[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Απόλυτη σύγκλιση πολιτικών αρχηγών - Παπαδήμου
Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012 Posted by STEVENIKO

Απόλυτη σύγκλιση των πολιτικών αρχηγών φαίνεται πως επετεύχθη για μια ακόμη φορά στην ελληνική κυβέρνηση. Η σύσκεψη του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου με τους Παπανδρέου, Σαμαρά, Καρατζαφέρη διήρκησε περίπου δυόμιση ώρες και πραγματοποιήθηκε σε βαρύ κλίμα, ενώ ο πρωθυπουργός δήλωσε πως αν το PSI και οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα δεν ευοδωθούν "θα βρεθούμε αντιμέτωποι με το φάσμα της χρεοκοπίας".

Ο Παπαδήμος πήρε τη συναίνεση των πολιτικών αρχηγών για να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις, όμως σύμφωνα με πληροφορίες, η συνάντηση έγινε σε βαρύ κλίμα και πολλοί μιλούν για "συναίνεση με το ζόρι". Ο πρωθυπουργός στην συνάντηση έθεσε το θέμα των υπογραφών σε κοινό κείμενο, όμως οι κύριοι Σαμαράς - Καρατζαφέρης διαφώνησαν, όπως διαφώνησαν και με την πρόταση Παπανδρέου για "εν λευκώ" εξουσιοδότηση στον Παπαδήμο.

Ωστόσο, το θέμα των διαπραγματεύσεων με την τρόικα παραμένει, αφού η τρόικα δεν φαίνεται να υποχωρεί στις απαιτήσεις της για περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, ενώ και οι πολιτικοί αρχηγοί τάχθηκαν ανοιχτά κατά ενός τέτοιου ενδεχομένου.

Επιπλέον, οι πολιτικοί αρχηγοί ήταν κάθετοι στο θέμα της επιτροπείας στην Ελλάδα, με τον Παπανδρέου να χαρακτηρίζει απαράδεκτη την άποψη για τοποθέτηση επιτροπείας στην ελληνική οικονομία.

Στην ανακοίνωσή του ο Λουκάς Παπαδήμος τόνισε πως η ενότητα των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση είναι παράγοντας αξιοπιστίας. "Βρισκόμαστε σε απόλυτη σύγκλιση με τους πολιτικούς αρχηγούς για την συνέχιση των διαπραγματεύσεων και τις θέσεις που θα υποστηρίξουμε. Η ενότητα των πολιτικών δυνάμεων και η δέσμευσή τους να στηρίξουν τις αναγκαίες αλλαγές αποτελεί ουσιαστικό παράγοντα αξιοπιστίας, ενισχύουν την αποτελεσματικότητα της οικονομικής πολιτικής και μας επιτρέπουν να διαπραγματευτούμε με καλύτερους όρους" τονίζει ο πρωθυπουργός.

Στην εκτενή δήλωσή του ο πρωθυπουργός επισημαίνει σαφώς ότι οι διαπραγματεύσεις δεν είναι εύκολες, παρά την πρόοδο που έχει συντελεστή για την σταθεροποίηση της οικονομίας, παρά τις σημαντικές αλλαγές και τις μεγάλες θυσίες των πολιτών, αποκλείσεις από τους στόχους και σωρευτικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση ορισμένων πολιτικών έχουν ως αποτέλεσμα οι εταίροι να θέτουν πρόσθετες δεσμεύσεις και όρους.

Ο κ. Παπαδήμος προσθέτει επιπλέον ότι το νέο πρόγραμμα περιλαμβάνει ρυθμίσεις για την εξυγίανση του κράτους και την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας. "επιδιώκουμε μια συμφωνία με τους εταίρους μας για να πατήσουμε ξανά σε στέρεο έδαφος για να εξαλειφθεί η αβεβαιότητα, να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και να επανέλθει η οικονομία σε πορεία ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων εργασίας".

Kατά τη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ θα στηρίξει με όλες του τις δυνάμεις την επιτυχή κατάληξη της διαπραγμάτευσης, αλλά και το δανειακό πρόγραμμα και το PSI, καθώς επίσης και κάθε κυβερνητική πρωτοβουλία. Ο Παπανδρέου επισήμανε την ανάγκη προστασίας των μισθωτών, αλλά και την ανάληψη της ευθύνης από τους εταίρους στη διαδικασία του κοινωνικού διαλόγου.

Την ανάγκη να υπάρξει διαπραγμάτευση με όλους τους εμπλεκόμενους και βεβαίως στην Ευρωπαϊκή Ένωση τόνισε σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντώνης Σαμαράς, ενώ ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης δήλωσε πως το νέο πρόγραμμα της τρόικα πρέπει να περάσει από το Ευρωκοινοβούλιο για να ελεγχθεί εάν είναι σύννομο με τη Συνθήκη της Λισσαβόνας.

Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο Παπαδήμος αναχώρησε για τις Βρυξέλλες όπου τη Δευτέρα θα πάρει μέρος στη Σύνοδο κορυφής της ΕΕ. Ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος βρίσκεται ήδη στη βελγική πρωτεύουσα, όπου θα βρεθεί και ο Γιώργος Παπανδρέου, για τη σύνοδο των Ευρωπαίων σοσιαλιστών.



STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Απόλυτη σύγκλιση πολιτικών αρχηγών - Παπαδήμου"

Leave a reply