[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Φλέγεται για δεύτερη μέρα η Αίγυπτος
Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012 Posted by STEVENIKO

ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΓΙΑ 3 ΝΕΚΡΟΥΣ


Φωτιά παίρνει ξανά η Αίγυπτος καθώς συνεχίζονται για δεύτερη ημέρα οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας που ξέσπασαν αμέσως μετά το μακελειό σε ποδοσφαιρικό αγώνα προχθές, στο Πορτ Σάιντ, όπου 74 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους.

Φλέγεται για δεύτερη μέρα η Αίγυπτος

Διαδηλωτές πολιορκούν σήμερα για δεύτερη ημέρα το υπουργείο Εσωτερικών της Αιγύπτου στο κέντρο του Καΐρου, για να εκφράσουν την οργή τους κατά της στρατιωτικής εξουσίας, η οποία έχει γίνει στόχος της λαϊκής οργής μετά το μακελειό. Μια οργή η οποία συνδυάζεται με την ευρύτατη δυσαρέσκεια για την πορεία των μεταρρυθμίσεων που έχει αναλάβει η στρατιωτική ηγεσία της χώρας.

Εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν το μεσημέρι στην πλατεία Ταχρίρ, που βρίσκεται κοντά στο υπουργείο, για την προσευχή της Παρασκευής, κρατώντας σημαίες και φωνάζοντας συνθήματα κατά του στρατιωτικού καθεστώτος.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα ξένα ΜΜΕ, ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του στο Κάιρο αφού τραυματίστηκε από μία σφαίρα ενώ δύο ακόμη έχασαν τη ζωή τους στο Σουέζ, όταν η αστυνομία χρησιμοποίησε πραγματικά πυρά για να διαλύσει το πλήθος, το οποίο προσπαθούσε να εισβάλει σε ένα αστυνομικό τμήμα, όπως δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες και πηγές από τις υπηρεσίες παροχής πρώτων βοηθειών.

Στη διάρκεια της νύχτας χιλιάδες διαδηλωτές πέταξαν πέτρες εναντίον του υπουργείου Εσωτερικών στο Κάιρο και οι δυνάμεις ασφαλείας απάντησαν με δακρυγόνα, όμως το πλήθος ανασυντασσόταν συνεχώς. Η αντιπαράθεση συνεχίστηκε και μέχρι το πρωί οι διαδηλωτές είχαν καταφέρει να παραμερίσουν ένα οδόφραγμα και να βρεθούν πιο κοντά στο υπουργείο.

"Θα μείνουμε μέχρι να κερδίσουμε τα δικαιώματά μας. Είδατε τι συνέβη στο Πορτ Σάιντ;", δήλωσε ο Άμπου Χανάφι, ένας διαδηλωτής ο οποίος έφτασε μπροστά στο υπουργείο Εσωτερικών χθες το απόγευμα και παραμένει εκεί.

Εκδίκηση των αρχών, βλέπουν οι ultras

Οργανώσεις της νεολαίας καλούν σήμερα σε διαδηλώσεις και έχουν ονομάσει τη σημερινή ημέρα "Παρασκευή της οργής".

Πολλοί αιγύπτιοι κατηγορούν τις αρχές για την αποτυχία τους να προστατέψουν τους οπαδούς στο στάδιο του Πορτ Σάιντ. Πιστεύεται ότι η πλειοψηφία των νεκρών ήταν οπαδοί της ομάδας al-Ahly του Καΐρου που δέχθηκαν επίθεση μετά την ήττα τους από την ομάδα al-Masry του Πορτ Σάιντ.

Σκληροπυρηνικοί οπαδοί της al-Ahly, γνωστοί ως "ultras" κατηγόρησαν τις αρχές ότι δεν απέτρεψαν τις δολοφονίες. "Τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν εναντίον των επαναστατικών δυνάμεων δεν θα σταματήσουν την επανάσταση, ούτε θα τρομάξουν τους επαναστάτες", έγραφε ένα φυλλάδιο των ultras οι οποίοι υποστηρίζουν ότι οι αρχές ήθελαν να τους εκδικηθούν, επειδή βρίσκονταν μεταξύ αυτών που συγκρούστηκαν με την αστυνομία κατά τις περσινές εξεγέρσεις που οδήγησαν στην πτώση του Χόσνι Μουμπάρακ.


Πηγη

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Φλέγεται για δεύτερη μέρα η Αίγυπτος"

Leave a reply