[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Σύγχρονη μάστιγα η χρόνια φλεβική ανεπάρκεια
Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2012 Posted by STEVENIKO

Ταλαιπωρεί τουλάχιστον ενάμισι εκατομμύριο Έλληνες

Σχεδόν ενάμισι εκατομμύριο Έλληνες ταλαιπωρεί η Χρόνια Φλεβική Ανεπάρκεια (ΧΦΑ). Πόδια πρησμένα, κουρασμένα, με αίσθημα βάρους και πόνο είναι τα κύρια και ενοχλητικά συμπτώματα της πάθησης οποία χαρακτηρίζεται από συνεχή επιδείνωση στη φυσική της εξέλιξη ιδιαίτερα αν δεν αντιμετωπισθεί.

Μετά τα αρχικό στάδιο που είναι: πόνος, αίσθημα τάσης, βάρους και καψίματος στα πόδια καθώς επίσης και κράμπες, ακολουθούν η εμφάνιση μικρών κιρσών ή ευρυαγγειών (μικρά κόκκινα επιφανειακά φλεβίδια) και η εμφάνιση οιδήματος (πρησμένα πόδια). Στα επόμενα στάδια αρχίζουν οι πιο σοβαρές δερματικές αλλοιώσεις με μια χαρακτηριστική μελάχρωση του δέρματος.

Μακροπρόθεσμα υπάρχει κίνδυνος δημιουργίας φλεβικού έλκους με τις παρελκόμενες επιπλοκές του που μπορεί να σημαίνουν και ακρωτηριασμό του άκρου.

Σύγχρονη μάστιγα οι φλεβικές παθήσεις

Οι φλεβικές παθήσεις θεωρούνται σήμερα μάστιγα της σύγχρονης κοινωνίας. Το 50% του ενήλικου πληθυσμού παγκοσμίως έχει κάποια μορφή φλεβικής ανεπάρκειας ενώ το 15% έχει κλινικά σημαντική φλεβική ανεπάρκεια που χρήζει θεραπείας. Εμφανίζονται με συνεχώς αυξανόμενη συχνότητα, πράγμα για το οποίο ευθύνεται η σχετική γήρανση του ανθρώπινου πληθυσμού και ο σύγχρονος δυτικός τρόπος ζωής. Σε ποσοστό 70-80% οφείλεται στην κληρονομικότητα και εμφανίζεται με μεγαλύτερη συχνότητα στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας (18-44 ετών). Στις γυναίκες οι ορμονικές μεταβολές, η κύηση και η λοχεία αποτελούν ανεξάρτητους αιτιολογικούς παράγοντες. Περίπου το 20% των γυναικών χωρίς παιδιά παρουσιάζουν πρωτοπαθείς κιρσούς, ενώ μετά από κάθε κύηση το ποσοστό αυτό αυξάνεται κατά περίπου 10%.

«Η επίπτωση της νόσου υπολογίζεται στο 15% του συνολικού πληθυσμού. Στο γενικό πληθυσμό, το 10-20% των ανδρών και το 60-70% των γυναικών πάσχουν από τη νόσο. Συνολικά το 10% των εργαζομένων εμφανίζει κιρσούς, ενώ το 25% από αυτούς έχει ήδη συμπτώματα και επιπλοκές της νόσου.Το 1-2% των ασθενών παρουσιάζει βαριά συμπτώματα όπως άτονα φλεβικά έλκη κ.ά.» επισήμανε ο αναπληρωτής καθηγητής αγγειοχειρουργικής στο ΑΠΘ , Κυριάκος Κτενίδης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου με αφορμή επιστημονική εκδήλωση της Ελληνικής Αγγειολογικής Εταιρείας για τη ΧΦΑ που πραγματοποιείται 17-18 Φεβρουαρίου στο ξενοδοχείο Porto Palace στη Θεσσαλονίκη.

Η αιτιολογία της νόσου είναι πολυπαραγοντική. Ανάλογα με τον επικρατούντα αιτιολογικό παράγοντα η χρόνια φλεβική ανεπάρκεια διακρίνεται σε πρωτοπαθή και δευτεροπαθή. Η πρωτοπαθής ΧΦΑ συνδέεται βασικά με μία κληρονομική αδυναμία του συνδετικού ιστού του φλεβικού τοιχώματος, που οδηγεί σε βαλβιδική ανεπάρκεια, ενώ στη δευτεροπαθή ΧΦΑ προϋπάρχει άλλο φλεβικό νόσημα.

Η θεραπευτική αντιμετώπιση

Η αντιμετώπιση της νόσου πρέπει να αρχίζει έγκαιρα και να επεκτείνεται όλο το χρόνο και όχι μόνο τότε που τα συμπτώματα είναι πιο έντονα. Η θεραπεία περιλαμβάνει γενικά και ειδικά μέτρα. Η απώλεια βάρους και η τακτική άσκηση είναι η βάση της θεραπείας. Η εφαρμογή κάλτσας διαβαθμισμένης συμπίεσης, η κινησιοθεραπεία και η λήψη βιοφλαβονοειδών σκευασμάτων και φαρμάκων είναι συντηρητικά μέτρα που συχνά προηγούνται των επεμβατικών μεθόδων θεραπείας. Η σκληροθεραπεία, η θερμοπηξία της φλέβας με λέϊζερ ή ραδιοκύματα καθώς επίσης και η αφαίρεση κιρσών (κιρσεκτομή) αποτελούν τα ειδικά επεμβατικά μέτρα αντιμετώπισης.

«Επιστημονικές μελέτες έδειξαν ότι η χρήση βιοφλαβονοειδών που προέρχονται από το εκχύλισμα των φύλλων της κόκκινης αμπέλου (Vitis Vinifera), όχι μόνο ανακουφίζει από τα δυσάρεστα συμπτώματα, όπως αίσθημα βάρους και πόνο, αλλά διατηρεί την καλή φλεβική λειτουργία, μειώνει την εμφάνιση οιδημάτων και ενδυναμώνει τις φλέβες» επισήμανε η χημικός Ειρήνη Καπελώνη.

Τα βιοφλαβονοειδή είναι ομάδες φυτοχημικών που συγκαταλέγονται μεταξύ των πιο ισχυρών αντιοξειδωτικών, υπάρχουν μόνο στα φυτά και αποτελούν τμήμα των αμυντικών μηχανισμών τους.

Το εκχύλισμα φύλλων κόκκινης αμπέλου είναι ένα φυτικό φαρμακευτικό προϊόν , μη συνταγογραφούμενο το οποίο από το 2010 έχει ενταχθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων στον κατάλογο των βοτανικών φαρμακευτικών προϊόντων που μπορούν να πάρουν άδεια κυκλοφορίας. Στην Ελλάδα κυκλοφορεί με τη μορφή δισκίων , ζελέ και κρέμας.


STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Σύγχρονη μάστιγα η χρόνια φλεβική ανεπάρκεια"

Leave a reply