[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Κολασμένη «Σούπερ-Γη» στην διαστημική μας γειτονιά
Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011 Posted by STEVENIKO

Ο Kepler 21-b είναι λίγο μεγαλύτερος από τη Γη αλλά δεν έχει ευνοϊκές συνθήκες ανάπτυξης ζωής

Κολασμένη «Σούπερ-Γη» στην διαστημική μας γειτονιά
Καλλιτεχνική απεικόνιση του Kepler 21-b που έχει μέγεθος ανάλογο με αυτό της Γης αλλά βρίσκεται πολύ

Διεθνής ομάδα αστρονόμων εντόπισε με τη βοήθεια του διαστημικού τηλεσκοπίου Kepler έναν ακόμη εξωηλιακό πλανήτη. Ο Kepler 21-b, όπως αυτός ονομάστηκε, ανήκει στην κατηγορία των πλανητών που, λόγω του μεγέθους τους, έχουν λάβει τον χαρακτηρισμό «Σούπερ-Γη». Όμως ο πλανήτης βρίσκεται πολύ κοντά στο μητρικό του άστρο και θεωρείται απίθανο να διαθέτει συνθήκες ευνοϊκές για την ανάπτυξη ζωής.

Ο νέος πλανήτης

Την ανακάλυψη έκανε πολυμελής ομάδα αστρονόμων με επικεφαλής επιστήμονες του Ames Research Center της NASA. Ο Kepler 21-b βρίσκεται σε απόσταση 352 ετών φωτός από εμάς, έχει ακτίνα περίπου δύο φορές μεγαλύτερη από αυτή της Γης και μάζα περίπου δέκα φορές μεγαλύτερη από αυτή του πλανήτη μας.

Όμως ο Kepler 21-b βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το μητρικό του άστρο (το HD 179070) και έτσι είναι απίθανο αν όχι αδύνατο να διαθέτει ζωή αφού οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται στην επιφάνειά του αγγίζουν τους 1700 βαθμούς Κελσίου!

Ο Kepler 21-b βρίσκεται σε απόσταση περίπου πέντε εκατομμυρίων χλμ από το μητρικό του άστρο και ολοκληρώνει μια περιστροφή γύρω από αυτό σε 2.8 μέρες. Ο Ερμής που επίσης θεωρείται αφιλόξενος για τη ζωή βρίσκεται σε απόσταση 57 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τον Ήλιο.

Το Kepler


Το διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler έχει ως αποστολή την αναζήτηση πλανητών και ειδικά εκείνων με συνθήκες ευνοϊκές για την ανάπτυξη ζωής. Τα στοιχεία που έχει στείλει τους τελευταίους μήνες είναι άκρως εντυπωσιακά και ανατρέπουν τα όσα γνωρίζαμε για το Σύμπαν μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με τους ειδικούς της NASA που μελετούν τα δεδομένα που έχει στείλει το Kepler, ο γαλαξίας μας διαθέτει τουλάχιστον 50 δισεκατομμύρια πλανήτες, αριθμό πολύ μεγαλύτερο από αυτόν που οι επιστήμονες πίστευαν μέχρι σήμερα.

Από αυτούς τους 50 δις πλανήτες υπολογίζεται ότι 500 εκατομμύρια πλανήτες βρίσκονται στις λεγόμενες φιλόξενες ζώνες, είναι δηλαδή σε ιδανική απόσταση από το μητρικό τους άστρο (ούτε πολύ κοντά, ούτε πολύ μακριά) ώστε να διαθέτουν συνθήκες ευνοϊκές για την ανάπτυξη ζωής. Όπως είναι ευνόητο το Kepler ενισχύει τα μέγιστα την άποψη ότι η ύπαρξη ζωής σε άλλους κόσμους πρέπει να θεωρείται δεδομένη αν αναλογιστούμε ότι ο αριθμός των γαλαξιών εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 100 δισεκατομμύρια.

Πηγη



STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Κολασμένη «Σούπερ-Γη» στην διαστημική μας γειτονιά"

Leave a reply