[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
"Το ερώτημα είναι πώς θα χρεοκοπήσει η Ελλάδα"
Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012 Posted by STEVENIKO

Ως αναπόφευκτη χαρακτηρίζουν την ελληνική χρεοκοπία οι Financial Times, αναφέροντας πως το πραγματικό ερώτημα δεν είναι το αν ή πότε αλλά το πώς θα οδηγηθούμε σε αυτό το τέλος.

Επισημαίνοντας πως οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τους ιδιώτες δανειστές φαίνεται να μην οδηγούν πουθενά, σημειώνεται πως μέσα στην ευρύτερη κρίση της Ευρωζώνης είναι δευτερεύον θέμα.

Σε αυτή την πρωτοβουλία, συνεχίζει το άρθρο, υπάρχουν δύο προβλήματα που συνοψίζονται στο ότι η ελληνική οικονομία πηγαίνει πολύ χειρότερα από ό,τι αναμενόταν και στο ότι είναι μάλλον απίθανο να επιτευχθεί η συμφωνία στην οποία τόσοι πολλοί ελπίζουν.

Ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, δηλώνει πως το ΑΕΠ πιθανότατα συρρικνώθηκε περισσότερο από 6% το 2011, ενώ πριν από έξι μήνες, προβλεπόταν ύφεση 3,8%.

Επίσης, αυξάνονται οι ανάγκες χρηματοδότησης της Ελλάδας, με τις τράπεζες της χώρας να εκτιμάται ότι χρειάζονται αναδιάρθρωση κεφαλαίων 40 δισεκατομμυρίων ευρώ, λόγω των μαζικών αναλήψεων και όχι 26 δισεκατομμυρίων ευρώ που είχε υπολογιστεί πριν από λίγους μήνες.

Δύσκολα μπορεί να υπάρξει συμφωνία για οτιδήποτε όταν το έδαφος μετακινείται τόσο βίαια κάτω από τα πόδια όσων εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις. Η διαγραφή χρέους υποτίθεται ότι θα είναι εθελοντική. Οι όροι της, όμως, είναι πολύ σκληροί και ορισμένοι ομολογιούχοι θα παλέψουν άγρια.

Στόχος είναι να μειωθεί ο λόγος χρέους/ΑΕΠ της Ελλάδας στο 120% μέχρι το 2020, από 160% που είναι σήμερα. Με διαγραφή χρεών κατά 50%, όμως, είναι μάλλον απίθανο να επιτευχθεί ο στόχος, δεδομένης της μακροοικονομικής επιδείνωσης.

Η συμφωνία, παράλληλα, δεν μπορεί να είναι πολύ γενναιόδωρη για την Αθήνα, ή για άλλες υπερχρεωμένες χώρες της Ευρωζώνης, όπως η Πορτογαλία, που ενδέχεται να ζητήσουν παρόμοιο deal.

Το πραγματικό ερώτημα πλέον δεν είναι εάν ή πότε θα χρεοκοπήσει η Ελλάδα, αλλά πώς. Η πρωτοβουλία για εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα, όπως σημειώνεται, αφορά τη διαχείριση μιας ελεγχόμενης χρεοκοπίας. Για τον λόγο αυτό είναι τόσο σημαντική η ελεγχόμενη χρεοκοπία, δεδομένου μάλιστα ότι η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει χρέη 14,5 δισεκατομμυρίων ευρώ στις 20 Μαρτίου.

Χωρίς τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, δεν θα έχει επαρκή ρευστότητα για να τα καταφέρει. Οι ομολογιούχοι θα πρέπει να δεχθούν την ελληνική χρεοκοπία ακόμη και με απαίσιους όρους που προτείνονται. Σε αντίθετη περίπτωση, καταλήγει το άρθρο, μπορεί να τους επιβληθούν ακόμη χειρότεροι.


Πηγη

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for ""Το ερώτημα είναι πώς θα χρεοκοπήσει η Ελλάδα""

Leave a reply