[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Ακρίβεια φτώχεια και ανατροπή
Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012 Posted by -

Περικοπές εισοδήματος ανεργία, συσσίτια και αυτοκτονίες.Συνεχείς ανατιμήσεις,κοινωνικός αμοραλισμός και υπερκέρδη.Το εκρηκτικό μίγμα που βιώνουν οι πολίτες της χώρας.Μια κατάσταση που ενώ απαιτεί αλληλεγγύη,οδηγεί το λαό σε εξέγερση..

Την ώρα που τα νέα μέτρα ψηφίζονται με ρυθμούς πολυβόλου μέσα στο μεγάλο κτήριο της οδού Αμαλίας στο Σύνταγμα,την ώρα που οι απολύσεις φέρνουν στρατιές νέων ανέργων,οι ουρές στα συσσίτια πυκνώνουν και οι αυτοκτονίες για χρέη δεν μπορούν πιά να καλυφθούν άλλο με το πέπλο της κοινωνικής σιωπής,ακόμα και επίσημα στοιχεία του καθεστώτος αποτυπώνουν την τρέχουσα ελληνική καθημερινότητα.

Παρά τις παραδοσιακές και διαχρονικές υποσχέσεις για «πόλεμο στην ακρίβεια»,ο πληθωρισμός και μαλιστα στο μέσο της μεγαλύτερης μεταπολεμικά ύφεσης που βυθίζει την Ελλάδα,παραμένει προκλητικά ψηλός.

Οι ντόπιοι και ξένοι μεγαλομαυραγορείτες, δηλαδή οι μεγαλέμποροι και μεγαλοβιομήχανοι,κόντρα σε κάθε κανόνα και οικονομική θεωρία που μιλάει για προσφορά και ζήτηση που διαμορφώνει τις τιμές πώλησης αγαθών και υπηρεσιών,δίνουν το σύνθημα και στα κατώτερα επίπεδα της αγοράς που μέσω των συμμοριών-καρτέλ ασφυκτικά ελέγχουν και συνεχίζουν ανενόχλητοι το φαγοπότι τους, πίνωντας και την τελευταία σταγόνα αίματος του άνεργου,του εργαζόμενου,του συνταξιούχου.Όλων μας.

Δεν διανοούνται ότι πρέπει,επιτέλους ,να μειώσουν τα χρήματα που ζητούν καθημερινά απο τον πολίτη προκειμένου να του επιτρέψουν να συνεχίσει να ζεί-να υπάρχει ! Αντίθετα προσπαθούν-μοναδική και αυτή ελληνική πρωτοτυπία -να διατηρήσουν τα δικά τους εισοδήματα ενέπαφα,καθώς η ζήτηση μειώνεται δραματικά λόγω της φτώχειας του κόσμου,αυξάνοντας καθημερινά τις τιμές της πραμάτειας τους!

Στο όνομα της ασυδοσίας της ελεύθερης αγοράς-ζούγκλας που με την αβάντα των πολιτικών τους υπαλλήλων έχτισαν επι δεκαετίες, επιδίδονται σε ένα άνευ προηγουμένου καθημερινό πλιάτσικο σε βάρος του λαού που αγωνίζεται στη μεγάλη πλειοψηφία του καθημερινά απλά για να επιζήσει..

Το ερώτημα υπάρχει καθημερινά στα χείλη όλων:Που οδηγεί η φρενίτιδα αυτή;

Η απάντηση δεν μπορεί να είναι παρά μία και μοναδική:Στην ανακάλυψη και υλοποίηση της έννοιας της ανθρώπινης αλληλεγγύης.Τα χρόνια του γεμάτου εγωισμό ορμητικού κλεισίματος της πόρτας της πολυκατοικίας στο πρόσωπο του άγνωστου συγκάτοικου φαίνεται ότι φεύγουν οριστικά απο τη ζωή μας.

Ήδη σε όλη τη χώρα έχουν δημιουργηθεί εκατοντάδες πρωτοβουλίες αλληλεγγύης που φέρνουν κοντά τους πολίτες με σκοπό την κοινή αντιμετώπιση της επιδρομής του καθεστώτος.Το σημερινό μας άρθρο Αλληλεγγύη και αντίσταση-οδηγός πρωτοβουλιών και κινημάτων μιλάει για όλα αυτά..

Και ύστερα η οργάνωση,η διεκδίκηση, η προσμονή της μεγάλης ώρας της ανατροπής που φαίνεται ότι αναπόφευκτα έρχεται.


Έτσι όπως προκύπτει από την έρευνα ακόμα και του συστημικού Ελληνικού Κέντρου Καταναλωτών (ΕΛΚΕΚΑ), το περίφημο καλάθι της νοικοκυράς ήταν τον Ιανουάριου του 2012 ακριβότερο κατά 52,21 ευρώ σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2011, φθάνοντας στα 2.302,93 ευρώ έναντι 2.250,71.

Τη μεγαλύτερη επίσημη αύξηση παρουσίασαν οι εξής κατηγορίες: Στέγαση 8%, Αλκοολούχα ποτά και καπνός 4% και Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά 3%.

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι οι επίσημοι αριθμοί πάντοτε βρίσκονται σε τεράστια αναντιστοιχία απο την τραγική καθημερινότητα στην Ελλάδα.Παρά ταύτα τους παραθέτουμε ώστε ενδεικτικά να υπάρχει η εικόνα της κατάστασης,έστω και μέσα απο τους παραμορφωτικούς φακούς του καθεστώτος..

Ειδικότερα, οι δαπάνες ενός μεσαίου ελληνικού νοικοκυριού για διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά ανήλθαν, τον Ιανουάριο του 2012, στα 363,30 ευρώ, σε σχέση με τα 352,69 ευρώ του αντίστοιχου περυσινού μήνα.Αύξηση λοιπόν στα στοιχειώδη ήδη διατροφής.

Για αλκοολούχα ποτά και καπνό, ένα μεσαίο ελληνικό νοικοκυριό ξόδεψε 86,42 ευρώ, σε σύγκριση με τα 83 ευρώ,προφανώς λόγω της αύξησης των φόρων.

Για ένδυση και υπόδηση, οι δαπάνες ενός μεσαίου ελληνικού νοικοκυριού διαμορφώθηκαν στα 162,79 ευρώ, σε σχέση με τα 162,08 ευρώ, τη στιγμή που υπάρχει κατακόρυφη πτώση των πωλήσεων στον κλάδο,πράγμα που δείχνει ότι οι έμποροι αύξησαν αντισταθμιστικά τις τιμές τους!

Για στέγαση, ένα μεσαίο ελληνικό νοικοκυριό ξόδεψε 305,34 ευρώ, σε σύγκριση με τα 281,46 ευρώ.Δηλαδή οι τραπεζίτες αύξησαν το κόστος εξυπηρέτησης των στεγαστικών δανείων και οι ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενης στέγης τα ενοίκια που απαιτούν, προκειμένου να μην μειωθούν,αλλά αντίθετα να αυξηθούν τα έσοδά τους!

Για διαρκή αγαθά, είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, οι δαπάνες ανήλθαν στα 149,25 ευρώ, σε σχέση με τα 151,45 ευρώ.Η μείωση δείχνει την προσπάθεια των νοικοκυριών να συμπιέσουν τα έξοδά τους μέσα στο σπίτι όπου είναι δυνατό .

Για Υγεία, ένα μεσαίο ελληνικό νοικοκυριό ξόδεψε 142,86 ευρώ, σε σύγκριση με τα 143,62 ευρώ.Η μείωση αντιπροσωπεύει την αυξανόμενη δυσκολία των πολιτών να έχουν πρόσβαση ακόμα και στις υπηρεσίες υγείας.

Για Μεταφορές, οι δαπάνες διαμορφώθηκαν στα 354,53 ευρώ, σε σχέση με τα 344,94 ευρώ,καθώς οι πολίτες λόγω των ανατιμήσεων των καυσίμων, είναι οι τελικοί αποδέκτες της κρατικής ληστείας και της διατήρησης των υπερκερδών των διυλιστηρίων των Λάτση και Βαρδινογιάννη..

Για Επικοινωνίες, ένα μεσαίο ελληνικό νοικοκυριό ξόδεψε 97,48 ευρώ, σε σύγκριση με 98,50 ευρώ.Οι αριθμοί αυτοί αντιπροσωπεύουν την δυσκολία των πολιτών να πληρώνουν τους παραφουσκωμένους στην Ελλάδα λογαριασμούς των εταιριών -παρόχων των κάθε είδους τελεπικοινωνιών.

Για αναψυχή, πολιτιστικές δραστηριότητες, οι δαπάνες ανήλθαν στα 102,55 ευρώ, σε σχέση με τα 103,32 ευρώ.Φυσικό επακόλουθο της οικονομικής αδυναμίας του κόσμου που επιλέγει άλλες προτεραιότητες που έχουν σχέση με την επιβίωση του.

Για εκπαίδευση, οι δαπάνες διαμορφώθηκαν στα 65,57 ευρώ, σε σύγκριση με τα 66,24 ευρώ, παρά τις πληρωμές για φωτοτυπίες βιβλίων.Η φυγή μεγάλου αριθμού μαθητών απο ιδιωτικά σχολεία και φροντιστήρια συνέβαλε στη μείωση αυτή.

Για ξενοδοχεία, καφέ, εστιατόρια, ένα μεσαίο ελληνικό νοικοκυριό ξόδεψε 246,21 ευρώ, σε σχέση με τα 240,15 ευρώ.Η αύξηση δείχνει την προσπάθεια να μην αλλάξει σημαντικά η ψυχαγωγία του φραπέ και της ταβέρνας..

στης ακρίβειας τον καιρό..


-

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Ακρίβεια φτώχεια και ανατροπή"

Leave a reply