[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Το πιο εξελιγμένο μαλακό και εύκαμπτο ρομπότ
Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011 Posted by STEVENIKO


Ενα μαλακό και εύκαμπτο ρομπότ, που μπορεί να έρπει με κυματοειδή κίνηση, να ζουλάει τον εαυτό του για να μικρύνει και έτσι να τρυπώνει κάτω από εμπόδια ή μέσα από σχισμές, σε μέρη που δεν μπορεί να πάει ένα παραδοσιακό μεταλλικό ρομπότ, δημιούργησαν Αμερικανοί ερευνητές.

Το ασυνήθιστο ρομπότ έλκει την ιδέα του από θαλάσσια πλάσματα, όπως οι αστερίες και τα καλαμάρια ή τα σκουλήκια. Τα συμβατικά ρομπότ μπορούν πια, μεταξύ άλλων, να χορεύουν, να ανεβαίνουν σκάλες ή να παίζουν βιολί, όμως συνήθως παραμένουν ασταθή σε ανώμαλες επιφάνειες και δύσκολα μπορούν να τα βγάλουν πέρα με δύσκολα εμπόδια στο δρόμο τους. Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, με επικεφαλής τον καθηγητή Χημείας Τζ. Γουαϊτσάιντς ανέφεραν ότι το δημιούργημά τους έχει αρκετά συγκριτικά πλεονεκτήματα σε σχέση με τα πιο συμβατικά ρομπότ που διαθέτουν άκαμπτα μέρη, ροδίτσες ή πόδια, και τα οποία συνήθως έχουν μία περιορισμένη γκάμα κινήσεων και δυσκολεύονται να κινηθούν σε ανώμαλα εδάφη με πολλά εμπόδια.

Και ρομπότ νευροχειρούργος

Ενα σημαντικό βήμα στη ρομποτική νευροχειρουργική αποτελεί ένας ρομποτικός χειρουργικός βραχίονας που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Robocast, που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στο μέλλον αναμένεται να βοηθήσει τους χειρούργους, αφού κάνει κινήσεις δέκα φορά πιο σταθερές από το ανθρώπινο χέρι. Ο ρομποτικός χειρουργικός βραχίονας αποτελεί δημιούργημα Βρετανών, Γερμανών, Ιταλών και Ισραηλινών ερευνητών. Υπό την καθοδήγηση ενός γιατρού, μπορεί να εκτελέσει 13 διαφορετικά είδη κινήσεων σε σχέση με μόλις τέσσερα που μπορεί να κάνει το χέρι του γιατρού στη διάρκεια μιας όσο γίνεται λιγότερο επεμβατικής χειρουργικής επέμβασης σε ένα κρανίο.

Το ρομπότ θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για επεμβάσεις σε διάφορες ασθένειες, όπως καρκινικούς όγκους στο κεφάλι, επιληψία, Πάρκινσον, σύνδρομο Τουρέ κ.α. Ο ρομποτικός χειρουργός διαθέτει ακόμα και «απτική ανάδραση», που του επιτρέπει να δέχεται ερεθίσματα -όπως το χέρι ενός γιατρού- ανάλογα με την πίεση που ασκεί κατά την επέμβαση, το είδος του ιστού στο οποίο επεμβαίνει κ.λπ.


STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Το πιο εξελιγμένο μαλακό και εύκαμπτο ρομπότ"

Leave a reply