[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Αναδρομικό χαράτσι και στα τέλη κυκλοφορίας
Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012 Posted by STEVENIKO

Στην προσπάθεια να καλυφτεί η μαύρη τρύπα εσόδων, το υπ. Οικονομικών επιβάλλει έκτακτο αναδρομικό χαράτσι έως 600 ευρώ σε όσους συλλαμβάνονται κατά την κατάθεση πινακίδων να χρωστούν το σήμα από προηγούμενα έτη.

Στη φάκα της εφορίας θα πιάνονται οι ξεχασιάρηδες πολίτες που δεν κατέβαλαν τέλη κυκλοφορίας οποιοδήποτε έτος στο παρελθόν, ενώ όσοι θα συλλαμβάνονται επ' αυτοφώρω να διατηρούν οφειλές θα καλούνται να πληρώνουν αναδρομικά έως και 600 ευρώ.

Το αναδρομικό χαράτσι θα αναγκάζονται να πληρώσουν όσοι "πιάνονται" από ελέγχους του υπουργείου Οικονομικών ή και κατά τη διαδικασία παράδοσης των πινακίδων τους στις εφορίες.

Μπροστά στον κίνδυνο να χάσει εκατομμύρια το κράτος, από πολίτες που σχηματίζουν ουρές την τελευταία διετία για να καταθέσουν τις πινακίδες τους, τον Φεβρουάριο πέρυσι διατάχθηκε να γίνει αναδρομική διασταύρωση για να πιαστούν μερικοί που παρέλειψαν να πληρώσουν κάποια χρονιά για το "σήμα".

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάζει το Πρώτο Θέμα, μόνο από τους ελέγχους που έγιναν με έτος αναφοράς το 2008, εντοπίστηκαν 31.510 ιδιοκτήτες ΙΧ χωρίς σήμα τελών κυκλοφορίας.

Σύμφωνα με τη διαδικασία οι φορολογούμενοι καλούνται να δώσουν εξηγήσεις και, αν διαπιστωθεί τελικώς πως έπρεπε να πληρώσουν τα τέλη οι ίδιοι ή άλλοι ιδιοκτήτες, τους καταλογίζονται αναδρομικά τα ποσά και με τόκο.

Από τους 31.510 περιπτώσεις που εντοπίστηκαν, σε απολογία προσήλθαν οι 26.010, ενώ οι υπόλοιποι ακόμα αναζητούνται.

Τα περισσότερα μάλιστα περιστατικά φοροδιαφυγής παρατηρούνται στην επαρχία.

Ποια είναι τα πρόστιμα

* Για τα Ι.Χ. επιβατικά και μοτοσικλέτες, καθώς και τα τύπου Jeep:

* Για οχήματα στα οποία αναλογούν τέλη κυκλοφορίας κατώτερα των 30 ευρώ, το πρόστιμο ανέρχεται σε 30 ευρώ.

* Για οχήματα στα οποία αναλογούν τέλη κυκλοφορίας ανώτερα των 30 ευρώ, το πρόστιμο ανέρχεται στο ύψος των τελών κυκλοφορίας (προσαύξηση 100%).

* Επιπλέον, σε περίπτωση μη καταβολής ή εκπρόθεσμης καταβολής του ειδικού φόρου αυτοκινήτων μεγάλου κυβισμού, επιβάλλεται από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. και πρόστιμο 1% επί του οφειλόμενου ειδικού φόρου για κάθε μήνα καθυστέρησης (με ανώτατο όριο το 100% του βεβαιωμένου ποσού ή δηλαδή το τετραπλάσιο του τέλους που δεν καταβλήθηκε).

* Στην περίπτωση που το όχημα απαλλάσσεται από τέλη κυκλοφορίας, το πρόστιμο για την εκπρόθεσμη προμήθεια του ειδικού σήματος είναι ίσο με ½ των τελών κυκλοφορίας που αντιστοιχούν στον κυλινδρισμό του κινητήρα , με ελάχιστον ποσό τα 30 ευρώ.

Σε περίπτωσης συνιδιοκτησίας, για τα τέλη κυκλοφορίας και το πρόστιμο ευθύνονται όλοι οι συνιδιοκτήτες.

Αν το συνολικό ποσό της βεβαίωσης ξεπερνά τα 150 ευρώ, καταβάλλεται σε έξι ίσες μηνιαίες δόσεις.

Η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη για τις δημόσιες υπηρεσίες ημέρα του επόμενου μήνα από τη βεβαίωση της οφειλής και κάθε μία από τις επόμενες, την τελευταία εργάσιμη για τις δημόσιες υπηρεσίες, ημέρα των αντιστοίχων μηνών που ακολουθούν.

Πηγη

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Αναδρομικό χαράτσι και στα τέλη κυκλοφορίας"

Leave a reply