[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Ανακατασκευάζουν το ελληνικό Δημόσιο με... γαλλικά υλικά
Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011 Posted by STEVENIKO

Από τη νέα χρόνια θα πραγματοποιηθεί αξιολόγηση σε όλες τις δομές του κράτους και των υπαλλήλων, υπό τον έλεγχο του ΑΣΕΠ, τη βοήθεια ενδεχομένως ιδιωτικών φορέων, αλλά και τη συνδρομή της Γαλλίας. Το υπουργείου Προϋπολογισμού, Δημόσιου Λογιστικού και Μεταρρύθμισης της Γαλλίας σε συνεργασία με την Ομάδα Δράσης για την Ελλάδα, θα παρέχει την απαραίτητη βοήθεια σύμφωνα και με το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης με το προαναφερθέν γαλλικό υπουργείο.

Ο κ. Ρέππας, πλαισιωμένος από τους υφυπουργούς Ντίνο Ρόβλια και Παντελή Τζωρτζάκη και τη γγ του υπουργείου Ευσταθία Μπεργελέ, παρουσιάζοντας το μνημόνιο με τη Γαλλία και τον οδικό χάρτη για την αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης, που αφορά όλα τα υπουργεία, επανέλαβε για μία ακόμη φορά ότι η περικοπή οργανικών θέσεων δεν σημαίνει αυτομάτως και απολύσεις, σημειώνοντας ότι «άλλωστε, κανένας δεν έχει ζητήσει επισήμως απολύσεις» (ούτε ο ΟΟΣΑ, στην έκθεσή του, στην οποία θα βασιστεί η αναδιάρθρωση του κράτους) και τόνισε με έμφαση ότι «στόχος είναι η καλύτερη αξιοποίηση των υπαλλήλων στις κατάλληλες θέσεις και όχι οι απολύσεις».

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης επισήμανε ότι «μέσα σε μία περίοδο έντονης κρίσης θα πρέπει η χώρα να προχωρήσει στην αναδιάρθρωση των δομών του κράτους», χαρακτηρίζοντας το μνημόνιο και τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που ελήφθησαν και θα ληφθούν για το επιτελικό κράτος ως τη «μεταρρύθμιση των μεταρρυθμίσεων».

Πρόσθεσε δε, ότι «αυτή η κορυφαία μεταρρύθμιση πρέπει να γίνει σε συνεργασία με τους δημόσιους υπαλλήλους, γιατί χωρίς αυτούς δεν μπορεί να πετύχει» και τόνισε ότι «δεν θέλουμε να νικήσουμε τους δημόσιους υπαλλήλους», αλλά τη συνεργασία τους για να μην επαναληφθούν τα μέτρα που ελήφθησαν το προηγούμενο διάστημα, δηλαδή οι περικοπές στους μισθούς και οι απομακρύνσεις. Ο κ. Ρέππας αναφερόμενος στην αξιολόγηση, είπε ότι είναι σχετικά εύκολη για τις δομές και τις υπηρεσιακές μονάδες, αλλά αρκετά σύνθετη και δύσκολη για τους υπαλλήλους. Γι' αυτό το λόγο, συμπλήρωσε, «πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος αξιολόγησης που θα είναι αδιάβλητος, αμερόληπτος και δεν θα μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν η αξιοπιστία της και η αντικειμενικότητά της».

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Ντίνος Ρόβλιας στάθηκε σε τρία σημαία αιχμής, όπως είπε και αφορούν τη συμφωνία με τη Γαλλία και αυτά είναι η έλλειψη διυπουργικής συνεργασίας σε πολιτικό και διοικητικό επίπεδο, η ανάγκη ενίσχυσης του κέντρου διακυβέρνησης για την εφαρμογή πολιτικής και η απαλλαγή από τη νομοθετική τυπολατρία που παράγει νομοθεσία χωρίς αποτέλεσμα.

Το μνημόνιο συνεργασίας

Σκοπός του μνημονίου με τη Γαλλία και σε συνεργασία με την Ομάδα Δράσης για την Ελλάδα, είναι η παροχή κρατικής βοήθειας στις ελληνικές αρχές στη διάρκεια της αξιολόγησης, καθώς και η προετοιμασία της συνολικής αρχιτεκτονικής και στρατηγικής για να υλοποιηθεί η διοικητική μεταρρύθμιση, ιδίως εντός του πλαισίου των συστάσεων του ΟΟΣΑ και με βάση τις απαιτήσεις του μνημονίου με τους δανειστές της χώρας.

Το μνημόνιο συνεργασίας προβλέπει ένα γενικό οδικό χάρτη με επτά πυλώνες που είναι η δομή και οι κανόνες οργάνωσης του κράτους, η διαχείριση και η παρακολούθηση του προϋπολογισμού, η διαχείριση και η παρακολούθηση του ανθρώπινου δυναμικού, η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, η καλή νομοθέτηση και η βελτίωση των διοικητικών μεταρρυθμίσεων, η μείωση της γραφειοκρατίας, με την απλοποίηση των διαδικασιών και η καταπολέμηση της διαφθοράς.

Ο οδικός χάρτης θα εξελιχθεί σταδιακά στα σχετικά λεπτομερή σχέδια δράσης που θα μετουσιωθούν σε συγκεκριμένα έργα, με τις ανάλογες φάσεις, ορόσημα, προθεσμίες και δείκτες δράσης. Πρόκειται για ένα κυλιόμενο σχέδιο δράσης που θα αποτελέσει τη βάση ώστε να καθοριστεί, για κάθε έργο, ο τύπος της αιτούμενης βοήθειας (είτε άμεσα μέσω των Εθνικών Αρχών, Ευρωπαϊκών Οργάνων, Διεθνών Οργανισμών, πιστοποιημένων υπηρεσιών ή μέσω του ιδιωτικού τομέα).

Επίσης, στον γενικό οδικό χάρτη περιλαμβάνονται η σύσταση Ομάδας Υποστήριξης της αναδιάρθρωσης της Δημόσιας Διοίκησης και η σύσταση Μονάδων Αναδιάρθρωσης σε κάθε υπουργείο.

Πηγη

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Ανακατασκευάζουν το ελληνικό Δημόσιο με... γαλλικά υλικά"

Leave a reply