[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Κοντά στο νήμα η... Θάτσερ και ο βωβός Αρτίστας
Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011 Posted by STEVENIKO

ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΑ ΟΣΚΑΡ

Με το «The artist» και τη Μέριλ Στριπ να κερδίζουν εντυπώσεις και βραβεία, η κούρσα των υποψηφιοτήτων έχει ήδη ξεκινήσει

Οι κριτικοί κινηματογράφου της Νέας Υόρκης ανακήρυξαν το «The artist» του Μισέλ Χαζαναβίσιους σε καλύτερη ταινία
Οι κριτικοί κινηματογράφου της Νέας Υόρκης ανακήρυξαν το «The artist» του Μισέλ Χαζαναβίσιους σε καλύτερη ταινία

Η οσκαρική κούρσα ξεκίνησε. Την περασμένη Τρίτη οι ανακοινώσεις των πρώτων βραβείων άνοιξαν τον δρόμο των επόμενων τριών μηνών ως την τελετή απονομής των χρυσών αγαλματιδίων στις 26 Φεβρουαρίου. Οι εκπλήξεις δεν έλειψαν, ενώ λίγα ξεκαθάρισαν στη ζυγαριά των φαβορί. Μπορούμε, ωστόσο, να πούμε πως το ασπρόμαυρο βωβό φιλμ «The artist» από τη Γαλλία προωθείται στο φουλ από την αμερικανική εταιρεία διανομής Γουαϊνστάιν, που αγόρασε το φιλμ στο φεστιβάλ των Κανών και θέλει να το δει στην πρώτη γραμμή (σε μια προβολή της ταινίας στο Λος Αντζελες την περασμένη βδομάδα ο Χάρβεϊ Γουαϊνστάιν προσκάλεσε μέχρι και τις εγγονές του Τσάρλι Τσάπλιν για να τιμήσει την εποχή του βωβού σινεμά στο Χόλιγουντ).

Ποια είναι τα δεδομένα, λοιπόν. Οι κριτικοί κινηματογράφου της Νέας Υόρκης (NYFCC) ανακήρυξαν το «The artist» του Μισέλ Χαζαναβίσιους σε καλύτερη ταινία, ενώ ξεχώρισαν και τον Μπραντ Πιτ στο δράμα «Moneyball» και τη Μέριλ Στριπ στη «Σιδηρά κυρία» για να ανακηρύξουν τον καθένα καλύτερο ηθοποιό στην κατηγορία του. Από την άλλη, ο θεσμός των Ανεξάρτητων Κινηματογραφικών Βραβείων Γκόθαμ με έδρα τη Νέα Υόρκη έδωσε εξ ημισείας το βραβείο καλύτερης ταινίας στους «Πρωτάρηδες» του Μάικ Μιλς και στο βραβευμένο με τον Χρυσό Φοίνικα «Δέντρο της ζωής» του Τέρενς Μάλικ.

Στο Λος Αντζελες, ο έτερος θεσμός των βραβεύσεων των ανεξάρτητων παραγωγών (Βραβεία Spirit), ανακοίνωσε υποψηφιότητες, με τα φιλμ «The artist» και «Take shelter» να προπορεύονται με 5 υποψηφιότητες έκαστο. Ακολουθούν οι «Απόγονοι» του Αλεξάντερ Πέιν που διεκδικούν βραβείο καλύτερης ταινίας, β' γυναικείου ρόλου για τη Σεϊλίν Γούντλεϊ, όχι όμως και α΄ανδρικού ρόλου για τον Τζορτζ Κλούνεϊ.

Στο παιχνίδι είναι και το «Martha Marcy May Marlene» του Σον Ντάρκιν στις κατηγορίες καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας και α' γυναικείου ρόλου (Ελίζαμπεθ Ολσεν). Υποψηφιότητα καλύτερης ταινίας κέρδισαν εδώ και οι «Πρωτάρηδες».

Το πιο ενδιαφέρον στατιστικό στοιχείο είναι η ανάδειξη του «The artist» στον Κύκλο των Κριτικών Κινηματογράφου της Νέας Υόρκης. Ανακηρύσσοντάς το σε καλύτερη ταινία του 2011, οι Νεοϋορκέζοι τού δίνουν πολλές πιθανότητες για οσκαρική υποψηφιότητα, αν σκεφτεί κανείς ότι ως σήμερα, 13 από τις 20 επιλεγμένες ως καλύτερες από την ένωση ταινίες έχουν κερδίσει και υποψηφιότητα για Οσκαρ καλύτερης ταινίας.

Δυναμικά «παρών» ο Σκορσέζε
Ο πρώτος γύρος των βραβεύσεων έκλεισε χθες με τα βραβεία του National Board Of Review, της πιο παλιάς ένωσης Αμερικανών κριτικών, που ψήφισε ως ταινία της χρονιάς το «Hugo» του Μάρτιν Σκορσέζε. Δυναμικά «παρών» ο Σκορσέζε βγαίνει μπροστά μαζί με τον Τζορτζ Κλούνεϊ (καλύτερος ηθοποιός για τους «Απογόνους»), τον Κρίστοφερ Πλάμερ (βραβείο β΄ ανδρικού ρόλου για τους «Πρωτάρηδες») και την Τίλντα Σουίντον (βραβείο α΄ γυναικείου ρόλου για το «Πρέπει να μιλήσουμε για τον Κέβιν»).

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Κοντά στο νήμα η... Θάτσερ και ο βωβός Αρτίστας"

Leave a reply