[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
10 συμβουλές για τα μάτια σας
Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012 Posted by STEVENIKO

O Ιωάννης Μάλλιας MD, Phd, Χειρουργός Οφθαλμίατρος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Μετεκπαιδευθείς στην Οφθαλμολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Columbia των ΗΠΑ, Διευθυντής Οφθαλμολογικού Τμήματος Mediterraneo Hospital, εξηγεί στο Υγείαonline.gr, ποιες είναι 10 σημαντικές συμβουλές πρόληψης για τα μάτια μας.


Για να προστατεύσετε τα μάτια σας από ερεθισμούς και ασθένειες είναι σημαντικό να τηρείτε 10 βασικές συμβουλές πρόληψης.

Ας τις δούμε αναλυτικά:

1. Να προστατεύετε πάντοτε τα μάτια σας από τον ήλιο φορώντας απορροφητικά γυαλιά και καπέλο. Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι η υπεριώδης ακτινοβολία προκαλεί βλάβες στα μάτια προκαλώντας καταρράκτη και εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

2. Βάλτε την τακτική σωματική άσκηση στο καθημερινό σας πρόγραμμα. Είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι το περπάτημα ελαττώνει την ενδοφθάλμιο πίεση, προστατεύει τα αγγεία στο σώμα και γενικά βοηθά στην καλή όραση και την καλή υγεία γενικότερα.

3. Ελέγχετε περιοδικά την αρτηριακή σας πίεση και αν είναι αυξημένη τότε ρυθμίστε τη με τη βοήθεια του παθολόγου ή του καρδιολόγου σας. Είναι αποδεδειγμένο ότι η αρτηριακή υπέρταση προκαλεί βλάβες στον αμφιβληστροειδή και αυξάνει την πιθανότητα να πάθει κανείς γλαύκωμα.

4. Μην καπνίζετε. Το κάπνισμα προκαλεί καταρράκτη και βλάβες στον αμφιβληστροειδή χιτώνα, όπως εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

5. Ελέγχετε περιοδικά τη χοληστερόλη και το σάκχαρο στο αίμα σας. Οι υψηλές τιμές χοληστερόλης σχετίζονται με αυξημένη πιθανότητα εκφύλισης της ωχράς κηλίδας και άλλων αγγειακών παθήσεων του αμφιβληστροειδούς. Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια δυστυχώς είναι από τις πρώτες αιτίες τύφλωσης στο δυτικό κόσμο. Η καλή ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα είναι καθοριστικός παράγοντας για την εξέλιξη της πάθησης αυτής.

6. Να επισκέπτεστε σε τακτικά διαστήματα τον οφθαλμίατρο σας έστω και αν δεν έχετε συμπτώματα. Πολλές παθήσεις των ματιών, όπως είναι το γλαύκωμα, είναι ασυμπτωματικές στα αρχικά στάδια. Η πρώιμη διάγνωση είναι καθοριστικής σημασίας για την εξέλιξη της πάθησης αυτής.

7. Τα παιδιά θα πρέπει να εξετάζονται προληπτικά πριν πάνε στο σχολείο. Η έγκαιρη διάγνωση στραβισμού ή αμβλυωπίας θα έχει σαν αποτέλεσμα την εφαρμογή της κατάλληλης θεραπείας με πολύ καλά αποτελέσματα.

8. Αν κάνετε χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή για πολλές ώρες, φροντίστε να κάνετε συχνά διάλειμμα για μερικά λεπτά, να βλεφαρίζετε (Blink reflex) συχνά και να χρησιμοποιείτε τεχνητά δάκρυα για να μην στεγνώνουν τα μάτια σας.

9. Φροντίστε την δίαιτα σας και ρυθμίστε το σωματικό σας βάρος. Δίαιτα πλούσια σε λαχανικά και φρούτα, ψάρι, κοτόπουλο είναι ευεργετική για την όρασή σας. Να αποφεύγετε την υπερβολική κατανάλωση κρέατος και ακόρεστων λιπών.

10. Μετριάστε το άγχος της καθημερινότητας. Υπάρχουν παθήσεις όπως η κεντρική ορώδης αμφιβληστροειδοπάθεια, των οποίων η παθογένεια σχετίζεται με το υπερβολικό άγχος.

Ιωάννης Α. Μάλλιας MD, Phd
Χειρουργός Οφθαλμίατρος
Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής Αθηνών
Διευθυντής Οφθαλμολογικού Τμήματος Mediterraneo Hospital
www.laser4myopia.gr

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "10 συμβουλές για τα μάτια σας"

Leave a reply