[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Τι προκαλεί την οστεοπόρωση;
Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011 Posted by STEVENIKO

Η οστεοπόρωση δεν είναι ασθένεια μόνο των ηλικιωμένων γυναικών καθώς πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι χτυπάει και νεότερες γυναίκες, αφού δεν έχουν αρκετά «γερά» κόκαλα.

«Η οστεοπόρωση είναι σιωπηλή ασθένεια. Δεν ξέρεις πότε έχει κάνει την εμφάνισή της μέχρι την στιγμή που το άτομο σπάσει κάποιο κόκαλο», επισημαίνει ερευνήτρια, που έχει κάνει εκτενή έρευνα για την υγεία και την οστεοπόρωση των γυναικών.

Και ενώ είναι γνωστές οι πιο σημαντικές αιτίες εμφάνισης της ασθένειας, όπως μία διατροφή χωρίς ασβέστιο, η αδράνεια, αλλά και η κληρονομικότητα, υπάρχουν και άλλες αιτίες που μπορεί να σας εκπλήξουν, αναφέρουν οι ερευνητές.

Η ανορεξία και η βουλιμία μπορούν να προκαλέσουν οστεοπόρωση. Αυτό οφείλεται κατά ένα μεγάλο μέρος στον υποσιτισμό, στην υπερβολική απώλεια βάρους, στο ανεπαρκές ασβέστιο αλλά και στην σημαντική ελάττωση του οιστρογόνου το οποίο συνδέεται με τα κόκαλα.

Γνωρίζατε ότι το κάπνισμα, εκτός από την εμφάνιση καρκίνου και καρδιαγγειακών παθήσεων μπορεί να συνδεθεί και με τα σπασμένα κόκαλα; Το κάπνισμα εμποδίζει την απορρόφηση του ασβεστίου, ενώ αυξάνει τον κίνδυνο για σπασίματα οστών.

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, έπειτα από πολλές έρευνες που έχουν γίνει, έχει συνδεθεί με την εμφάνιση της ασθένειας. Η επίδραση του οινοπνεύματος στις ορμόνες μπορεί να βλάψει τα κόκαλα, ενώ είναι πιο συχνά τα σπασίματα.

Η ακινησία για μεγάλο χρονικό διάστημα έχει συνδεθεί με την οστεοπόρωση, αφού η μερική παράλυση από ένα χτύπημα, για παράδειγμα, μπορεί να βάλει σε κίνδυνο το σώμα σας και τα οστά σας. Ένα σωστό πρόγραμμα άσκησης και διατροφής θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε τη δύναμη των οστών σας, λένε οι ειδικοί.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δώσουν όσοι έχουν διαβήτη και να προστατέψουν τα κόκαλα, τονίζουν οι ειδικοί, και αυτό γιατί η δομή των οστών τους είναι λίγο πιο πορώδης και είναι ευκολότερο να σπάσουν.

Κάποια τελευταία στοιχεία ερευνών δείχνουν, ότι οι χειρουργικές επεμβάσεις με στόχο την απώλεια βάρους ή την αφαίρεση του στομαχιού θα μπορούσαν να έχουν επιπτώσεις στη δυνατότητα απορρόφησης ασβεστίου και βιταμίνης D από τον οργανισμό.

Οι χρόνιες φλεγμονώδεις ασθένειες, όπως ο λύκος και η ρευματοειδής αρθρίτιδα, αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.

Καθηγητές πανεπιστημίου στη Νέα Υόρκη, αναφέρουν ότι οι άνθρωποι των οποίων τα νεφρά δεν λειτουργούν καλά διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο με τα οστά τους, λόγω της χαμηλής μάζας τους.

Εάν πιστεύετε ότι μπορεί να κινδυνεύετε από την οστεοπόρωση, αμέσως απευθυνθείτε στον γιατρό σας. Εάν σας πει ότι διατρέχετε τέτοιο κίνδυνο, αυτό που πρέπει να κάνετε πρώτα, είναι να εμπλουτίσετε τη διατροφή σας με ασβέστιο και βιταμίνη D, και να συμπεριλάβετε στο καθημερινό σας πρόγραμμα τη γυμναστική.


STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Τι προκαλεί την οστεοπόρωση;"

Leave a reply