[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Αλμα στις αγορές μετά το «σωσίβιο» από τις κεντρικές τράπεζες
Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011 Posted by STEVENIKO

Αισιοδοξία σε Ασία και ΗΠΑ, αλλά και σκεπτικισμός στην Ευρώπη, χαρακτηρίζουν τις συνεδριάσεις της Πέμπτης, μετά την μεγάλη ένεση ρευστότητας, καθώς οι αναλυτές επιμένουν ότι η Ευρώπη παραμένει ο "μεγάλος ασθενής"

Αλμα στις αγορές μετά το «σωσίβιο» από τις κεντρικές τράπεζες

Μεγάλα κέρδη καταγράφουν και την Πέμπτη οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες στην Ασία, ενώ το κλίμα είναι πιο συγκρατημένο στην Ευρώπη.

Κλειδί για την ραγδαία ανατροπή του κλίματος ανασφάλειας χτες ήταν η παροχή τεράστιας ένεσης ρευστότητας στις αγορές από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες, σε μία εντυπωσιακή και συντονισμένη κίνηση την Τετάρτη.

Η Fed, η ΕΚΤ, η Τράπεζα της Αγγλίας, της Ελβετίας, της Ιαπωνίας και του Καναδά συμφώνησαν σε ένα ενισχυμένο πλαίσιο ανταλλαγής για την παροχή ευρώ, δολαρίων και άλλων νομισμάτων στις τοπικές τράπεζες, με σημαντική μείωση του κόστους χρήσης των swap lines και δημιουργία διμερών swap lines για ταχύτερη και αρτιότερη κυκλοφορία χρήματος στις αγορές.

Παράλληλα, η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας "απελευθέρωσε" τεράστια ποσά ξένων νομισμάτων, με την απόφασή της να μειώσει κατά 50 μονάδες βάσης το ύψος των αποθεματικών που είναι υποχρεωμένες να διατηρούν οι εμπορικές τράπεζες, ουσιαστικά "επιστρέφοντας" στις αγορές σημαντικό μέρος κεφαλαίων που το τεράστιο εμπορικό πλεόνασμα της χώρας "αποταμιεύει" στο εσωτερικό.

Κέρδη στην Ασία, επιφυλακτική η Ευρώπη
Στην Ιαπωνία ο Nikkei έκλεισε με κέρδη 2,02%, ενώ στο τέλος της συνεδρίασης στην Σαγκάη, η αγορά βρισκόταν στο +2,29%. Στο Χονγκ Κονγκ ο HangSeng πέτυχε άλμα 5,63%.

Στην Ευρώπη μετά τα μεγάλα χτεσινά κέρδη επέστρεψε η διστακτικότητα.

Στις 11.00 περίπου ώρα Ελλάδας ο FTSE100 στο Λονδίνο παρουσίαζε οριακές μεταβολές, ο CAC40 στο Παρίσι υποχωρούσε κατά 0,5% και ο DAX30 στη Φραγκφούρτη κατά 1%.

Στην Αθήνα επικρατούσε ελαφρά ανοδικό κλίμα, με τον Γενικό Δείκτη να κερδίζει 0,4% στις 685 μονάδες.

Την Τετάρτη ο FTSE100 στο Λονδίνο σταμάτησε στο 3,16%, ο CAC40 στο Παρίσι στο 4,22% και ο DAX30 στη Φραγκφούρτη στο 4,98%. Αντίστοιχα και στις ΗΠΑ, ο Dow Jones κέρδισε 4,24% και ο S&P500 4,33%.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών έκανε και αυτό μία ισχυρή ανοδική αντίδραση και ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 682,21 μονάδες ενισχυμένος κατά 3,13%.

Την ίδια ώρα οι αγορές εμπορευμάτων έκαναν επίσης άλμα, καθώς μειώθηκαν σημαντικά τα κόστη χρηματοδότησης και αυξήθηκε η πρακτική αγοραστική δύναμη της κινεζικής οικονομίας.

Πήραν το μήνυμα αλλά παραμένουν επιφυλακτικοί
Οι κινήσεις αυτές επικροτήθηκαν από τις αγορές, καθώς "δείχνουν ότι οι κεντρικές τράπεζες είναι αποφασισμένες να εργαστούν από κοινού για να ελαφρύνουν τις πιέσεις που δέχεται η Ευρώπη από την κρίση χρέους", σχολίασε στρατηγικός αναλυτής της IG Markets στο Reuters.

Αλλοι είναι πιο επιφυλακτικοί, εκτιμώντας ότι απλώς κερδήθηκε χρόνος για να αντιμετωπιστούν οι γεννεσιουργές αιτίες του χρέους. "Πρόκειται απλώς για επέκταση των έκτακτων μέτρων. Καθοριστικό θα είναι το εάν η Ευρώπη πρόκειται να αποκτήσει ένα ισχυρότερο ταμείο προστασίας και αυτό είναι ακόμη στον αέρα", υπογράμμισε άλλος αναλυτής, της Daiwa SB Investments.


STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Αλμα στις αγορές μετά το «σωσίβιο» από τις κεντρικές τράπεζες"

Leave a reply