[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Εφιαλτική η επιστροφή στη δραχμή
Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2011 Posted by STEVENIKO

Σε περιδίνηση η χώρα που δεν λέει να σηκώσει κεφάλι, παρά τα συνεχή μέτρα που πλήττουν τον ελληνικό λαό, ενώ αναλυτές και μελέτες μιλούν πλέον ανοιχτά για ορατό ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ και επιστροφής στην δραχμή.Οι εκτιμήσεις για το σενάριο αυτό είναι δυσοίωνες και απρόβλεπτες καθώς ουδείς γνωρίζει ακριβώς τι θα σηματοδοτήσει για την τσέπη του Έλληνα αλλά και τη βιωσιμότητα της ίδιας της χώρας.

Σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα μελέτη του γαλλικού πανεπιστημίου IESEG αναφέρει ότι εφόσον η Ελλάδα επιστρέψει στην δραχμή στην αρχή θα υπάρχει "ακύρωση" των χαρτονομισμάτων του ευρώ με μια σφραγίδα που θα λέει ότι "αυτό είναι δραχμή" χωρίς να ξεκαθαρίζουν τι θα γίνει με τα κέρματα, ενώ άλλοι προεξοφλούν μια ισοτιμία μετατροπής σε 500-600 δραχμές ανά ευρώ και στη συνέχεια ραγδαίες υποτιμήσεις από την αγορά, αφού θα πρόκειται για ένα νόμισμα που κανείς δεν θα χρησιμοποιεί εκτός Ελλάδος και δεν θα γίνεται δεκτό σε διεθνείς συναλλαγές.

Νεφελώδεις παραμένουν οι λεπτομέρειες του πώς θα γίνει η μετατροπή και ποιες θα είναι οι επιπτώσεις της αλλαγής νομίσματος, ωστόσο οι περισσότεροι υποστηρίζουν ότι όλες οι καταθέσεις και τα δάνεια θα μετατραπούν αυτομάτως στο νέο νόμισμα. Αρκετοί βεβαίως τραπεζίτες υποστηρίζουν ότι οι καταθέσεις θα παραμείνουν σε ευρώ και ότι τα δάνεια θα μετατραπούν σε δραχμή.

Αλλοι εξηγούν ότι επειδή πρακτικά δεν μπορούμε από τη μια μέρα στην άλλη να περάσουμε σε νέο νόμισμα θα υπάρξουν ενδιάμεσα άλλα πρόχειρα μέσα συναλλαγών, όπως μια νομισματική μονάδα που θα χρησιμοποιείται ως χρήμα, με μικρότερη αξία από το ευρώ, μέχρις ότου τυπωθούν οι επίσημες δραχμές σε ειδικό χαρτί νομισμάτων με τα σχετικά υδατογραφήματα.

Ολοι θεωρούν ότι οι τράπεζες θα μείνουν κλειστές για ένα χρονικό διάστημα και ότι θα επανέλθουν αυτομάτως συναλλαγματικοί περιορισμοί για να μη φύγουν τα χρήματα στο εξωτερικό, ενώ τα ΑΤΜ θα δίνουν ελάχιστα λεφτά κάθε μέρα για την κάλυψη μόνο των βασικών αναγκών. Ολοι επίσης συμφωνούν ότι η αλλαγή νομίσματος θα φέρει ανεξέλεγκτο πληθωρισμό και ότι ουσιαστικά θα έχουμε ένα κατοχικό νόμισμα.

Επίσης εκτιμάται ότι θα υπάρξουν ελλείψεις σε βασικά εισαγόμενα προϊόντα, κυρίως σε καύσιμα και φάρμακα, ότι η λειτουργία της οικονομίας θα σταματήσει αρχικά και μέχρι να αποκατασταθεί θα επικρατήσει κοινωνικό χάος που μπορεί να οδηγήσει σε πλιάτσικο και σε απόλυτη αναρχία. Ουδείς γνωρίζει τι θα γίνει με τις αξίες των μετοχών και των αμοιβαίων κεφαλαίων, πώς θα κινηθούν οι τιμές των ακινήτων και όλες οι άλλες αξίες, τι θα γίνει με τις καταθέσεις που είναι σε τρίτο νόμισμα (π.χ. δολάριο) και βεβαίως τι θα γίνουν οι καταθέσεις των Ελλήνων στο εξωτερικό.

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Εφιαλτική η επιστροφή στη δραχμή"

Leave a reply