[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Ο Εμφύλιος Πόλεμος στη μεγάλη οθόνη
Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012 Posted by STEVENIKO

Πολύπτυχο αφιέρωμα στις ταινίες μυθοπλασίας και τεκμηρίωσης στην ταινιοθήκη της Ελλάδας
Ο Εμφύλιος Πόλεμος στη μεγάλη οθόνη


Κινηματογραφικό αφιέρωμα με τίτλο «Ο ελληνικός εμφύλιος στην οθόνη» διοργανώνει από τις 9 έως τις 15 Φεβρουαρίου 2012, η Ταινιοθήκης της Ελλάδας, μια εβδομάδα με εκδηλώσεις, συζητήσεις και καθημερινές προβολές. Κινηματογραφικά τεκμήρια της εποχής, ταινίες μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ σχολιάζονται από τους δημιουργούς τους και άλλους ειδικούς στο πλαίσιο ευρύτερων εκδηλώσεων.

Αναλυτικότερα, την Πέμπτη 9/ 2 στις 19.30, δυο ώρες πριν από την τιμητική προβολή των «Κυνηγών» του Θεόδωρου Αγγελόπουλου, θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με θέμα «Ο ελληνικός εμφύλιος στην οθόνη: η μυθοπλασία». Στην συζήτηση θα συμμετέχουν οι σκηνοθέτες Παντελής Βούλγαρης, Τάσος Ψαρράς και Κώστας Βρεττάκος, η κριτικός κιν/φου Μαρία Κατσουνάκη, η Μαρία Κομνηνού, αναπληρώτρια καθηγήτρια/ Γεν. Γραμ. Δ.Σ. ΤΤΕ και η καθηγήτρια Πέπη Ρηγοπούλου (συντονισμός από τον καθηγητή και αντιπρόεδρο των ΑΣΚΙ Ηλία Νικολακόπουλο).

Μια δεύτερη στρογγυλή τράπεζα με θέμα «Ο ελληνικός εμφύλιος στην οθόνη: το ντοκιμαντέρ» θα γίνει την Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου στις 19.30 με την συμμετοχή των σκηνοθετών Φώτου Λαμπρινού, Ροβήρου Μανθούλη, Μάνου Ζαχαρία, Θανάση Σκρούμπελου και Ηλία Γιαννακάκη, του διευθυντή μουσείου- αρχείου της ΕΡΤ Βασίλη Αλεξόπουλου και του ιστορικού, Μέλους Δ.Σ. των ΑΣΚΙ, Τάσου Σακελλαρόπουλου (συντονισμός από την ιστορικό και Μέλος Δ.Σ. των ΑΣΚΙ Ιωάννα Παπαθανασίου).

Σύμφωνα με την Ταινιοθήκη «το εκτενές αυτό αφιέρωμα που πραγματοποιείται για πρώτη φορά στη χώρα μας, επιχειρεί να καλύψει ένα κενό. Φιλοδοξεί σε μια ολοκληρωμένη και καθόλα αντιπροσωπευτική παρουσίαση των κινηματογραφικών εγγραφών που σήμερα διαθέτουμε για τον ελληνικό εμφύλιο πόλεμο. Έχοντας ως αφετηρία τις αρχικές καταγραφές, που προώθησε την εποχή της σύγκρουσης, με τη μορφή επικαίρων και μικρών ενημερωτικών ταινιών, η προπαγάνδα των δύο αντίπαλων στρατοπέδων, το αφιέρωμα εκτείνεται στην επισκόπηση της ελληνικής κινηματογραφικής παραγωγής επί έξι και πλέον δεκαετίες. Αποσκοπεί έτσι σε μια νέα ανάγνωση των τρόπων με τους οποίους ο ελληνικός κινηματογράφος ενσωμάτωσε και διαπραγματεύτηκε την εμφύλια σύγκρουση, χρησιμοποιώντας άλλοτε τη μυθοπλασία και άλλοτε, όπως τα τελευταία κυρίως χρόνια, το δημιουργικό ντοκιμαντέρ.»

Η προβολή και ο σχολιασμός άγνωστων κινηματογραφικών τεκμηρίων της περιόδου του εμφυλίου πολέμου συνιστά ένα από τα βασικά μελήματα του αφιερώματος. Στα σύντομα κινηματογραφικά επίκαιρα που παραχωρήθηκαν από το Διεύθυνση Μουσείου-Αρχείου της ΕΡΤ, προστίθενται άγνωστα και σημαντικά αρχεία που απόκεινται στις συλλογές της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.

Το ακριβές πρόγραμμα προβολών δεν έχει προς το παρόν ανακοινωθεί αλλά στις ταινίες που αναμένεται να προβληθούν περιλαμβάνονται οι «Θίασος», «Κυνηγοί», «Μεγαλέξανδρος» και «Το λιβάδι που δακρύζει» του Θόδωρου Αγγελόπουλου, «Χάππυ Νταίη», «Πέτρινα χρόνια» και «Ψυχή βαθιά» του Παντελή Βούλγαρη, «Τα παιδιά της Χελιδώνας» του Κώστα Βρεττάκου, τα «Χρόνια της θύελλας» του Νίκου Τζήμα, η «Κάθοδος των Εννέα του Χρήστου Σιοπαχά και η «Βασιλική» του Βαγγέλη Σερντάρη.

Τα ντοκιμαντέρ «Καπετάν Κεμάλ, ο σύντροφος», «Ο ελληνικός εμφύλιος πόλεμος», «Νέος Παρθενώνας», «Μακρόνησσος» και «Η ζωή στους βράχους» βρίσκονται επίσης στον προγραμματισμό της Ταινιοθήκης.




STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Ο Εμφύλιος Πόλεμος στη μεγάλη οθόνη"

Leave a reply