[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Νέα αναβολή στην κρίσιμη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών- Ασφυκτικές πιέσεις της τρόικας
Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012 Posted by STEVENIKO

Αναβάλλεται εκ νέου η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που είχε προγραμματιστεί για τη μία μετά το μεσημέρι. Ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος θα συναντηθεί στις 12 με το κλιμάκιο της τρόικας και η συνάντησή του με Παπανδρέου, Σαμαρά και Καρατζαφέρη θα πραγματοποιηθεί μετά τις 3 μ.μ.

Κατά πάσα πιθανότητα, στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών θα συμμετάσχει και ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος.
Η διαπραγμάτευση τρόικας – κυβέρνησης για το PSI, τη δανειακή σύμβαση και το νέο οικονομικό πρόγραμμα 2012-2015 που περιλαμβάνει και νέα δυσβάσταχτα μέτρα υπό τις ασφυκτικές πιέσεις της τρόικας μοιάζει σχοινί έτοιμο να σπάσει.
Αν και λίγες ώρες μόνο έχουν μείνει για τις οριστικές αποφάσεις που θα ληφθούν στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο το μεσημέρι, στις 13.00, οι πολιτικοί αρχηγοί βρίσκονται σε δίλημμα για τη στάση που θα κρατήσουν καθώς το μέλλον της χώρας κρίνεται στη σημερινή συνάντηση. Δεν είναι ορατό αν οδεύουμε προς συμφωνία άρα και συνέχιση της χρηματοδότησης της χώρας με αντίτιμο νέα σκληρά μέτρα ή διαφωνία που σημαίνει άμεση προσφυγή στις κάλπες και την Ελλάδα ενώπιον της άτακτης χρεοκοπίας.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος αποκάλυψε χθες ότι σημείο συμφωνίας πλέον αποτελεί ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει η ανακεφαλαίωση των τραπεζών. Σύμφωνα με πληροφορίες, Παπαδήμος και πολιτικοί αρχηγοί επέμειναν για κοινές μετοχές με δικαίωμα ψήφου που σημαίνει πέραν των οικονομικών δεδομένων για το τραπεζικό σύστημα ότι μια τέτοια πρόταση, περνά από τη Βουλή.

Η πίεση αυξάνεται εξαιτίας του εξαιρετικά περιορισμένου χρονικού περιθωρίου των δύο ή τριών ημερών, αλλά και του σκληρού μετώπου που έχουν συμπήξει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών. Σε αυτό το πλαίσιο ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος επιχειρεί να συνθέσει ένα πακέτο συμβιβασμού ανάμεσα στις απαιτήσεις της τρόικας και στα όρια που έχουν θέσει οι πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Όπως αναφέρεται στο «Βήμα», ο Παπαδήμος βρίσκεται σε σταυροδρόμι. Υπάρχουν τέσσερα σενάρια για τον πρωθυπουργό. Ομαλή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, ανταλλαγή των ομολόγων ως τις 10 Μαρτίου και βουλευτικές εκλογές πριν ή μετά το Πάσχα. Νέος γύρος διαβουλεύσεων αν η συμβιβαστική πρόταση ικανοποιεί τον Λουκά Παπαδήμο, αλλά όχι τους πολιτικούς αρχηγούς. Ενδεχόμενο παραίτησης εάν οι πολιτικοί αρχηγοί δεν αποδέχονται λύση την οποία ο ίδιος θεωρεί βιώσιμη και λειτουργική. Πολιτικές περιπέτειες αν οι απαιτήσεις της τρόικας είναι εξωφρενικές και προσβλητικές για τον ελληνικό λαό.

Οι δε πολιτικοί αρχηγοί βρίσκονται σε πυρετώδεις διαβουλεύσεις με τους συνεργάτες τους για να αποφασίσουν ποιά θα είναι η θέση τους στη σύσκεψη καθώς η διαφωνία τους με τις απαιτήσεις της τρόικας είναι έκδηλη.


Οι απαιτήσεις της τρόικα «μαχαίρι» στο λαιμό των αρχηγών


Οι τροικανοί ζητούν:

- 15.000 απολύσεις στο Δημόσιο

- «ψαλίδι» στις επικουρικές συντάξεις (κατά 35% μειωμένες), στους μισθούς (κατά 25%) και μείωση 30% στο εφάπαξ

- μείωση του κατώτατου μισθού στα 600 ευρώ

- κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού

- 4,4 δισ. μέσα στο 2012 για να κλείσει η «τρύπα» του 2011

Στον τομέα της Υγείας, η τρόικα ζητά περαιτέρω περικοπές δαπανών, ύψους 1,1 δισ. ευρώ, με το 1 δισ. να αφορά περικοπές τη φαρμακευτική δαπάνη. Επιμένει δε στην επίσπευση της αξιολόγησης όλων των υπαλλήλων στον στενό δημόσιο τομέα, διαδικασία που έχει δρομολογηθεί από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και αναμένεται να οδηγήσει σε απολύσεις όσους δεν πληρούν κριτήρια και προϋποθέσεις. Στις ΔΕΚΟ, εισηγμένες και μη, το ζητούμενο είναι να αρθεί η άτυπη μονιμότητα των υπαλλήλων τους και οι ειδικές παροχές, με την κατάργηση των κανονισμών εργασίας και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.



STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Νέα αναβολή στην κρίσιμη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών- Ασφυκτικές πιέσεις της τρόικας"

Leave a reply