[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Η πολιτική χρεοκοπία
Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011 Posted by STEVENIKO

του Μπάμπη Κούτρα




Το μέγεθος της κρίσης που προκάλεσε η απόφαση του κ. Παπανδρέου να τεθεί σε δημοψήφισμα η νέα δανειακή σύμβαση ξεπερνά κάθε πρόβλεψη.

Υπονόμευσε τις απεγνωσμένες και επώδυνες για τον ελληνικό λαό προσπάθειες για την διάσωση της χώρας, ακύρωσε τον εαυτό του και δημιούργησε τεράστιο πρόβλημα στο εσωτερικό της κυβέρνησης (μέχρι και ο κ. Βενιζέλος τον «άδειασε»). Αποσταθεροποίησε την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, έστρεψε εναντίον του όλο το πολιτικό σύστημα, προκάλεσε νευρικό κλονισμό στα χρηματιστήρια της Ευρώπης και της Αμερικής, ανάγκασε τους ηγέτες των ξένων χωρών να αποδοκιμάσουν την απόφαση του και κυρίως έριξε λάδι στην φωτιά της κρίσης που απειλεί όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και την παγκόσμια οικονομία. Δευτερευόντως ο κ. Παπανδρέου αμαύρωσε την προσωπική του εικόνα διεθνώς, την οποία με επιμονή είχε φιλοτεχνήσει ακόμη και κατά την διάρκεια της κρίσης.

Είναι φανερό πώς ο πρωθυπουργός έκανε ένα πρωτοφανές λάθος τακτικής που εξελίσσεται σε προσωπική και πολιτική συντριβή. Το χειρότερο φαίνεται πώς επιμένει σ΄αυτό. Πρόκειται για ατόπημα πρώτου μεγέθους για το οποίο δεν υπάρχει άλλοθι. Είναι αδιανόητο να εκλιπαρεί την τρόικα και τους τραπεζίτες για το «κούρεμα» του χρέους, πιστεύοντας ότι κάνεις το σωστό και μετά να θέτει από μόνος του τις αποφάσεις σε αμφισβήτηση.

Είτε είναι προσωπική απόφαση , είτε παρασύρθηκε από τους φερόμενους ως εμπνευστές της πρωτοβουλίας (Πετσάλνικος, Καστανίδης, πιθανόν και Ρέππας) το αποτέλεσμα είναι το ίδιο, αφού στο τέλος ο ηγέτης είναι εκείνος που πιστώνεται ή χρεώνεται τον θρίαμβο ή την γκάφα. Ακόμη κι αν δεν μπόρεσε να εκτιμήσει το εύρος των αντιδράσεων, όφειλε να καταλάβει ότι αναλάμβανε ένα τεράστιο ρίσκο από ο οποίο δεν προσδοκούσε κανένα πρακτικό όφελος.

Ο μόνος στόχος του κ. Παπανδρέου με το δημοψήφισμα είναι να εκβιάσει την λαϊκή συναίνεση σ΄ένα σκληρό πρόγραμμα λιτότητας και να διαχύσει τις δικές του ευθύνες για την επιδείνωση της κρίσης. Και λέω «να εκβιάσει», επειδή είναι βέβαιο πώς κανένας πολίτης δεν θα ψήφιζε από άποψη για την διαιώνιση της φτώχειας και της κοινωνικής εξαθλίωσης, χωρίς την απειλή της άμεσης πτώχευσης ή της εξόδου από το ευρώ.

Ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα του νυχτερινού υπουργικού συμβουλίου ή την ψήφο εμπιστοσύνης που θα κριθεί την Παρασκευή ο κ. Παπανδρέου έχει πρακτικά τελειώσει. Με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο εσωτερικό της κυβερνητικής παράταξης, η οποία ουσιαστικά προετοιμάζεται για την μεταπαπανδρεϊκή εποχή και τις διεθνείς αντιδράσεις, είναι προφανές πώς εξάντλησε το πολιτικό του κεφάλαιο. Η διαχείριση της κρίσης από τον πρωθυπουργό και η υλοποίηση των αποφάσεων θα γίνει πολύ δυσκολότερη στο άμεσο μέλλον. Έπαιξε, έχασε και θα πληρώσει ακριβά.


STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Η πολιτική χρεοκοπία"

Leave a reply