[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Μεσα Μαζικης Υποδούλωσης
Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012 Posted by STEVENIKO

Η ελεγχόμενη πληροφόρηση, η προσπαθεια των των ΜΜΕ να αφαιρέσουν κάθε ικανότητα του ανθρώπου να σκέφτεται και να αντιδρά μας κάνουν να αντιληφθούμε τις συνθήκες ανελευθερίας στις οποίες ζει ο σύχρονος άνθρωπος, οι οποίες οδηγούν σε πολιτική ομηρεία.



της Νεφέλης Πετρούτσου


Η ραγδαία τεχνολογική ανάπτυξη, έχει δημιουργήσει την ανάγκη μιας πολύπλευρης ενημέρωσης. Το δικαίωμα κάθε ανθρώπου για έγκαιρη και υπεύθυνη ενημέρωση εξαρτάται σήμερα σχεδόν αποκλειστικά από τα ΜΜΕ. Όταν παρουσιάζονται επιλεκτικά ορισμένες πτυχές ενός γεγονότος, και κάποιες άλλες αποκρύπτονται, όταν διαστρεβλώνεται και παραποιείται η αλήθεια, όταν κατασκευάζονται και διασπείρονται ψευδείς ειδήσεις και όταν δεν υπάρχει αμεροληψεία τότε τα ΜΜΕ μετατρέπονται σε τύραννο και δυνάστη της ανθρώπινης σκέψης. Την ελέγχουν και την υποδουλώνουν. Δεν ενημερώνουν τους πολίτες αλλά χρησιμοποιούν την ανάγκη τους για ενημέρωση για να διαμορφώσουν και να κατευθύνουν την κοινή γνώμη.

Η λειτουργία των ΜΜΕ ειναι αναπόφευκτα συνδεδεμένη με την εξυπηρέτηση κυρίαρχων πολιτικών και οικονομικών συμφερόντων. Ο στόχος της συνεχούς επέκτασης υπηρετείται με τον πόλεμο, με την οικονομική διείσδυση και την πολιτική αφομοίωση. Αυτή την πολιτική, τον πολιτιστικό ιμπερεαλισμό υπηρετούν άριστα τα ΜΜΕ. Την εποχή της παγκοσμιοποίησης, τα ΜΜΕ χάρη στον τρόπο αλλά και στην συχνότητα με την οποία μεταδίδουν τέτοια μυνήματα, δεν αφήνει περιθώρια αντίστασης. Στόχος των ισχυρών είναι να μοιάζουν όλοι με όλους, να σκέφτονται και να συμπεριφέρονται με τον ίδιο τρόπο. Την ομοιομορφία αυτή επιβάλλει η εικόνα της τηλεόρασης.

Η τηλεόραση αποτελεί κίνδυνο γαι τη δημοκρατία. μεγάλο κίνδυνο για την κατάργηση της πολυφωνίας, και χειραγωγεί τα πλήθη με διάφορες μεθόδους: φανατισμός, δημαγωγία, μισαλλοδοξία και στο κλίμα της κοινωνικής εξαθλείωσης και φόβου των πολιτών μεταδίδει με ύπουλο τρόπο ρατσιστικές αντιλήψεις. (Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού αποτελεί το γεγονός ότι στις ειδήσεις όταν ακούμε για κάποια εγκληματική ενέργεια, εάν ο δράστης είναι έλληνας τότε αναφερόμαστε σε αυτόν μέσω επιθέτων με βάση την ηλικία του, τον τόπο διαμονής του, την οικογενειακή του κατάσταση και λοιπά. Αντίθετα οταν ο δράστης ειναι αλλοδαπός τότε η καταγωγή του είναι το μόνο που απασχολεί τους "δημοσιογράφους". πχ δεν ακούμε ποτέ ο έλληνας, αλλά ο 42χρονος, ο 54χρονος, ο περιπτεράς, ο σύζυγος κ.α ενώ ο αλβανός δράστης, ο βούλγαρος, ο πακιστανός.)

Συνοψίζοντας τα ΜΜΕ προωθούν μεγάλα συμφέροντα, παράγουν "πολιτισμό", ελέγχουν και ασκούν ουσιαστική εξουσία. Διεκδικούν τον τίτλο της τέταρτης εξουσίας,και με το χαρακτηριστικό "Μαζική Ενημέρωση" τοποθετούν τον πολίτη στη θέση της μάζας υπό επεξεργασία. Έτσι διαμορφώνουν συνειδήσεις, πολιτικό και κομματικό ήθος.

Άλλο ένα μέσο υποδούλωσης του ανθρώπου που καταργεί την προυπόθεση ελευθερίας του σημερινού ανθρώπου είναι η προπαγάνδα. Η προπαγάνδα, όπως και η εξουσία έχει εξαναγκαστικό χαρακτήρα, και γι' αυτό περιορίζει την ελευθερία αυτών προς τους οποίους απευθύνεται. Προπαγάνδα είναι κάθε τεχνική μέθοδος με την οποία επηρεάζονται και ελέγχονται οι στάσεις, οι γνώμες, και η συμπεριφορά των ανθρώπων. Στοχεύει στην εξουδετέρωση της πνευματικής και ηθικής αντίστασης του δέκτη, και επιδιώκει την αφαίρεση των ικανοτήτων του να κρίνει ορθολογικά και να έχει προσωπική βούληση. Επομένως στρέφεται εναντίον της ελευθερίας του ανθρώπου μετατρέποντάς τον σε υποχείρειο του προπαγανδιστή. Έτσι στην εποχή μας αποτελεί κύριο μέσο για την διατήρηση της εξουσίας. Η ελεγχόμενη πληροφόρηση, η προσπαθεια των των ΜΜΕ να αφαιρέσουν κάθε ικανότητα του ανθρώπου να σκέφτεται και να αντιδρά μας κάνουν να αντιληφθούμε τις συνθήκες ανελευθερίας στις οποίες ζει ο σύχρονος άνθρωπος, οι οποίες οδηγούν σε πολιτική ομηρεία. Προκειμένου να διατηρήσουμε λοιπόν την πνευματική μας αυτοτέλεια και ελευθερία, πρέπει να αντιληφθούμε τις πατερναλιστικές παρεμβάσεις που μας ασκούνται από το εκπαιδευτικό σύστημα, από την εκκλησία, το κράτος, την αστυνομία και τα ΜΜΕ.

Σύχρονη μορφή υποδούλωσης, αποτελεί και ο καταναλωτισμός που μονοπωλεί η τηλεόραση. Ο άνθρωπος, σαν πιστός "υπήκοος της καταναλωτικής κοινωνίας" μπαίνει σε μηχανισμούς δημιουργίας αναγκών οι οποίες συνεχώς ανανεώνονται αλλά ποτέ δεν μπορούν να κορεστούν. Καλλιεργείται η ψευδαίσθηση οτι η ευτυχία εξαρτάται από τα υλικά αγαθά. Η διαφημιστική βία που ασκειται στον άνθρωπο τον κάνει ευάλωτο στα μυνήματα που δέχεται από τα ΜΜΕ. 9 στις 10 διαφημήσεις είναι βαθύτατα σεξιστικές και ίσως είναι η πιο επικίνδυνη μορφή σεξισμού γιατί έχει βάση του τη θεωρία οτι η γυναίκα είναι εμπόρευμα, ("λάφυρο" για τον άνδρα που φοράει την τάδε κωλώνια ή έχει το τάδε αυτοκίνητο), σκεύος ηδονής ή απλά χρηστικό αντικείμενο.

Συνεχίζοντας, πρωτεύουσα θέση στο τηλεοπτικό πρόγραμμα έχουν πλέον τα reality shows. Οι παίκτες συγκατοικούν σε ένα χώρο του οποίου κάθε γωνιά βιντεσκοπείται. Το απαραβίαστο δικαίωμα της ιδιωτικής ζωής καταπατείται με την συγκατάθεση των παικτών. Μεσω τέτοιων κακόγουστων και ανούσιων θεαμάτων ο κόσμος εξοικειώνεται με την ιδέα της παρακολούθησης και υπάρχει ο κίνδυνος σε λίγα χρόνια οι πολίτες να θεωρούν απόλυτα φυσιολογική την παραβίαση των δικαιωμάτων τους απ' το κράτος και την αστυνομία.

Τέλος, τα ΜΜΕ προβάλλουν πρότυπα εγκληματικότητας, βίας και δαφθοράς με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να εξοικοιώνονται με την φρίκη που γεννά η βία το οποίο έχει άμμεσα σχέση με τον εκμαυλισμό συνειδήσεων. Οι τηλεθεατές αποκτούν ανεκτηκότητα, αδιαφορία ή ακόμα χειρότερα αντλούν ευχαρίστηση από τη βία. Χάρη στην τηλεόραση ο κόσμος έχει αποκτήσει ανοσία, μιθριδατισμό στην βία. Αυτή η έκλυση ηθών που συνοδεύει την απροκάλυπτη διαφθορά που προβάλλεται από την τηλεόραση, εξυπηρετεί καπιταλιστικά συμφέροντα. Καθημερινά ακούμε εξωφρενικά νουμερα αστέγων, παιδιων που πεθαίνουν από ασιτία, από αρρώστιες, γυναίκών και παιδιών που κακοποιούνται, άτομα θύματα φυσικών καταστροφών, όμως λόγω της ανοσίας που μας δημιούργησαν, αδιαφορούμε ή τα απωθούμε γρήγορα από την μνήμη μας. Ομως ο ευτελισμός της αξίας της ζωής μας και ο βιασμός της λογικής μας δυστυχώς δεν σταματούν εδώ........


STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Μεσα Μαζικης Υποδούλωσης"

Leave a reply