[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Οι κερδοσκόποι απειλούν την Ελλάδα
Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012 Posted by STEVENIKO

Ορισμένα κερδοσκοπικά επενδυτικά κεφάλαια (hedge funds) ενδέχεται να προσφύγουν στο ευρωπαϊκό δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά της Ελλάδας, στην περίπτωση που ψηφίσει νόμο για να επιβάλει ζημιές σε όλους τους ιδιώτες κατόχους ομολόγων της, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας The New York Times.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μία τέτοια προσφυγή θα αποτελέσει μία πολυετή διαδικασία χωρίς καμία εγγύηση ότι θα ικανοποιηθεί το αίτημα των hedge funds για πλήρη αποπληρωμή των ομολόγων τους.

Επιπλέον, τονίζει το δημοσίευμα, μία τέτοια κίνηση δεν είναι πιθανόν να προκαλέσει συμπάθεια για τα hedge funds, τα οποία κατηγορούνται από πολλούς για την καθυστέρηση των διαπραγματεύσεων όσον αφορά στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Η τακτική της προσφυγής στο δικαστήριο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων προέκυψε, αναφέρουν οι NYT, στο πλαίσιο συζητήσεων που είχαν τα hedge funds με νομικούς, όταν έγινε σαφές ότι η Ελλάδα εξετάζει την ψήφιση νόμου για να αναγκάσει όλους τους ιδιώτες ομολογιούχους να αποδεχθούν ζημιές.

Εξειδικευμένοι νομικοί υπονοούν ότι τα κερδοσκοπικά ταμεία μπορούν να έχουν επιχειρήματα, επειδή αν η Ελλάδα αλλάξει τους όρους των ομολόγων της, ώστε οι επενδυτές να αποπληρωθούν για μικρότερο ποσό, αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί παραβίαση των περιουσιακών δικαιωμάτων, και στην Ευρώπη, τα περιουσιακά δικαιώματα θεωρούνται ανθρώπινα δικαιώματα.

Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι δεν επιδιώκουν αυτή τη στρατηγική όλα τα hedge funds, καθώς πρόκειται για μία πολύχρονη διαδικασία και θα έπρεπε πρώτα η υπόθεση να εκδικασθεί στην Ελλάδα πριν εξετασθεί από το δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Στρασβούργο.

Προσθέτει, όμως, ότι ορισμένα funds που έχουν σημαντικούς πόρους ενδέχεται να θελήσουν να ακολουθήσουν μία τέτοια πορεία, καθώς παραπέμπουν σε αντίστοιχες περιπτώσεις χωρών της Λατινικής Αμερικής, στις οποίες τα hedge funds κέρδισαν.

Ορισμένα από αυτά τα κερδοσκοπικά ταμεία έχουν συζητήσει ως εναλλακτική τακτική τη δυνατότητα να ζητήσουν μία παράπλευρη πληρωμή, όπως τη χαρακτηρίζουν, ως το αντίτιμο που πρέπει να πληρώσουν η Ελλάδα και η Ευρώπη, αν θέλουν τη συμμετοχή των funds στη συμφωνία.



STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Οι κερδοσκόποι απειλούν την Ελλάδα"

Leave a reply