[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Η άγνωστη «Μουσική»
Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011 Posted by STEVENIKO

ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΓΛΥΠΤΟΘΗΚΗ

Το έργο του Γιάννη Γαΐτη ανάμεσα στους 85 πίνακες και τα 20 γλυπτά από τις "κρυφές" συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης, που παρουσιάζονται από την ερχόμενη Δευτέρα

Η «Μουσική» του Γιάννη Γαϊτη
Η «Μουσική» του Γιάννη Γαϊτη

"Μουσική", ένα έργο μεγάλων διαστάσεων, με καμπυλόσχημες βιομορφικές μορφές και σουρεαλιστικές επιδράσεις, που φέρει την υπογραφή του Γιάννη Γαΐτη. Πρόκειται για ένα άγνωστο έργο του 1948 του σπουδαίου ζωγράφου, το οποίο βλέπουμε μόλις μπαίνουμε στο ένα από τα δύο κτίρια της Εθνικής Γλυπτοθήκης στου Γουδή. Δεν είναι το μοναδικό έργο όπου δύσκολα αναγνωρίζει κανείς τον δημιουργό του, από τους 85 πίνακες που φιλοξενεί η έκθεση "Στα άδυτα της Εθνικής Πινακοθήκης ? Αγνωστοι θησαυροί από τις συλλογές της ? Μεταπολεμική και σύγχρονη τέχνη" και θα διαρκέσει από την ερχόμενη Δευτέρα (εγκαίνια 8 μ.μ.) έως τις 30 Απριλίου.

Τόσο η έκθεση στο κτίριο της Εθνικής Πινακοθήκης όσο κι αυτή στην Εθνική Γλυπτοθήκη, με συνολικά 550 περίπου έργα, επιβεβαιώνουν ότι οι μόνιμες συλλογές των 17.000 έργων κρύβουν άγνωστους στο ευρύ κοινό θησαυρούς. Εργα που δεν έχουν εκτεθεί ποτέ κι άλλα που έχουν παρουσιαστεί ελάχιστα και είναι ξεχασμένα. Επίσης, καταδεικνύουν την αναγκαιότητα της επέκτασης της Εθνικής Πινακοθήκης.

Συμβολική
Ο υπερδιπλασιασμός των χώρων της, από 9.500 μ. τώρα σε 21.020 σε λίγα χρόνια, θα δώσει άλλες δυνατότητες στο μουσείο. Αλλωστε, η παρούσα έκθεση είναι συμβολική, πριν το μουσείο κλείσει για τις εργασίες επέκτασης.

Επιστρέφοντας στο τμήμα των έργων σύγχρονης τέχνης από το σύνολο των μεταπολεμικών συλλογών, η επιμελήτρια Λίνα Τσίκουτα ? Δεϊμέζη έχει επιλέξει μέσα από χιλιάδες έργα ίσως τα πιο πρωτοποριακά για να δείξει την πορεία της ελληνικής ζωγραφικής από την έκρηξη της αφαίρεσης στη δεκαετία του '50 μέχρι τις νέες τάσεις και πειραματισμούς, τα ανάγλυφα, τα νέα υλικά, την έκρηξη του πλαισίου κ.λπ. "Πρόκειται για την ιστορία των συλλογών μέσα από την Ιστορία της Τέχνης", λέει, προσθέτοντας πως μέσα στο βύθισμα στις αποθήκες υπήρξαν πραγματικά αποκαλύψεις. Από τα παλαιότερα έργα της έκθεσης είναι και η "Τελετουργική ανάβαση", από τα βιομορφικά του Θ. Στάμου (1948).

«Ανδρας σε εσωτερικό» του Γιώργου Ρόρρη
«Ανδρας σε εσωτερικό» του Γιώργου Ρόρρη

Εντάσσονται στην ενότητα των κλασικών της αφαίρεσης, η επιβολή της οποίας, με διάφορες εκφάνσεις, γίνεται καθολική στη δεκαετία του '60. Εδώ βλέπουμε τη "Ζωγραφική" με ανάγλυφες παχιές πινελιές του Ντίκου Βυζάντιου, τη μεγάλων διαστάσεων "Νέα Υόρκη" (1959), ένα άγνωστο σχετικά έργο του Θάνου Τσίγκου, και άλλα δείγματα των εκδοχών της ελληνικής αφαίρεσης (Σπυρόπουλος, Κοντόπουλος, Κοσμάς Ξενάκης, Πράσινος, Τσόκλης, Βακαλό, Καράς, Κοκκινίδης κ.ά.). Σε περίοπτη θέση έχει τοποθετηθεί ένα ιστορικό περιβάλλον με τρεις "Κουρτίνες", από χαρτί αφίσας μέσα σε πλεξιγκλάς, του Παύλου, που είχε πρωτοεκτεθεί το 1968 στο Παρίσι.

Μια ξεχωριστή γωνία φιλοξενεί κάμποσα έργα από τη δωρεά του πρωτοποριακού Δανιήλ, από κομμένες, ξεφτισμένες λινάτσες, ηλεκτρικά κουτιά μέχρι μια σύνθεση του 2004 για τους βομβαρδισμούς στο Ιράκ.

«ED 2001»: Ξύλινο κουτί με ηλεκτρικό κύκλωμα και 3 λαμπτήρες του Ξενοφώντα Μπήτσικα
«ED 2001»: Ξύλινο κουτί με ηλεκτρικό κύκλωμα και 3 λαμπτήρες του Ξενοφώντα Μπήτσικα

Ο επισκέπτης θα σταθεί σε έργα πολλών καλλιτεχνών (συνολικά 50) διαφόρων καλλιτεχνικών εκφράσεων. Ανάμεσά τους, στο "Ερωτικό" του Κεσσανλή, στα "Τρία τετράγωνα", φτιαγμένο με χρωματιστά μανταλάκια, του Κων. Ξενάκη, στον "Σιδερένιο διάδρομο" του Ι. Μολφέση, στον μαύρο τοίχο με τους "σταυρούς" του Αγγ. Σκούρτη, στο "Ο Κ 60 Α" του Μιχ. Κατζουράκη και το καρβουνιασμένο ξύλο, απ΄ όπου προβάλλει σαν από το ζωντανό ξύλο μια "φλόγα" του Τ. Χρηστάκη.

Από την έκθεση, όπως και από τη σύγχρονη ελληνική ζωγραφική, δεν λείπουν οι παραστατικοί, από τους Τέτση, Μπότσογλου, Ψυχοπαίδη και Φασιανό και μέχρι τους Μπήτσικα, Μποκόρο, Ρόρρη και Σακαγιάν, που αντιπροσωπεύονται από 24 από τα ωραιότερα έργα τους.

Μπρούντζινο γλυπτό του Ι.Αβραμίδη
Μπρούντζινο γλυπτό του Ι.Αβραμίδη

Την έκθεση εμπλουτίζουν 20 γλυπτά, τέσσερα από τα οποία φέρουν την υπογραφή του Καπράλου (επιμέλεια Τόνια Γιαννουδάκη και Αρτεμις Ζερβού).

Το εισιτήριο έχει μειωθεί σε 3 ευρώ στην Εθνική Γλυπτοθήκη και σε 5 ευρώ στην Εθνική Πινακοθήκη.

  • Τρίτο κτίριο
    Σύντομα η Εθνική Γλυπτοθήκη θα αποκτήσει ένα επιπλέον, το τρίτο, κτίριο, αυτό των πρώην φούρνων στο Αλσος Στρατού. Η παραχώρησή του από το υπουργείο Εθνικής Αμύνης βρίσκεται στις τελικές συζητήσεις, όπως ανακοίνωσε η Μαρίνα Λαμπράκη ? Πλάκα.

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Η άγνωστη «Μουσική»"

Leave a reply