[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Νταβούτογλου: «Θα στείλετε Τούρκους σε στρατόπεδα συγκέντρωσης;»
Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012 Posted by STEVENIKO

ΠΑΡΙΣΙ ΠΡΟΣ ΑΓΚΥΡΑ: «ΗΡΕΜΗΣΤΕ»


Ηρεμία συνιστά η Γαλλία στην Τουρκία που πνέει μένεα ενόψει της ψηφοφορίας στην γαλλική γερουσία για το νομοσχέδιο που ποινικοποιεί την άρνηση της γενοκτονίας των Αρμενίων. Για «υπεροπτική Ευρώπη» κάνει λόγο η Άγκυρα, διερωτώμενη σκωπτικά αν το Παρίσι θα στείλει σε στρατόπεδα συγκέντρωσης τους Τούρκους που έκαναν πορεία διαμαρτυρίας στην γαλλική πρωτεύουσα.

Νταβούτογλου: «Θα στείλετε Τούρκους σε στρατόπεδα συγκέντρωσης;»

"Απευθύνουμε έκκληση για ηρεμία. Η Τουρκία είναι ένας πολύ σημαντικός εταίρος και σύμμαχος της Γαλλίας", δήλωσε ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου εξωτερικών, Μπερνάρ Βαλερό, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

"Αποδίδουμε τη μεγαλύτερη προσοχή στις ανταλλαγές μας με την Άγκυρα, ιδιαίτερα στα διεθνή και περιφερειακά ζητήματα. Είμαστε επίσης προσηλωμένοι στην ανάπτυξη των σχέσεών μας σε όλους τους τομείς", πρόσθεσε.

Η γαλλική Γερουσία αναμένεται- εκτός απροόπτου- να υιοθετήσει σήμερα, ένα νόμο που προβλέπει να τιμωρείται με ένα χρόνο φυλάκιση και πρόστιμο 45.000 ευρώ η άρνηση των γενοκτονιών που έχουν αναγνωριστεί ως τέτοιες από το γαλλικό δίκαιο, μεταξύ των οποίων η αρμενική γενοκτονία.

Η Άγκυρα κάνει λόγο για "ιερά εξέταση" και για μια «υπεροπτική Ευρώπη». Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Α.Νταβούτογλου, δήλωσε χαρακτηριστικά: "δεν είναι δουλειά της Γαλλίας να αποφασίσει σχετικά με δύο λαούς που έζησαν μαζί επί αιώνες. Η γαλλική βουλή, αντί να συζητήσει μια τέτοια ιερά εξέταση, ας συζητούσε το μέλλον της Ευρώπης".

Στρατόπεδα συγκέντρωσης;

Ο Τούρκος υπουργός είπε επίσης ότι "δεν υπάρχει πια μια Ευρώπη που εξουσιάζει το 60% της παγκόσμιας οικονομίας. Έχει υποχωρήσει από εκείνη την κορυφή. Η υπεροψία της Ευρώπης θα είναι το τέλος της. Η υπεροψία αυτή εμφανίζεται τώρα στο γαλλικό κοινοβούλιο" και αναρωτήθηκε:

"Η Γαλλία θα συλλαμβάνει κάθε Τούρκο που θα φτάνει στη χώρα και θα λέει ότι δεν υπάρχει γενοκτονία; Θα συλλάβει τους 35.000 Τούρκους που πραγματοποίησαν πορεία στη Γαλλία για να τους στείλει σε στρατόπεδα συγκέντρωσης; Ή μήπως θα κάψει στις πλατείες, όπως συνέβαινε την εποχή της ιερής εξέτασης, τα βιβλία που βρίσκονται στις γαλλικές βιβλιοθήκες και περιγράφουν τα γεγονότα του 1915;"

Σε δηλώσεις που έκανε επί του ίδιους θέματος, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε την ελπίδα "η γερουσία να μην καταστήσει τη Γαλλία χώρα που συγκρούεται με τις αξίες της". Σύμφωνα με τον Ερντογάν, "αυτό που συμβαίνει έρχεται σε αντίθεση προς τα ανθρώπινα δικαιώματα, την οικουμενική διακήρυξη για τα δικαιώματα του ανθρώπου και τις Τουρκογαλλικές σχέσεις".

Ο Τούρκος πρωθυπουργός σημείωσε πως ανάλογα με την απόφαση της γαλλικής γερουσίας "έχει να λάβει αποφάσεις και η Τουρκία" και ερωτηθείς σχετικά με την ερώτηση που έχει απευθύνει προς τη Γαλλία ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς "τι θα κάνετε αν ο πρωθυπουργός της Τουρκίας έλθει στη Γαλλία και πει πως δεν υπάρχει γενοκτονία", είπε "θα πρέπει όμως να σκεφτεί κανείς και το αν θα υπάρξει τέτοια επίσκεψη στη Γαλλία".


STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Νταβούτογλου: «Θα στείλετε Τούρκους σε στρατόπεδα συγκέντρωσης;»"

Leave a reply