[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Τα 10 βήματα της νέας λεηλασίας
Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011 Posted by STEVENIKO

Στο εκτελεστικό απόσπασμα η κοινωνική ασφάλιση, οι συντάξεις, η δημόσια περίθαλψη, οι παροχές σε ευπαθείς κοινωνικά ομάδες.

Στο εκτελεστικό απόσπασμα, η ανάπτυξη της χώρας, η όποια προσπάθεια για επενδύσεις, οι θέσεις εργασίας.

Στα δέκα βήματα έχει στήσει η τρόικα τον ελληνικό λαό, με το λιβανιστήρι της κυβέρνησης του Λουκά Παπαδήμου. Από την αρχή που δρομολογήθηκε αυτό το κυβερνητικό έκτρωμα, η εντολή που είχε λάβει ήταν σαφής: τελειώστε την εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου – τελειώστε το κοινωνικό κράτος.

Μισό βήμα μπροστά, πριν τον καινούριο χρόνο, και δέκα βήματα πίσω, ολοχατώς όπισθεν σε συνθήκες ενός βαθιού και σκοτεινού Μεσαίωνα.

1. Νέες περικοπές στις συντάξεις, με στόχο, υποτίθεται, τη μακροχρόνια ''βιωσιμότητα'' του ασφαλιστικού συστήματος. Ουσιαστικά θα κληθούν οι ασφαλισμένοι να πληρώσουν τα σπασμένα των μέχρι σήμερα εφαρμοζόμενων πολιτικών. Πρώτο βήμα θα αποτελέσει η επανεξέταση του συνόλου των χορηγούμενων συντάξεων (και των αναπηρικών), ώστε να εντοπιστούν περιπτώσεις εσφαλμένης ή παράνομης καταβολής τους. Στη συνέχεια -ανάλογα με τα αποτελέσματα-, θα επανεξεταστεί το ύψος ειδικά για τα πλέον ελλειμματικά ταμεία, σε συνδυασμό και με την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής.

2. Μετά την εφαρμογή του νέου μισθολογίου, έρχεται και η σειρά των μισθολογίων για δικαστικούς στρατιωτικούς γιατρούς του ΕΣΥ, της αστυνομίας και των υπόλοιπων σωμάτων ασφαλείας. Δηλαδή περίπου 200.000 άτομα που είχαν πάρει μια εξαίρεση από το νόμο για το νέο μισθολόγιο.

3. Τη μείωση του αριθμού γιατρών και νοσηλευτών από το εθνικό σύστημα υγείας. Τονίζεται συγκεκριμένα ότι, μετά τις συγχωνεύσεις νοσοκομείων και κλινικών, θα πρέπει να επαναξιολογηθεί το σύνολο του ιατρικού νοσηλευτικού και βοηθητικού προσωπικού των νοσηλευτικών ιδρυμάτων και να γίνει συνολική διοικητική αναδιοργάνωση. Παράλληλα, ζητείται αυστηρότερη πολιτική δαπανών σε ό,τι αφορά τα δημόσια νοσοκομεία.

4. Την περικοπή κοινωνικών παροχών, οι οποίες κοστίζουν σήμερα στον κρατικό προϋπολογισμό περίπου 9 δισ. ευρώ, ο προγραμματισμός που περιλήφθηκε στο αρχικό μεσοπρόθεσμο για περικοπή ως το 2015 κατά περίπου 3 δισ. διατηρείται. Η περικοπή για του δικαιούχους ΟΕΚ ΟΕΕ αλλά και του ΟΑΕΔ θα φτάσει τα 660 εκατ. ευρώ. Από τη διασταύρωση που θα γίνει στις συντάξεις, αναμένεται να εξοικονομηθούν άλλα 850 εκατ. ευρώ. Από τον «εξορθολογισμό» κοινωνικών βοηθημάτων άλλο 1,2 δισ. ευρώ.

5. Δεύτερο κύμα εφεδρείας στο Δημόσιο, αν αστοχήσει το μέτρο για το 2011. Σημειώνεται, επίσης, ότι τα άτομα, τα οποία θα ενταχθούν στο καθεστώς αυτό, θα αυξηθούν από όσους χάσουν την οργανική τους θέση σε οργανισμό ή φορέα του Δημοσίου, ο οποίος καταργείται.

6. Την αυστηρή τήρηση του κανόνα των 5 απολύσεων προς μία πρόσληψη, που θα συμπεριλάβουν τα σώματα ασφαλείας και τις ένοπλες δυνάμεις. Υπενθυμίζεται μάλιστα ότι στις προσλήψεις θα πρέπει να υπολογίζονται και όσοι υπάλληλοι μετατάσσονται από υπηρεσία σε υπηρεσία. Αυτό από μόνο του θα αυξήσει σημαντικά το λόγο προλήψεων προς τις απολύσεις στο 7- 8 απολύσεις προς μία πρόσληψη.

7. Στον τομέα του φαρμάκου ζητείται επέκταση του θεσμού των αντιγράφων και διατίμησης των φαρμάκων, καθώς και τη συνολική εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, με στόχο την εξοικονόμηση περίπου 2,5 δισ. ευρώ από τις δαπάνες περίθαλψης μέχρι και το 2015. Μάλιστα, προσθέτει στις υποχρεώσεις του ΕΣΥ να καταθέτει εξάμηνη έκθεση με τις φαρμακευτικές δαπάνες μαζί με το κόστος και το είδος των εξετάσεων σε όλα τα διαγνωστικά κέντρα της χώρας.

8. Στον τομέα των δημόσιων επενδύσεων και παρά το γεγονός ότι όλοι ερίζουν για το ότι η Ελλάδα έχει ανάγκη επενδύσεις (έστω και δημόσιες) τονίζεται ότι θα πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια περικοπών με έμφαση όμως στην απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων. Μάλιστα, από το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό σχέδιο του Ιουνίου υπάρχει η υποχρέωση για περικοπή περίπου 530 εκατ. ευρώ τόσο από το εθνικό όσο και από το συγχρηματοδοτούμενο σκέλος μέσω της περικοπής της γραφειοκρατίας και του λειτουργικού κόστους.

9. Το μηδενισμό των ελλειμμάτων των ΔΕΚΟ (οι οποίες αναμένεται να έχουν και το 2012 έλλειμμα περίπου 450 εκατ. ευρώ) των ασφαλιστικών ταμείων, αλλά και των δημόσιων νοσοκομείων. Από τη διαδικασία αυτή αναμένεται να εξοικονομηθούν πόροι συνολικού ύψους 1,2 δισ. ευρώ μέχρι και το τέλος της περιόδου.

10. Τη μείωση των αμυντικών δαπανών κατά 1.200 εκατ. ευρώ για την τριετία με την προϋπόθεση ότι με τις περικοπές αυτές δε θα πληγεί η αμυντική ικανότητα της χώρας.


STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Τα 10 βήματα της νέας λεηλασίας"

Leave a reply