[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Μέρκελ: "Κανένα δάνειο-γέφυρα προς την Ελλάδα"
Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012 Posted by STEVENIKO

Κορυφώνεται η αγωνία για το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων για το PSI, με τη Γερμανία να πιέζει για γρήγορη λύση και χαμηλό επιτόκιο.

Την Κυριακή, ο επικεφαλής του IIF, Τσαρλς Νταλάρα, δήλωσε ότι η Ελλάδα έχει δύο δρόμους, την εθελοντική αναδιάρθρωση ή τη χρεοκοπία, δείχνοντας τις άγριες διαθέσεις των πιστωτών.

Αντίθετη σε "σκέψεις να δοθεί στην Ελλάδα δάνειο-γέφυρα, εάν οι διαπραγματεύσεις με τους ομολογιούχους ιδιώτες πιστωτές για το κούρεμα δεν προχωρήσουν" εμφανίστηκε η Καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου με τον πρωθυπουργό του Βελγίου Έλιο Ντι Ρούπο.

Η κα Μέρκελ τόνισε ότι για την ίδια "δεν τίθεται καν αυτή η ερώτηση, διότι υπάρχει αρκετός χρόνος ως τον Μάρτιο προκειμένου να καταλήξουμε σε νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα".

"Η Γερμανία είναι έτοιμη να πληρώσει όσα της αναλογούν για τη δημιουργία του ESM ακόμη και συντομότερα", πρόσθεσε η Καγκελάριος, επαναλαμβάνοντας ωστόσο την αντίθεσή της στην διεύρυνση των κεφαλαίων του.

"Η Γερμανία έκανε πάντα ό,τι ήταν απαραίτητο για την σωτηρία του ευρώ. Τώρα το θέμα είναι να δημιουργηθεί το ESM όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Κατά τα άλλα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μόλις έδωσε 500 δισεκατομμύρια για ενίσχυση της ρευστότητας", είπε η κ. Μέρκελ, ενώ σε ό,τι αφορά την πρόταση του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Μόντι και της Γενικής Διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ για διπλασιασμό των κεφαλαίων αυτού του ταμείου, απάντησε χαρακτηριστικά: "δεν πρέπει ποτέ να κάνουμε το δεύτερο βήμα πριν από το πρώτο".

Γαλλογερμανική αισιοδοξία

Μια συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους ιδιώτες πιστωτές της για να μειωθεί σημαντικά το δημόσιο χρέος της χώρας "μοιάζει να σχηματίζεται", δήλωσε τη Δευτέρα ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Φρανσουά Μπαρουέν.

"Μια συμφωνία μοιάζει να σχηματίζεται" για μια "εθελοντική" αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους από τις τράπεζες που το κατέχουν, δήλωσε ο Μπαρουέν στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου στο Παρίσι με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Οι Φρανσουά Μπαρουέν και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εμφανίσθηκαν επιφυλακτικά αισιόδοξοι όσον αφορά την κατάσταση της ευρωζώνης.

"Υπάρχουν ενδείξεις μιας κάποιας σταθεροποίησης της κατάστασης στην ευρωζώνη και οι επενδυτές μοιάζει να συνειδητοποιούν τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις που έγιναν από τη μεγάλη πλειονότητα των κρατών μελών", δήλωσε ο Γάλλος υπουργός.

"Πρέπει να αποφύγουμε κάθε θριαμβολογία και αντίθετα να ενισχύσουμε αυτή τη σταθεροποίηση με ισχυρές θεσμικές προόδους", πρόσθεσε.

Ο Γερμανός υπουργός δήλωσε επίσης, πως η κατάσταση μοιάζει να βελτιώνεται. "Είμαστε στο σωστό δρόμο, όμως είναι ακόμη πολύ νωρίς για να πούμε ότι το χειρότερο βρίσκεται πίσω μας, το ελπίζω, όμως παραμένω επιφυλακτικός", τόνισε ο Σόιμπλε.

Στο Eurogroup μαζί με την τρόικα

Την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα θα έρθει σε συμφωνία για το PSI με τους πιστωτές της, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.

"Έχουμε πολύ εποικοδομητική συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και είμαστε έτοιμοι να ολοκληρώσουμε την όλη διαδικασία εγκαίρως για το PSI", δήλωσε χαρακτηριστικά.

"Eνεργούμε πάντα σε συμφωνία με τους θεσμικούς μας εταίρους", ανέφερε ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος νωρίτερα είχε κατ' ιδίαν συνάντηση με τον επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, για την προετοιμασία της συνεδρίασης.

Ο κ. Βενιζέλος μετέβη το πρωί της Δευτέρας στις Βρυξέλλες συνοδεία των επικεφαλής της τρόικας, οι οποίοι θα παρουσιάσουν το προσχέδιο έκθεσης του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Σύμφωνα με αυτή την έκθεση του PSI+ δεν θα κάνει το ελληνικό χρέος βιώσιμο, γι'αυτό άλλωστε ΔΝΤ και Γερμανία πιέζουν για χαμηλότερα επιτόκια, με αποτέλεσμα να υπάρχει νέα εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις.

Πηγη

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Μέρκελ: "Κανένα δάνειο-γέφυρα προς την Ελλάδα""

Leave a reply