται να είναι το ΤΕΑΔΥ (δημόσιοι υπάλληλοι), το ΤΕΑΠΟΚΑ (εργαζόμενοι στα Ταμεία), το ΤΑΔΚΥ (δημοτικοί και κοινοτικοί υπάλληλοι), το ΤΕΑΥΕΚ (εργαζόμενοι στα εμπορικά καταστήματα) και το ΤΕΑΥΦΕ (εργαζόμενοι στις φαρμακευτικές εταιρείες).

"ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ" 2 ΔΙΣ. ΣΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
Λιγότερο έως και 30% το εφάπαξ σε Δημόσιο και ΔΕΚΟ

Μειώσεις από 5% έως και 30% έρχονται στο εφάπαξ, με μεγάλους χαμένους τους δημοσίους υπαλλήλους και τους εργαζόμενους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Στον αντίποδα, από τα μέχρι τώρα στοιχεία φαίνεται πως δεν κινδυνεύουν οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο για το εφάπαξ θα προβλέπει τα εξής:

 • Μείωση από 5% έως 10% του βοηθήματος που χορηγούν το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, ο φορέας της ΔΕΗ και το Ταμείο της Εμπορικής. Πρόκειται για το δεύτερο "κύμα" περικοπών στους συγκεκριμένους φορείς πρόνοιας, καθώς οι πρώτες μειώσεις τέθηκαν σε ισχύ την 1η Νοεμβρίου.

Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος αρκεί να αναφερθεί πως στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων στοιβάζονται 43.000 αιτήσεις για εφάπαξ, με τον χρόνο αναμονής να αγγίζει τα δύο χρόνια.

Η "μαύρη τρύπα" του Ταμείου φτάνει τα δύο δισεκατομμύρια ευρώ και σε περίπτωση που δεν βρεθεί λύση, όσοι υποβάλλουν τώρα αίτηση κινδυνεύουν να πάρουν το βοήθημα ύστερα από έξι χρόνια.

 • Μείωση από 25% έως 30% του εφάπαξ που χορηγούν οι φορείς των ΔΕΚΟ, σε όσες περιπτώσεις οι αναλογιστικές μελέτες δείξουν ελλείμματα.

Οι περικοπές θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου και μένει να διευκρινιστεί το αν θα επηρεάσουν και όσους έχουν ήδη υποβάλει αίτηση αλλά δεν έχουν πάρει το βοήθημα.

 • Σταθερό αναμένεται να μείνει το εφάπαξ που χορηγεί το Τ.Α.Π.Ι.Τ., που καλύπτει τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα (εμποροϋπάλληλοι, ξενοδοχοϋπάλληλοι, εργαζόμενοι στο μέταλλο).

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, οι μελέτες δεν δείχνουν ελλείμματα στον συγκεκριμένο ασφαλιστικό φορέα και έτσι δεν προωθείται μείωση του καταβαλλόμενου ποσού.

Πού θα γίνουν οι περικοπές

Ταμεία που είναι ήδη στο "κόκκινο"

 • ΕTEAΜ (επικουρικό μισθωτών δημοσίου τομέα)
 • Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων
 • ΑΥΤΕΚΩ (επικουρικό των εργαζομένων σε ΔΕΚΟ και τράπεζες)

Ταμεία που αναμένεται να έχουν προβλήματα το επόμενο διάστημα

 • Ταμεία Πρόνοιας ΔΕΚΟ και Τραπεζών
 • ΤΕΑΥΦΕ
 • ΤΕΑΥΕΚ
 • Επικουρικά δημόσιου τομέα

Γ. ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ
Στη Βουλή οι μελέτες

Αύριο παρουσιάζονται στη Βουλή από τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη οι αναλογιστικές μελέτες για τη βιωσιμότητα των ταμείων επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας. Οι μελέτες έχουν ήδη φτάσει στο υπουργείο και απεικονίζουν τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκονται αρκετοί ασφαλιστικοί φορείς. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι μελέτες δείχνουν πως στο "κόκκινο" είναι ήδη το ΕΤΕΑΜ (επικουρικό μισθωτών ιδιωτικού τομέα), το ΤΑΥΤΕΚΩ (επικουρικό ΔΕΚΟ και των τραπεζών) και το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων.


STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Κλαδεύουν πάλι εφάπαξ - επικουρικές"

Leave a reply