[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Oι επιστήμονες ψάχνουν εξωγήινη ζωή
Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2012 Posted by STEVENIKO

Οι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο εντείνουν τις προσπάθειές τους για αναζήτηση εξωγήινης ζωής και οι πιθανότητες επιτυχίας είναι σήμερα περισσότερες από ποτέ χάρη στις προόδους της αστρονομίας, της αστροβιολογίας και των άλλων επιστημών, ιδίως καθώς ανακαλύπτονται ολοένα πιο πολλοί εξωπλανήτες στο σύμπαν, μερικοί από τους οποίους μάλιστα φαίνεται να έχουν συνθήκες παραπλήσιες με αυτές της Γης.

Το θέμα παρουσιάστηκε σε εκδήλωση-συζήτηση στο Ίδρυμα Ευγενίδου, με αφορμή την έκδοση στα ελληνικά του βιβλίου του Τζέφρι Μπένετ «Πέρα από τα UFO» από τις εκδόσεις Liberal Books.

Οι Έλληνες επιστήμονες περιέγραψαν τις προϋποθέσεις εμφάνισης ζωής στο σύμπαν, καθώς και τις προοπτικές εύρεσης εξωγήινης ζωής, ακόμα και νοημόνων μορφών ζωής (κάτι ασφαλώς πιο δύσκολο).

Για το θέμα μίλησαν ο διευθυντής του Ευγενιδείου Πλανηταρίου Διονύσης Σιμόπουλος, ο καθηγητής Φυσικής Διαστήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών Ξενοφών Μουσάς και ο Χάρης Αναστόπουλος, λέκτορας Θεωρητικής Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών, ο οποίος υπήρξε και μεταφραστής του σχετικού βιβλίου.

Ο κ. Σιμόπουλος υπογράμμισε ότι το σύμπαν έχει τουλάχιστον 100 δισεκατομμύρια γαλαξίες, κάθε γαλαξίας τουλάχιστον 100 δισεκατομμύρια άστρα και σχεδόν κάθε άστρο φαίνεται να περιβάλλεται από πλανήτες.

Έτσι, οι επιστήμονες τείνουν να πιστέψουν στην πιθανότητα ύπαρξης ζωής στο διάστημα, ίσως και νοημόνων όντων με υψηλό τεχνολογικό πολιτισμό, όμως οι αποστάσεις είναι μάλλον απαγορευτικές για μία επικοινωνία.

Δεν απέκλεισε να υπάρχει μια φυσική, η οποία π.χ. να επιτρέπει το «δίπλωμα» του χωροχρόνου και έτσι να διευκολύνει τα διαστημικά ταξίδια, όμως οι άνθρωποι δεν την έχουν ακόμα ανακαλύψει, συνεπώς, προς το παρόν, οι επιστήμονες σηκώνουν τα χέρια τους ψηλά.

Για το θέμα των ιπτάμενων δίσκων και γενικότερα των Αγνώστου Ταυτότητας Ιπταμένων Αντικειμένων (ATIA-UFO), που υποτίθεται ότι επισκέπτονται τον πλανήτη μας, ο κ.Σιμόπουλος επεσήμανε ότι αν υπήρχε η παραμικρή αλήθεια σε αυτά τα μυθεύματα (όπως στο διάσημο περιστατικό του Ρόσγουελ στις ΗΠΑ, με την υποτιθέμενη ανακάλυψη πτώματος εξωγήινου και την κατοπινή συγκάλυψη από την αμερικανική κυβέρνηση), από τη στιγμή που εμπλέκονται τόσα άτομα, κάτι θα είχε διαρρεύσει.

«Ένα τέτοιο μυστικό δεν κρύβεται», όπως είπε, όμως, πρόσθεσε, για πολλούς ανθρώπους τα UFO αποτελούν πλέον θέμα πίστης και η «ουφολογία» έχει εξελιχτεί σε θρησκεία τους.

Ο κ.Μουσάς συμφώνησε ότι η αναζήτηση εξωγήινης ζωής έχει ξεφύγει από το πλαίσιο της επιστημονικής φαντασίας και αποτελεί πλέον τμήμα της επιστημονικής έρευνας, μέσα από ένα συνδυασμό διαφόρων επιστημών, ιδίως της αστρονομίας, της αστροβιολογίας και της γεωλογίας.

Ο κ. Αναστόπουλος επεσήμανε ότι μέχρι σήμερα έχουν επιβεβαιωθεί 759 εξωπλανήτες (εκτός του ηλιακού μας συστήματος), άλλοι 2.326 έχουν ανιχνευθεί από το διαστημικό τηλεσκόπιο «Κέπλερ» και εκκρεμεί η διασταύρωση και επιβεβαίωση της ύπαρξής τους, ενώ από αυτούς οι 207 έχουν περίπου το μέγεθος της Γης. Επίσης υπογράμμισε την άνθηση της αστροβιολογίας κατά τα τελευταία χρόνια, καθώς τροφοδοτείται από ένα συνεχώς ανανεωμένο ενδιαφέρον λόγω των νέων αστρονομικών ανακαλύψεων. Για την εξωγήινη ζωή, παραδέχτηκε ότι «δεν γνωρίζουμε ακόμα αρκετά».

Υπογράμμισε ακόμα ότι οι έρευνες εστιάζονται στους εξωπλανήτες
εκείνους και τους δορυφόρους που συγκεντρώνουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες να έχουν υγρό νερό, το οποίο, με βάση τα γήινα τουλάχιστον δεδομένα, διευκολύνει την ανάπτυξη των μορίων της ζωής. Δεν απέκλεισε μάλιστα στον Αρη να υπάρχει ακόμα υπόγειο νερό και κάποια στιγμή να βρεθεί μικροβιακή ζωή στον «κόκκινο πλανήτη».



STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Oι επιστήμονες ψάχνουν εξωγήινη ζωή"

Leave a reply