[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
«Βελούδινη» επιστροφή στη δραχμή προτείνουν οι Times!
Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012 Posted by STEVENIKO

Αναλυτική πολυσέλιδη πρόταση για το πώς η Ελλάδα θα μπορούσε να βγει από την ευρωζώνη με τον πιο ανώδυνο τρόπο παρουσιάζουν οι Times του Λονδίνου, υποβάλλοντας συμμετοχή στο διαγωνισμό για το βραβείο Γούλφσον, που θεσμοθέτησε πριν από λίγους μήνες ο ίδιος ο λόρδος Γούλφσον.

Η βασική πρόταση, την οποία έχει συντάξει ο οικονομικός αναλυτής της εφημερίδας, Όλιβερ Καμ, είναι η υιοθέτηση της... «νέας δραχμής» σε σταθερή ισοτιμία τόσο με το ευρώ όσο και με το δολάριο.

Με τον τρόπο αυτό, υποστηρίζει η πρόταση, η Ελλάδα θα αποκτούσε αξιοπιστία στις αγορές και θα απέτρεπε τη φυγή κεφαλαίων στο εξωτερικό, επομένως την κατάρρευση των ελληνικών τραπεζών πριν την εισαγωγή του νέου νομίσματος.

Η λειτουργία των αγορών θα εξασφάλιζε ότι η δραχμή θα ήταν «προσκολλημένη» στο σχετικά πιο υποτιμημένο από τα δύο νομίσματα. Η χώρα θα αποκτούσε λίγο υψηλότερη ανταγωνιστικότητα, χωρίς να θυσιάζει τη νομισματική αξιοπιστία της. Θα εξασφάλιζε επίσης περιθώριο «ανάσας» για τις απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές στο κράτος πρόνοιας και την αγορά εργασίας, τονίζει η πρόταση των Times.

Η εφημερίδα σχολιάζει ότι το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ΕΕ είναι απλό και απαιτεί την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, τόσο προς όφελος των Ελλήνων όσο και του ενιαίου νομίσματος. Η ελληνική πτώχευση ή αναδιάρθρωση χρέους είναι μεν αναπόφευκτη, αλλά δε λύνει το πρόβλημα, σημειώνουν οι Times.

Τονίζεται επίσης ότι ο προτεινόμενος μηχανισμός εξόδου δεν αναιρεί την ανάγκη να βάλουν οι Έλληνες σε τάξη τα δημόσια οικονομικά τους. Οι Times προσθέτουν ότι, για την αποφυγή κερδοσκοπικών επιθέσεων, απαιτείται η στήριξη ενός τέτοιου σχεδίου από τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης και το ΔΝΤ με συναλλαγματικά αποθεματικά.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου της Commerzbank, Κλάους-Πέτερ Μίλερ, υπογράμμισε σε δηλώσεις του ότι «οι Έλληνες χρειάζονται τελικά ένα νόμισμα, το οποίο θα μπορούν να το υποτιμούν» και εκτίμησε ότι θα χρειαστεί πολύς χρόνος, έως ότου η ελληνική κυβέρνηση ανασυγκροτήσει τις μη λειτουργικές δομές, που θα αποκαταστήσουν την ανταγωνιστικότητα.

Από την πλευρά του, το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, Έβαλντ Νοβότνι, δήλωσε πως εκτιμά ότι η Ελλάδα θα παραμείνει μέλος του ευρώ, αλλά «αυτό απαιτεί αριθμό μέτρων τόσο στην ελληνική πλευρά όσο και στα άλλα κράτη-μέλη της ευρωζώνης». «Ελπίζω ότι αυτά τα μέτρα θα τεθούν σε ισχύ, αλλά κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος αυτή τη στιγμή» πρόσθεσε χαρακτηριστικά.


STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "«Βελούδινη» επιστροφή στη δραχμή προτείνουν οι Times!"

Leave a reply