[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
«Χρυσός Κανόνας» από τον γαλλογερμανικό άξονα - Μαύρες θυσίες για τους Έλληνες
Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011 Posted by STEVENIKO

Και άλλα μέτρα που θα φθάσουν ή θα ξεπεράσουν τα 6 δις ευρώ θα φέρει στους Έλληνες ο νέος κανόνας που επιβάλλεται από τον γαλλογερμανικό άξονα στις χώρες με υψηλά ελλείματα.

Ενώ με τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση, το 2015 το διαρθρωτικό έλλειμμα στη χώρα μας θα φτάνει στα 4,8 δισ. ευρώ και το 2016 θα ανέβαινε στα 6,8 δισ. (επειδή θα τελείωνε η εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου), τελικά θα πρέπει να ληφθούν και νέα μέτρα για να μειωθεί (το 2016) σε 1 δισ. το πολύ.

Η επιβολή των νέων πρόσθετων μέτρων υπαγορεύεται από τον «δημοσιονομικό κανόνα» που η ΕΕ επιδιώκει να κατοχυρωθεί στη χώρα μας άμεσα με νόμο -και μελλοντικά στο Σύνταγμα.Τι προβλέπει ο νέο κανόνας; Ότι απαγορεύεται να ξεπεράσει το 0,5% του ΑΕΠ (ή τα περίπου 2 δισ. ευρώ το χρόνο με τα σημερινά δεδομένα) το «διαρθρωτικό έλλειμμα» της χώρας.

Όπως διευκρινίζουν από την κυβέρνηση, η υποχρέωση για μηδενικό διαρθρωτικό έλλειμμα (0,5% του ΑΕΠ το πολύ) θα ισχύσει για τη χώρα μας από το 2016, μετά τη λήξη του μεσοπροθέσμου προγράμματος που εφαρμόζεται ως το 2015. Δεν διευκρινίζουν όμως αν θα επιδιωχθεί σταδιακή προσέγγιση του στόχου για το 2016, με πρόσθετες δράσεις έως το 2015, ή θα χρειαστεί να καλυφθεί «μια και έξω» με ειδικά μέτρα στη διάρκεια του 2016.

Το «διαρθρωτικό έλλειμμα», μικρή μόνο σχέση έχει όμως με το έλλειμμα, όπως το μετράνε ως τώρα κυβέρνηση και Τρόικα. Πρόκειται για ένα μέγεθος που μετράει κάθε χρόνο τι μπαίνει, τι βγαίνει και τι μένει στα κρατικά ταμεία, χωρίς να συνυπολογίζονται τα έκτακτα μέτρα.

Ουσιαστικά δείχνει τα «πάγια» έξοδα ενός κράτους για να συντηρηθεί, τα τακτικά του έσοδα (από φόρους κλπ) και τι πρέπει να δανείζεται κάθε χρόνο. Θα συνυπολογίζει μάλιστα σαν «πάγια έξοδα» και τους υπέρογκους τόκους που πρέπει να εξυπηρετήσει το καταχρεωμένο ελληνικό δημόσιο τα επόμενα χρόνια, χωρίς να έχουν σημασία πχ τα πρωτογενή πλεονάσματα και ό,τι άλλο ως τώρα προέβαλλε η ελληνική πλευρά ή εξέταζε και απαιτούσε η Τρόικα.

Όπως προκύπτει από τις ανακοινώσεις Παπαδήμου πάντως, εάν δεν καλυφθούν με άλλον τρόπο τα βάρη αυτά, τότε θα ληφθούν «αυτόματα μέτρα» μείωσης του ελλείμματος, όπως προβλέπει ο νέος δημοσιονομικός κανόναςSTEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "«Χρυσός Κανόνας» από τον γαλλογερμανικό άξονα - Μαύρες θυσίες για τους Έλληνες"

Leave a reply