[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Στη Βουλή τη Δευτέρα οι περικοπές μισθών - συντάξεων
Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2012 Posted by STEVENIKO

ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΟΥ ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝΤΟΣ

Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος έρχεται προς ψήφιση τη Δευτέρα στη Βουλή το νομοσχέδιο που περιλαμβάνει τις μειώσεις σε μισθους, κύριες και επικουρικές συντάξεις, αποφασίστηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου

Στη Βουλή τη Δευτέρα οι περικοπές μισθών - συντάξεων

«Στο ζήτημα των συντάξεων έγινε διεξοδική και έντονη συζήτηση με την τρόικα. Η μείωση δεν μπορούσε να αποφευχθεί. Οι επιπτώσεις, όμως, είναι ηπιότερες απ' ό,τι έχουν εμφανιστεί. Για κάποιον που παίρνει σύνταξη 1500 ευρώ, η σύνταξή του μειώνεται κατά 12% για το ποσό πάνω από τα 1300 ευρώ. Μειώνεται, δηλαδή, κατά 24 ευρώ» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Το υπουργικό συμβούλιο έλαβε στην έκτακτη συνεδρίασή του, τις τελικές αποφάσεις για την εκπλήρωση των προαπαιτούμενων ενεργειών ώστε να λάβει η χώρα το νέο δάνειο, καθώς και το χρονοδιάγραμμα της ψήφισής τους μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.

Έτσι, αποφασίστηκε τη Δευτέρα να κατατεθεί κατεπείγον νομοσχέδιο για την ψήφιση των περικοπών στις κύριες και επικουρικές συντάξεις και τις μειώσεις στους μισθούς.

Επίσης θα κατατεθεί δεύτερο νομοσχέδιο, με επείγοντα χαρακτήρα, για τα εκκρεμή ζητήματα στον τομέα της Υγείας, τις νέες ρυθμίσεις για τα φάρμακα και την αναδιάρθρωση και ενοποίηση των επικουρικών ταμείων.

Δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο, αν χρειαστεί, το υπουργικό συμβούλιο, στη συνεδρίασή του την επόμενη Τρίτη, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου να ρυθμίσει εκκρεμότητες του PSI.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό που καθορίστηκε, στις 8 Μαρτίου αναμένεται να γίνει η δημόσια προσφορά για την ανταλλαγή των ομολόγων και στις 11 Μαρτίου να πραγματοποιηθεί.

Στη συνεδρίαση επικράτησε κλίμα αισιοδοξίας για την έγκριση του νέου οικονομικού προγράμματος της Ελλάδας τη Δευτέρα στο Εurogroup, μετα την ενημερωση που έκανε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος για τις θετικές συζητήσεις που είχε με την Αγκελα Μέρκελ και τον Μάριο Μόντι, καθώς και με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι υπάρχει θετική διάθεση από τους Ευρωπαίους ηγέτες για να δοθεί και το αναπτυξιακό πακέτο, μετά την απόφαση του Εurogroup και την ολοκήρωση του PSI.

Η εισαγωγική τοποθέτηση του Πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο
Συγκάλεσα αυτό το έκτακτο Υπουργικό Συμβούλιο, προκειμένου να εξετάσουμε τρία θέματα και να λάβουμε σχετικές αποφάσεις. Τρία θέματα τα οποία είναι ιδιαιτέρως επείγοντα. Πρέπει, πρώτον, να ληφθούν ορισμένες αποφάσεις εν όψει της συνεδρίασης του Eurogroup την ερχόμενη Δευτέρα. Δεύτερον, να προωθηθούν οι προαπαιτούμενες ενέργειες που πρέπει να ολοκληρωθούν μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες -τα χρονικά περιθώρια είναι ιδιαιτέρως πιεστικά- στο πλαίσιο της υλοποίησης του νέου προγράμματος και εν όψει της σύναψης της δανειακής σύμβασης. Και τρίτον, είναι σκόπιμο να συζητήσουμε και να εγκρίνουμε το σχέδιο νόμου του ΥΠΕΚΑ, το οποίο αφορά ζητήματα ιδιαίτερης σημασίας για την ανάπτυξη της οικονομίας.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ειδικότερα την Τρίτη και Τετάρτη, η κυβέρνηση και ειδικότερα τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης εξέτασαν μία σειρά πρόσθετων μέτρων ύψους 125 εκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να ολοκληρωθεί το πακέτο περιορισμού των δαπανών κατά 325 εκατομμύρια ευρώ, όπως προέβλεπε το πρόγραμμα που είχε συμφωνηθεί με την τρόικα.

Τα μέτρα τα οποία επελέγησαν βασίστηκαν σε ορισμένα κριτήρια. Μεταξύ αυτών, ουσιαστικό κριτήριο είναι να έχουν πάγιο και όχι προσωρινό χαρακτήρα, δηλαδή να επηρεάζουν με μόνιμο τρόπο τις δαπάνες και επομένως να οδηγούν σε ουσιαστικό και μόνιμο περιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος. Τα μέτρα αυτά συμφωνήθηκαν κατ' αρχήν με την τρόικα, παρουσιάστηκαν στο Eurogroup-Workingroup και το Eurogroup την περασμένη Τρίτη και Τετάρτη, χωρίς να γίνει ουσιαστική συζήτηση και πρόκειται να παρουσιαστούν στο Eurogroup της Δευτέρας (20/02/2012), όπου θα ολοκληρωθεί η συζήτηση σχετικά με το νέο οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδος, τις προαπαιτούμενες ενέργειες και άλλα συναφή θέματα που αφορούν τη χρηματοδότηση της χώρας και κατά την περίοδο 2012-2014, αλλά και κατά την επόμενη οκταετία. Είναι επομένως αναγκαίο να εξεταστούν και να εγκριθούν τα μέτρα αυτά από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Τρίτον, με το σχέδιο νόμου του ΥΠΕΚΑ επιδιώκεται η ρύθμιση σημαντικών ζητημάτων που αφορούν, μεταξύ άλλων, την ανάπτυξη και αξιοποίηση του Ελληνικού και του Αγίου Κοσμά, καθώς και την αξιοποίηση του ενεργειακού δυναμικού της χώρας με την θέσπιση και υλοποίηση του προγράμματος «ΗΛΙΟΣ». Η αξιοποίηση του Ελληνικού, που όπως γνωρίζετε εκκρεμεί για πάρα πολλά χρόνια, καθώς και η υλοποίηση του προγράμματος «ΗΛΙΟΣ» θα έχουν ως αποτέλεσμα να αυξηθούν σημαντικά οι επενδύσεις, να στηριχθεί η οικονομική δραστηριότητα και ταυτόχρονα να επιταχυνθεί η αποπληρωμή του χρέους. Έτσι, με αυτόν τον τρόπο θα διευκολυνθεί η διαδικασία οικονομικής προσαρμογής, αλλά και θα στηριχθεί η ανάπτυξη της οικονομίας.

Πιστεύω, και όλοι συμφωνούμε, ότι η άμεση στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας αποτελεί προτεραιότητα της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης. Χρησιμοποιώ τη λέξη «άμεση», διότι όπως υπογράμμισα και κατά την ομιλία μου στη Βουλή, το νέο πρόγραμμα περιέχει πολλές μεταρρυθμίσεις και άλλες ρυθμίσεις που αποσκοπούν στην ανάκαμψη και ανάπτυξη της οικονομίας μεσοπρόθεσμα. Παράλληλα, είναι απολύτως αναγκαίο να ληφθούν και μέτρα τα οποία θα έχουν μία πιο άμεση, θετική επίδραση πάνω στην οικονομική δραστηριότητα.

Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι κατά τις συζητήσεις που είχα τις προηγούμενες τρεις μέρες (Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή) με ηγέτες χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και με επικεφαλής των θεσμικών εταίρων μας, υπογράμμισα την ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων για τη στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας. Αυτή η πρόταση έγινε θετικά αποδεκτή και αναμένω ότι στις επόμενες δύο εβδομάδες θα υπάρχει συγκεκριμένη και ουσιαστική ανταπόκριση σε αυτό το αίτημα.

Δύο παρατηρήσεις: Όσον αφορά στο ζήτημα των συντάξεων, έγινε διεξοδική και έντονη συζήτηση με την τρόικα. Η μείωση δεν μπορούσε να αποφευχθεί. Οι επιπτώσεις, όμως, είναι ηπιότερες απ' ό,τι έχουν εμφανιστεί. Για κάποιον που παίρνει σύνταξη 1500 ευρώ, η σύνταξή του μειώνεται κατά 12% για το ποσόν πάνω από τα 1300 ευρώ. Μειώνεται, δηλαδή, κατά 24 ευρώ.

Όσον αφορά στο ζήτημα του επιτρόπου ή επιτρόπων ανά υπουργείο, αυτό δεν συζητείται. Προβλέπονται ήδη και λειτουργούν μόνιμοι μηχανισμοί παρακολούθησης εφαρμογής του προγράμματος, οι οποίοι θα ενισχυθούν. Δεν τίθεται θέμα επιτρόπου.


Πηγη


STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Στη Βουλή τη Δευτέρα οι περικοπές μισθών - συντάξεων"

Leave a reply