[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Στον προθάλαμο του Ειδικού Δικαστηρίου στέλνει ο Πεπόνης τον Παπανδρέου και τον Παπακωσταντίνου
Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012 Posted by STEVENIKO

Σοβαρές πολιτικές διαστάσεις φαίνεται να λαμβάνει η υπόθεση της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας και τη δικογραφία που αφορά στην αλλοίωση των στοιχείων που οδήγησαν σε «φούσκωμα» του ελλείμματος του 2009 το οποίο με τη σειρά το άνοιξε την πόρτα στο Μνημόνιο, έστειλε στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου ο οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης προκειμένου να διαβιβαστεί στη Βουλή για ενδεχόμενες ευθύνες του τέως πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου και του Υπουργού Οικονομικών εκείνη την περίοδο Γιώργου Παπακωνσταντίνου και ενδεχομένως και άλλων μελών της κυβέρνησής του ΠΑΣΟΚ.

Η παραπομπή αυτή ενδέχεται να δημιουργήσει απρόβλεπτες εξελίξεις σε πολιτικό επίπεδο διότι σε περίπτωση που προκύψουν πολιτικές ευθύνες είναι βέβαιο ότι θα ανοίξει ο δρόμος για την σύσταση εξεταστικής επιτροπής με εξόχως δυσάρεστες επιπτώσεις για τους κ.κ Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου, με τον δεύτερο να διατρέχει τον κίνδυνο να καθίσει στο εδώλιο του Ειδικού Δικαστηρίου. Στο μεταξύ όλα αυτά θα εξαρτηθούν από την σύσταση της νέας Βουλής η οποία θα προκύψει από τις επικείμενες εκλογές. Πάντως από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας δεν μιλάνε με βεβαιότητα εξαίρεσης του Γ. Παπανδρέου από ενδεχόμενο παραπομπής σε ειδικό δικαστήριο.

Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα επίσης είναι εάν έχει ασκηθεί ήδη ποινική δίωξη σε μη πολιτικά πρόσωπα η αναμένεται να ασκηθεί. Σε αυτή την περίπτωση τα πράγματα θα λάβουν εντελώς διαφορετική τροπή!

Η υπόθεση για την οποία διενεργήθηκε προκαταρκτική εξέταση από τις 19 Σεπτεμβρίου 2011, αφορά σε καταγγελίες που δημοσιεύτηκαν στον Τύπο, της καθηγήτριας Οικονομετρίας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και πρώην μέλους της ΕΛΣΤΑΤ Ζωής Γεωργαντά για τεχνητή διόγκωση του αναθεωρημένου ελλείμματος του 2009.

Η καταγγέλλουσα υποστηρίζει ότι τον Νοέμβριο του 2010 η ΕΛΣΤΑΤ, δεχόμενη πιέσεις από την Eurostat, εμφάνισε το έλλειμμα του 2009 στο 15,4% από 12- 13% που ήταν, με στόχο να ληφθούν επιπλέον δυσμενέστερα οικονομικά μέτρα. Η κ. Γεωργαντά υποστηρίζει ότι η διόγκωση έγινε με την ταξινόμηση στη Γενική Κυβέρνηση των ΔΕΚΟ, χωρίς, όπως λέει, να έχουν προηγηθεί, όπως εφαρμόζεται σε όλη την Ευρώπη, στατιστικές μετρήσεις.

Στο διαβιβαστικό του προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ο κ. Πεπόνης αναφέρει ότι «από το σύνολο του συλλεγέντος αποδεικτικού υλικού (μάρτυρες και έγγραφα) και ιδίως από μαρτυρικές καταθέσεις, προέκυψαν στοιχεία σχέσιν έχοντα με αξιόποινες πράξεις του νόμου περί ευθύνης υπουργών και πρόσωπα κατέχοντα συγκεκριμένες θέσεις στην κυβέρνηση της Ελλάδας».

Ο κ. Πεπόνης υποστηρίζει ότι σε πολλές από τις καταθέσεις που έλαβε «ρητώς γίνεται λόγος για διόγκωση και αυθαίρετο προσδιορισμό του δημοσίου ελλείμματος του 2009 αφενός και ύπαρξη συναφώς και αφετέρου ευθυνών του τότε πρωθυπουργού, μελών της τότε κυβέρνησης και των τότε αρμόδιων υπουργών Οικονομικών».

Ο εισαγγελέας παραθέτει τη λίστα των μαρτύρων τους οποίους εξέτασε που είναι οι:

 • Ζωή Γεωργαντά,
 • Νικόλαος Στρόμπλος, πρώην διευθυντής της Διευθύνσεως Εθνικών Λογαριασμών της ΕΛΣΤΑΤ,
 • Νικόλαος Λογοθέτης, πρώην αντιπρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ,
 • Κωνσταντίνος Σκορδάς, πρώην μέλος της ΕΛΣΤΑΤ,
 • Νικόλαος Χουντής, ευρωβουλευτής,
 • Σοφία Βούλτεψη, δημοσιογράφος,
 • Γεώργιος Κασσιμάτης, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου,
 • Γεώργιος Ρωμανιάς, οικονομολόγος,
 • 'Αννα Ζωηρού, οικονομολόγος,
 • Σταύρος Μπεριάτος, τμηματάρχης του Τμήματος Γενικής Κυβέρνησης και Χρηματοοικονομικών Λογαριασμών,
 • Ανδρές Φιλίππου, πρώην μέλος της ΕΛΣΤΑΤ,
 • Αναστασία Πατεράκη, προϊσταμένη Διεύθυνσης ΑΕΠ,
 • Γεώργιος Σημιγιάννης, πρώην μέλος της ΕΛΣΤΑΤ,
 • Στέλλα Μπαλφούσια, οικονομολόγος,
 • Κωνσταντίνος Κυριακόπουλος, δημοσιογράφος,
 • Επαμεινώνδας Μαριάς, καθηγητής πανεπιστημίου και
 • Κυριάκος Σπαθαράκης.

Στο πλαίσιο της έρευνας, ο κ. Πεπόνης είχε αποστείλει κλήση με την ιδιότητα του υπόπτου στον πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ, καθηγητή Ανδρέα Γεωργίου, από τον οποίο ωστόσο δεν έλαβε ανωμοτί κατάθεση.

Το διαβιβαστικό του κ. Πεπόνη, μαζί με την ογκωδέστατη δικογραφία, χρεώθηκε στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, προϊστάμενο των οικονομικών εισαγγελέων Νίκο Παντελή, ο οποίος είναι και ο αρμόδιος για τη διαδικασία αποστολής της δικογραφίας στη Βουλή.


STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Στον προθάλαμο του Ειδικού Δικαστηρίου στέλνει ο Πεπόνης τον Παπανδρέου και τον Παπακωσταντίνου"

Leave a reply