[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Συρία: 260 νεκροί σε μια νύχτα
Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012 Posted by STEVENIKO

«Η ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΟΤΕΡΗ ΣΦΑΓΗ»


Ως «την τρομακτικότερη σφαγή» από την έναρξη της επανάστασης εναντίον του καθεστώτος Ασαντ, το Μάρτιο του 2011, χαρακτηρίζει το Εθνικό Συριακό Συμβούλιο, στο οποίο συμμετέχουν τα περισσότερα αντιπολιτευτικά κινήματα στη Συρία, το θάνατο 260 ανθρώπων στην πόλη Χομς κατά τη διάρκεια της νύχτας, απευθύνοντας παράλληλα έκκληση στη Ρωσία «να καταδικάσει το καθεστώς και να το καταστήσει υπεύθυνο για τις σφαγές».


Φωτό από διαδηλώσεις Σύρων κατά του καθεστώτος του Ασάντ.
Φωτό από διαδηλώσεις Σύρων κατά του καθεστώτος του Ασάντ.

«Τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, το καθεστώς Ασαντ πραγματοποίησε την τρομακτικότερη σφαγή από την αρχή της εξέγερσης στη Συρία», τονίζει σε ανακοίνωσή του το Συμβούλιο.

«Οι δυνάμεις του Ασαντ βομβάρδισαν κατοικημένες περιοχές στη Χομς, όπως οι συνοικίες Χαλιντίγια και Κουσούρ, προκαλώντας το θάνατο 260 πολιτών και τον τραυματισμό εκατοντάδων, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά», συνεχίζει η ανακοίνωση.

«Στη διάρκεια της επίθεσης κτίρια κατοικιών και σπίτια δέχτηκαν ισχυρούς και τυχαίους βομβαρδισμούς», προστίθεται στην ανακοίνωση.

«Ταυτόχρονα, οι δυνάμεις του Ασαντ βομβάρδισαν την πόλη Τζισρ αλ-Σουγούρ (βορειο-δυτικά), περίχωρα της Δαμασκού και ανατολικές συνοικίες της Γούτα, κοντά στη Δαμασκό, σε μια σειρά επιχειρήσεων που μοιάζει να είναι προετοιμασία για ανάλογες σφαγές», υπογραμμίζει το Συμβούλιο.

Το ΕΣΣ «ζητεί από τη Ρωσία να αλλάξει τη στάση της απέναντι στις σφαγές του συριακού καθεστώτος». Επίσης ζητεί από τη Μόσχα να καταδικάσει το καθεστώς Ασαντ να το καταστήσει υπεύθυνο για τις σφαγές...και να επιτρέψει στους Σύρους να εκλέξουν δημοκρατικά ένα καθεστώς που θα τους δώσει ελευθερία και αξιοπρέπεια.

Νωρίτερα, η κυβέρνηση της Δαμασκού διέψευσε ότι ο συριακός στρατός βομβάρδισε συνοικίες της Χομς στην κεντρική Συρία, σύμφωνα με το πρακτορείο Sana, το οποίο μετέδωσε πως οι άμαχοι σκοτώθηκαν από ενόπλους.

«Πηγή των μέσων ενημέρωσης διέψευσε τους βομβαρδισμούς από τον στρατό ορισμένων συνοικιών της Χομς, όπως μετέδωσαν ορισμένα τηλεοπτικά δίκτυα τα οποία παρακινούν σε βιαιότητες», διευκρίνισε το πρακτορείο.

Το Sana, επικαλούμενο την πηγή αυτή, τόνισε πως οι άμαχοι που σκοτώθηκαν στη Χομς, εικόνες των οποίων «μετέδωσαν δορυφορικά τηλεοπτικά δίκτυα, ήταν πολίτες που απήχθησαν και σκοτώθηκαν από ενόπλους».

Το πρακτορείο κατηγορεί τους ενόπλους αυτούς ότι «θέλουν να εκμεταλλευτούν τις συγκεκριμένες πληροφορίες για να πιέσουν το Συμβούλιο Ασφαλείας» του ΟΗΕ.

Στο μεταξύ, ότι ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ, πρόκειται να ανατραπεί, αλλά η διαδικασία μπορεί να είναι «μακρά και αιματηρή» καθώς έχει τη στήριξη του Ιράν, υποστήριξε χθες ο υφυπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Ντάνι Αγιαλόν.

Σε δηλώσεις του στο περιθώριο του Συνεδρίου του Μονάχου για την Ασφάλεια, ο Αγιαλόν είπε ότι η υποστήριξη που διαθέτει ο Άσαντ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ίσως παρατείνει την εξουσία του. Δεν αναφέρθηκε σε κάποια χώρα ονομαστικά, ωστόσο ήταν προφανές ότι αναφερόταν στη Ρωσία και στην Κίνα.

«Ο Άσαντ δεν αντιμετωπίζει δυστυχώς καμιά πραγματική πρόκληση από την διεθνή κοινότητα καθώς η υπόθεσή του έχει απαγορευτεί να συζητηθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας εξαιτίας κάποιων μελών του ΣΑ, και επειδή συνεχίζει να λαμβάνει υλική, οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη από τους Αγιατολάδες στο Ιράν και της Χεζμπολάχ», είπε ο Αγιαλόν.

«Έτσι, έχοντας αυτούς τους δύο πολιτικούς πόρους στο Συμβούλιο Ασφαλείας και στρατιωτικούς πόρους στο Ιράν, δυστυχώς μπορεί να μείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα παρότι έχασε τη νομιμότητά του και κάποια στιγμή τελικά θα πέσει, αλλά μπορεί να είναι μια μακρόχρονη και αιματηρή διαδικασία».

Ο Αγιαλόν πρόσθεσε ότι η Ρωσία πρέπει να σταματήσει να παρέχει όπλα στη Συρία διότι αυτό θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει ακόμα περισσότερο την κατάσταση.

Ρωσική εφημερίδα ανέφερε την 23η Ιανουαρίου πως η Ρωσία συνήψε μια σύμβαση με τη Συρία για την πώληση περίπου 40 εκπαιδευτικών αεροσκαφών έναντι περίπου μισού δισεκατομμυρίου δολαρίων παρά τις εντεινόμενες επικρίσεις διεθνώς για το εμπόριο όπλων με προορισμό τη χώρα αυτή.

Η εφημερίδα Kommersant επικαλέστηκε πηγή προσκείμενη στην εταιρία που κατέχει το μονοπώλιο στις εξαγωγές όπλων στη Ρωσία, την Rosoboronexport, κι ανέφερε πως είπε ότι οι δύο πλευρές υπέγραψαν το συμβόλαιο έπειτα από συνομιλίες τον Δεκέμβριο και η Δαμασκός θα καταβάλει 550 εκατ. δολάρια για 36 αεροσκάφη Γιάκοβλεφ Yak-130.

Ο Αγιαλόν εκτίμησε ότι το κύριο σώμα του συριακού στρατού παραμένει άθικτο, «παρά τις λίγες λιποταξίες».


Πηγη

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Συρία: 260 νεκροί σε μια νύχτα"

Leave a reply