[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Χρυσός Βρούτος... λόγω Κλούνεϊ
Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011 Posted by STEVENIKO

ΣΕ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑ


Κοπής ελληνικής, με χαραγμένο το διάσημο "Μαρτίου ειδοί" και "όπλο" την ταινία που βγήκε φέτος στις αίθουσες, πωλήθηκε σε τιμή-ρεκόρ, 546.250 δολάρια

Το νόμισμα είναι το μοναδικό στη Ρώμη που είχε κοπεί για να μνημονευθεί μια ημερομηνία πολιτικής δολοφονίας. Εξαιτίας αυτού του γεγονότος, άλλωστε, οι «Ειδοί του Μαρτίου» έμειναν στην παγκόσμια ιστορί
Το νόμισμα είναι το μοναδικό στη Ρώμη που είχε κοπεί για να μνημονευθεί μια ημερομηνία πολιτικής δολοφονίας. Εξαιτίας αυτού του γεγονότος, άλλωστε, οι «Ειδοί του Μαρτίου» έμειναν στην παγκόσμια ιστορία.

Ηταν ο ανθός της ρωμαϊκής νομισματοκοπίας, "συναντήθηκε" και με τον Τζορτζ Κλούνεϊ και άγγιξε το μισό εκατ. δολάρια. Ενα τόσο δα νόμισμα, κοπής ελληνικής, με χαραγμένο επάνω του το διάσημο "Μαρτίου ειδοί" πουλήθηκε σε δημοπρασία στην Καλιφόρνια έναντι 475.000 δολαρίων. Με την αμοιβή του οίκου δημοπρασιών ανέβηκε πάνω από το μισό εκατ., φτάνοντας στις 546.250 δολάρια. Ποσό-ρεκόρ για ρωμαϊκό νόμισμα. "Αι Μαρτίου ειδοί" ανήκουν στον ρωμαϊκό τρόπο μέτρησης του χρόνου. Υποδήλωναν τα μέσα του μηνός Μαρτίου. Τη 15η Μαρτίου 44 π.Χ. ο Βρούτος σε συνεργασία με τον Κάσσιο και άλλους συγκλητικούς δολοφόνησε τον Ιούλιο Καίσαρα. Του είχαν πει να προσέχει "τας Μαρτίου ειδούς" γιατί θα περάσει μεγάλο κίνδυνο, αλλά εκείνος θεώρησε ότι μπορεί να αψηφήσει τον μάντη που τον είχε προειδοποιήσει. Ο Καίσαρας τον συνάντησε καθώς πήγαινε στη Σύγκλητο. "Εφθασαν οι ειδοί" του είπε υπονοώντας ότι δεν έπαθε τίποτα. "Ναι, αλλά ειδεν πέρασαν" του απάντησε ο μάντης. Και μπήκαν στη Σύγκλητο όπου παίχτηκε η τελευταία πράξη του δράματος και ο μέγιστος αυτός πολιτικός δέχθηκε 23 μαχαιριές. Πριν ξεψυχήσει, είπε στα ελληνικά "Και συ τέκνον Βρούτε;", καθώς ο Βρούτος ήταν προστατευόμενός του και στην ουσία είχε αναδειχθεί από τον Καίσαρα.

Η συνέχεια είναι γνωστή. Ο Βρούτος και ο Κάσσιος έφτασαν στη Βόρεια Ελλάδα, όπου στην περιοχή των Φιλίππων και της Καβάλας έστησαν νομισματοκοπείο. Αρκετά νομίσματα κόπηκαν κατά τα περίπου δύο χρόνια που διήρκεσε η μάχη της Ρώμης εναντίον τους. Εβδομήντα δύο μονάχα σώζονται σε ολόκληρο τον κόσμο. Το καλύτερα σωζόμενο σήμερα είναι το συγκεκριμένο. Το νόμισμα φέρει στη μία όψη του την κεφαλή του Βρούτου και στην άλλη τον σκούφο της Δημοκρατίας με δύο ξίφη. Για το μεν πρώτο πρέπει να σημειωθεί ότι είναι μεγάλη ειρωνεία, καθώς ένας από τους λόγους που ο Βρούτος σκότωσε τον Καίσαρα ήταν ότι ο δεύτερος ήθελε να χαράξει την κεφαλή του σε νόμισμα. Κάτι που ο πρώτος εξέλαβε ως μεγαλομανία και αλαζονεία. Η δεύτερη όψη πρέπει να εξηγηθεί σημειολογικά. Τον σκούφο της Δημοκρατίας στην αρχαία Ρώμη έπαιρναν συνήθως οι δούλοι που αποκτούσαν την ελευθερία τους. Επίσης, τα δύο ξίφη αντιπροσωπεύουν τα όπλα του Βρούτου και του Κάσσιου, οι οποίοι, υποτίθεται, απελευθέρωσαν τη σκλαβωμένη από τον Καίσαρα ελευθερία.

Το συγκεκριμένο νόμισμα ανήκε στη "Συλλογή του Ρουβίκωνα" με πορτραίτα Ρωμαίων αυτοκρατόρων. Μαζί με τη συλλογή ασιατικών νομισμάτων του Νόρμαν Γιάκομπς απέφεραν στον οίκο δημοπρασιών 20,5 εκατ. δολάρια. Ακόμα και σε χαλεπούς καιρούς, κάποιοι συνεχίζουν να επενδύουν στην αγορά αρχαιοτήτων - γι' αυτό, άλλωστε, και η αρχαιοκαπηλία είναι παγκοσμίως η τρίτη σε σειρά κατάταξης παράνομη δραστηριότητα. Οι συνολικές εισπράξεις ξεπέρασαν τα 34 εκατ. δολάρια. Στη φτήνια?

  • Εντονο πολιτικό θρίλερ
    Χρυσός Βρούτος... λόγω Κλούνεϊ
    Στην ταινία "Ειδοί του Μαρτίου" o κυβερνήτης Μάικ Μόρις (Τζορτζ Κλούνεϊ) διεκδικεί το χρίσμα των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ. Στο πλευρό του, ως εκπρόσωπος Tύπου, στέκεται ο νεαρός Στίβεν Μάιερς (Ράιαν Γκόσλινγκ), που είναι διατεθειμένος να δώσει τον καλύτερο εαυτό του για να κερδίσει ο Μόρις την πολύτιμη υποψηφιότητα. Oμως ο δρόμος προς την εξουσία δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα: μυστικές συμφωνίες, ανήθικοι πολιτικοί χειρισμοί, υπόγεια παιχνίδια κυριαρχίας και ένας εκρηκτικός συνδυασμός φιλοδοξίας, πίστης, προδοσίας, εκδίκησης συνθέτουν ένα έντονο πολιτικό θρίλερ.

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Χρυσός Βρούτος... λόγω Κλούνεϊ"

Leave a reply