[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Την Τρίτη στις εφορίες η εγκύκλιος για τα χρέη
Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012 Posted by STEVENIKO

Πότε διαγράφονται και πότε μειώνονται οι προσαυξήσειςΣήμερα υπογράφεται και από Τρίτη αναμένεται να φτάσει στις εφορίες, η νέα εγκύκλιος που θα δίνει αναλυτικές οδηγίες στις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών για το πώς θα υποδέχονται τους φορολογουμένους που θα θελήσουν να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους προς το δημόσιο, με δόση από μόλις 100 ευρώ το μήνα.

Ο νόμος δημοσιεύτηκε μόλις εχθές και στο υπουργείο Οικονομικών δίνουν από το πρωί αγώνα δρόμου να προλάβουν να υπογραφεί η υπουργική απόφαση που θα καθορίζει τις λεπτομέρειες και να σταλεί η εγκύκλιος το αργότερο ως την Τρίτη -καθώς μάλιστα η διορία για την υποβολή αιτήσεων θα λήγει την ερχόμενη Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου!

Σύμφωνα με πληροφορίες, όλοι οι οφειλέτες θα μπορούν να ζητούν μέχρι και 24 δόσεις, εφόσον το ποσό που χρωστούν είναι από 2400 ευρώ και άνω. Θα επιλέγουν οι ίδιοι επίσης αν θέλουν και μπορούν να εξοφλήσουν σε λιγότερες δόσεις πληρώνοντας μεγαλύτερα ποσά κάθε μήνα.

Ωστόσο για να υπαχθούν σε 25 ως 60 δόσεις που προβλέπει ο νόμος, θα το αποφασίζει ο έφορος. Η εγκύκλιος δίνει αυτή τη δυνατότητα μόνο για πραγματικά αναξιοπαθούντες, που θα αποδεικνύουν εγγράφως την δυσχερή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει, όπως πχ: σεισμόπληκτοι , πυροπαθείς, πλημμυροπαθείς, επιδοτούμενοι άνεργοι, όσοι συντηρούνται από προινοιακά επιδόματα κλπ.

Πρόκειται πάντως για την ευνοϊκότερη ρύθμιση χρεών που θεσπίστηκε ποτέ, αφού μπορούν να ζητήσουν να υπαχθούν στην ρύθμιση ακόμα και όσοι είχαν στο παρελθόν υπαχθεί σε ανάλογη –αλλά όχι τόσο ευνοϊκή- ρύθμιση.

Αν και μέχρι σήμερα οι εφορίες δεν μπορούσαν να ικανοποιήσουν τα αιτήματα, με την εγκύκλιο που θα τους σταλεί θα μπορούν να χορηγούν μέχρι και 60 δόσεις εξόφλησης και διαγραφή προσαυξήσεων από 25% έως και 100% (ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων) ενώ οι οφειλέτες μπορούν να αποφύγουν Αυτόφωρο και κατασχέσεις περιουσιακών τους στοιχείων.

Η ρύθμιση δίνει διορία σε όσους επιθυμούν να μπουν στη ρύθμιση, να υποβάλλουν στην εφορία ή το τελωνείο όπου είναι βεβαιωμένες οι οφειλές τους σχετική αίτηση, το αργότερο έως και τις 29 Φεβρουαρίου. Για πρώτη φορά μάλιστα, στη ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν οφειλές οι οποίες θα έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες έως τότε (δηλαδή έως και τις 29 Φεβρουαρίου), σε αντιδιαστολή με προηγούμενες ρυθμίσεις όπου υπάγονταν οφειλές οι οποίες είχαν γίνει ληξιπρόθεσμες σε παρελθόντα χρόνο. Υπάγονται δηλαδή και ληξιπρόθεσμα χρέη της τελευταίας στιγμής.

Συγκεκριμένα προβλέπεται πως όσο λιγότερες είναι οι μηνιαίες δόσεις, τόσο μεγαλύτερο το όφελος για το φορολογούμενο, δηλαδή:

* Εφάπαξ καταβολή, με διαγραφή όλων των προσαυξήσεων.
* Σε 2 έως 12 δόσεις, με έκπτωση 90% των προσαυξήσεων.
* Σε 13 έως 24 δόσεις, αφαιρώντας το 75% των προσαυξήσεων.
* Σε 25 έως 36 δόσεις, με έκπτωση 60% των προσαυξήσεων.
* Σε 37 έως 48 δόσεις, αφαιρώντας το 45% των προσαυξήσεων.
* Σε 49 έως 60 δόσεις, με απαλλαγή του 25% των προσαυξήσεων.

Το συνολικό ποσό κάθε δόσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο από 100 ευρώ.

Υπάγονται στη ρύθμιση όλες οι οφειλές που είναι βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες μέχρι την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για υπαγωγή στη ρύθμιση, μαζί με τις μέχρι τότε επιβληθείσες προσαυξήσεις. Επίσης, αλλά εφόσον το ζητήσει εγγράφως με αίτησή του ο οφειλέτης, όσες βρίσκονται σε αναστολή είσπραξης, αλλά και αυτές, που έχουν υπαχθεί σε προηγούμενη ρύθμιση (με την προϋπόθεση πως ο φορολογούμενος είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του).

Τι εξασφαλίζουν οι φορολογούμενοι με αυτό τον τρόπο:

* Φορολογική ενημερότητα μηνιαίας διάρκειας,
* Αναστολή ποινικής δίωξης εις βάρος τους, καθώς και τυχόν επιβληθείσας ποινής,
* Αναστολή κατάσχεσης ακινήτων,
* Απαλλαγή από τις προσαυξήσεις για τις οφειλές, που υπάγονται στη ρύθμιση.
Σε περίπτωση ασυνέπειας στην αποπληρωμή των δόσεων της ρύθμισης προβλέπεται επιβάρυνση με μηνιαία προσαύξηση 1% για κάθε δόση, που καθυστερεί. Σε περίπτωση, μάλιστα, που δεν καταβληθούν 3 συνεχείς δόσεις ή η προτελευταία ή η τελευταία δόση, τότε για το υπόλοιπο της οφειλής:
* Χάνονται τα πλεονεκτήματα της ρύθμισης,
* Καταβάλλεται το υπόλοιπο της οφειλής, και
* Επιδιώκεται η είσπραξή του με κάθε νόμιμο μέτρο.


STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Την Τρίτη στις εφορίες η εγκύκλιος για τα χρέη"

Leave a reply